Доступність посилання

ТОП новини

Українські шахти чекає приватизація


Донецьк – Значну частину українських вугільних підприємств доведеться приватизувати. Це один із небагатьох шляхів порятунку галузі, кажуть експерти «Програми підтримки вугільного сектору», що реалізується в Україні за фінансуванням Євросоюзу. Зробити шахти економічно привабливими для інвесторів реально за 5-7 років, обіцяють фахівці.

Напередодні Дня шахтаря вугільну сферу знову лихоманить. Донецькі шахтобудівники обіцяють провести це свято під землею, бо вже три місяці їм затримують виплату зарплати. Подібна ситуація за часів незалежності повторюється на Донеччині рік у рік. Цього ж літа через кризу і брак державного фінансування в регіоні майже припинилось шахтобудівництво.

В умовах занепаду і неефективного державного управління сферою логічно поставити біля керма у вугільній галузі приватні компанії, кажуть експерти міжнародного проекту підтримки шахт, що реалізується нині в Україні. Двадцять років тому деякі європейські держави опинились в аналогічній ситуації, але змогли вийти з неї завдяки приватизації шахт, каже керівник групи експертів Войтек Млодзеєвський.

«Якщо подивитись довкола по світу, що виходить під час реструктуризації вугільної галузі чи інших великих виробництв, це завжди приватизація. Частина шахт має піти через аукціон, інша частина – якомусь стратегічно важливому інвестору. Приватизація буде частиною нашої стратегії», – заявив Млодзеєвський.

Експерти з Польщі, Німеччини і України мають два з половиною роки і 10 мільйонів євро на те, щоб оцінити активи українських шахт і розробити стратегію їх розвитку. У цілому планують за 5-7 років зробити шахти економічно привабливими, щоб можна було розпочинати їх приватизацію.

Триває пошук потенційних інвесторів

Зміни торкнуться безпеки на шахтах, їх технічного забезпечення і екологічної ситуації, кажуть іноземні фахівці проекту. Аналізуючи українське законодавство, вони дійшли висновку, що спочатку треба вирішувати питання соціальної несправедливості – їх шахтарі відчувають найгостріше. Уряд пообіцяв експертній групі внести її рекомендації в державну програму реформування галузі.

Про те, що на сьогодні вдалось зробити міжнародним експертам, розповіла заступник керівника «Програми…» Ірина Черниш. «Ми докладаємо значних зусиль, щоб привертати інвесторів для розвитку вугільної галузі Донбасу, – каже вона. – На даний момент наші експерти зібрали значний об’єм інформації, і ми розпочинаємо так звані польові роботи на шахтах. Наші спеціалісти вже зробили гарний аналіз законодавчої бази з безпеки праці на шахтах».

Врешті-решт, успіх проекту залежатиме від коливань ціни на паливні матеріали, вважає Войтек Млодзеєвський. На його думку, цілком реально, що попит на великі паливні підприємства сильно підніметься вже на початку наступного року.

(Донецьк – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG