Доступність посилання

ТОП новини

Російським націоналістам не вдалося зірвати свято в Криму


Покладання вінків до пам’ятника Тарасові Шевченкові.
Покладання вінків до пам’ятника Тарасові Шевченкові.

Сімферополь – Сьогодні прокремлівські російські націоналісти організували в Сімферополі «Російський протест». Під звуки барабанного бою вони пройшли центральними вулицями міста і під стінами Постійного представництва Президента України в Криму заявили, що вони проти української незалежності і не вважають 24 серпня святом.

Утім, зірвати святкування Дня незалежності України в Криму російським націоналістам не вдалося. Всі урочисті і святкові заходи пройшли, як і було заплановано. Зокрема, сьогодні громадськість провела святковий мітинг біля пам’ятника Шевченку, там же в однойменному парку, а також інших парках Сімферополя пройшли народні гуляння, в Будинку офіцерів гарнізону відбувся святковий концерт, а ввечері буде салют. Сьогодні ж святкові заходи пройшли в усіх містах і райцентрах автономії, а на найвищих вершинах Кримських гір працівники і ветерани СБУ та представники громадськості встановили великі державні прапори України.

Російський марш проти «бандерівської» незалежності.
Тим часом активісти прокремлівських організацій, яких на акцію проти української незалежності зібралося не дуже багато (за даними міліції, 500-600 осіб, за даними організаторів – півтори тисячі) пройшли центральними вулицями Сімферополя і провели мітинг біля Постійного представництва Президента України в Криму. Вони спробували передати до приміщення Представництва український прапор з великою чорною стрічкою, але установа виявилася зачиненою.

Один із організаторів цієї акції, голова «Російської общини Криму», перший віце-спікер Верховної Ради автономії і перший заступник голови кримської організації Партії регіонів Сергій Цеков заявив у своєму виступі, що День незалежності України – зовсім не свято: «24 серпня 1991 року – це день руйнування нашої єдиної вітчизни, це початок тотального наступу на права росіян і російськокультурних громадян України. Ми терпіли це 18 років, а вони методично продовжують принижувати нас. Тому ми заявляємо, що саме з цього дня російський протест наростатиме!». Сергій Цеков також пообіцяв створити потужну проросійську організацію, з якою рахуватиметься українська влада.

Свято української демократії

Однопартієць Сергія Цекова спікер кримського парламенту, «регіонал» Анатолій Гриценко відмежувався від його дій, назвавши сьогоднішню акцію «провокаційною» і «деструктивною».

Геннадій Москаль, новий керівник кримської міліції.
Водночас, новий начальник кримської міліції Геннадій Москаль, який залишається народним депутатом України від блоку НУНС, сказав Радіо Свобода, що протести прокремлівських сил ніяк не вплинули на стан правопорядку в автономії.

Він лише поремствував, що змушений був залучити до цієї акції багато правоохоронців, бо її організатори обіцяли велику кількість людей – 10 тисяч осіб, а прийшли трохи більше півтисячі. Сказав, що політичні маргінали завжди і всюди так намагаються самостверджуватися, але цей мітинг ще раз показав, що кримчани не підтримують ідеї його організаторів.

Геннадій Москаль також назвав ці проросійські протести в Криму «свідченням демократії в Україні». За його словами, якби українці в Росії вийшли на вулиці з прапорами УПА і з критикою Путіна-Медведєва, то вже давно опинилися б у «кутузці».
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

XS
SM
MD
LG