Доступність посилання

ТОП новини

Радіоактивна загроза «людського фактору»


На траву краще не ступати.
На траву краще не ступати.

Київ – Чорнобиль – Ріки Дніпро і Прип’ять – знову під загрозою радіоактивного забруднення, стверджує прокурор Київської області Олександр Гардецький. Останні перевірки обласної прокуратури виявили у Чорнобилській зоні безліч порушень, які призводять до небезпечного поширення радіації територією України. Про це йшлося на виїзній колегії прокуратури у місті Чорнобиль.

Радіонукліди, які накопичилися у зоні відчуження Чорнобильської АЕС, можуть у великій кількості потрапити у Прип’ять, яка є одною з найбільших приток Дніпра, а отже, воду якої п’є значна частина українців. Через недостатнє фінансування за межі прибережно-захисної смуги Прип’яті досі не вивезено 27 радіоактивно забруднених об’єктів. Передусім – це кораблі, покинуті на початку Чорнобильської аварії. Загальна вага радіоактивного металу на берегах Прип’яті становить понад 1400 тон. Прокурор Київської області Олександр Гардецький говорить про ще більшу небезпеку.
Прокуратура Київської області проводить перевірку у Чорнобильській зоні.


«Не завершено ремонт намивної дамби у Чорнобильській зоні, яка наразі має аварійні ділянки. Її прорив може спричинити потрапляння радіоактивних речовин до Прип’яті, а отже, і до Дніпра. Через людську недбалість Чорнобильська зона залишається відкритим джерелом радіоактивності, яке загрожує решті території України», – зазначає прокурор.

Охорона зони допомагає мародерам - прокурор

За результатами останніх перевірок прокуратури Київської області, найбільш загрозливим у Чорнобильській зоні є так званий «людський фактор». Зокрема, деякі громадяни заробляють на життя, вивозячи на продаж продукти та матеріали із зони радіоактивного забруднення. Секрет їхнього «успіху» – вкрай простий: здобичники заручаються підтримкою охорони та контролюючих органів зони відчуження.

Смертельний металобрухт.
Олександр Гардецький навів лише декілька подібних прикладів: «Працівник Котовського лісництва зрубав більш ніж 250 кубометрів радіоактивної деревини, і продав її, попередньо домовившись про вивезення лісу зі співробітниками контрольно-пропускного пункту. Так само діяло підприємство «Агро-Інгрес» яке порізало й вивезло із зони понад 150 тон радіоактивного металу. Допомагали їм... працівники міліції! А нещодавно зловмисники вивезли труби з кольорового металу просто з території Чорнобильської АЕС, домовившись з деякими працівниками станції».

За подібними випадками з початку року порушено понад 22 кримінальні справи. Першопричина таких злочинів – у бездіяльності та корумпованості посадовців, які відповідають за порядок у Чорнобильській зоні, переконаний прокурор Київської області Олександр Гардецький.
Центр міста Чорнобиль. Тут живуть лише ті, хто працюють у зоні.


27 серпня представники прокуратури затримали на річці Прип’ять браконьєрів, які регулярно ловлять рибу у радіоактивно небезпечній зоні. І постачають до ресторанів та торгових точок. Рибалки вибудували цілі схеми. Так, вони отримують перепустки до Чорнобильської зони як родичі або знайомі місцевих жителів, які їздять їх провідувати.

Начальник державного департаменту – чорнобильської зони відчуження Андрій Сельський повідомив, що у зв’язку із цим режим в’їзду до зони став більш жорстким, і кількість виданих перепусток зменшилася.

«Самосели» – атомна бомба сповільненої дії

Ставок-охолоджувач ЧАЕС, за ним - саркофаг.
Загалом до Чорнобильської зони повернулися після аварії 259 чоловік, і вони навіть не приховують того, що вирощують городину і птицю для родичів у Києві та в інших містах. Або ж збирають гриби в околицях Чорнобиля, перевіряючи, як вони кажуть, кожен гриб дозиметром.

Ще одна небезпека: дедалі більшої популярності набуває полювання в околицях Чорнобиля. З початку року з радіоактивною дичиною в межах зони відчуження затримано 212 мисливців.

Небезпека таких продуктів – дуже велика, оскільки вони всотують у себе радіацію. Для прикладу, 28 серпня працівники одного з підприємств Чорнобильської зони вимірювали радіаційний фон місцевості на ЧАЕС, поруч із містом Чорнобиль і в місті Прип’ять. На більшості ділянок радіаційний фон перевищував норми мінімум удвічі, а місцями сягав 700-800 мікрорентген на годину.

Захист від Чорнобиля: звільнення винних і зменшення зони

Однак рівень забруднення зони відчуження знижується. І є території, де він нижчий, ніж Києві. Тому на колегії прокуратури Київської області пролунала пропозиція зменшити Чорнобильську зону, виключивши з неї незабруднені ділянки. і таким чином покращити її охорону та нагляд за нею.

Натомість Начальник державного департаменту – Чорнобильської зони відчуження Андрій Сельський вважає це шлях неприпустимим, і наводить інші способи покращення ситуації.

«Мало забруднені ділянки не варто виключати із зони, бо вони служать буфером для більш забруднених. Загалом вирішення всіх проблем Чорнобиля «впирається» у фінансування. Лише на утримання території в безпечному режимі на цей рік нам було потрібно більше мільярда гривень. Виділили трохи більше двох третин від необхідного», – каже Андрій Сельський.

Натомість у прокуратурі Київської області наполягають на зміні керівництва деяких державних структур, які працюють у зоні. Зокрема – санепідстанції зони та обласної екологічної інспекції, працівники якої з початку року були вісім разів затримані за хабарі. Прокурор області Олександр Гардецький вважає зміни у керівництві державних служб, які працюють у Чорнобилі, необхідною умовою перетворення її на екологічно безпечну територію.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG