Доступність посилання

ТОП новини

БЮТ вирішить, чи розпускати парламент, після виборів Президента


Народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко, член парламентського Комітету з питань правосуддя Святослав Олійник
Народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко, член парламентського Комітету з питань правосуддя Святослав Олійник

Київ – Доля нинішнього складу парламенту залежить від результатів президентських виборів. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода сказав народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко, член парламентського Комітету з питань правосуддя Святослав Олійник. Намір Президента Ющенка змінити Конституцію депутат критикує, мовляв, необхідно виконувати чинний Основний Закон, а не змінювати його.

– Які шанси бути ухваленою має Конституція Президента Ющенка?

– Почнімо з того, що тема змін до Конституції, на мою думку, вже набула спекулятивного формату. Справа в тому, що ми забалакали цю тему, і вже не можемо зрозуміти, про що взагалі йдеться.

Сьогодні серйозна йде дискусія, чи гарна Конституція, чи погана. Десь 12 версій існує, як переробити Конституцію. Насправді ж мова йде про 2-3 статті, якими регламентуються відносини між гілками влади. Наприклад, стаття 90. Вся країна розбиралась, чи є вона, чи немає, чи має Президент право розпускати парламент? Чи парламент головний, чи Президент, чи уряд, чи коаліція?

Якби Президент Ющенко подумав про ті 42 норми Конституції, якими регулюються права людини, то правильно було б не змінювати Конституцію, а дотримуватись просто діючої Конституції. Цілих 42 норми призначені людині в діючій Конституції, і лише 10 норм – відносинам між гілками влади.

Чи дійсно у нас дотримується принцип того, що держава зобов’язана забезпечувати права людей? Я дивлюсь на працівника ДАІ, це є держава. Він сидить у кущах. Хіба він займається тим, що захищає права людини? Ні. Він захищає свої корпоративні права. Генеральний прокурор захищає Президента чи виконує його доручення.

– Ще місяць тому БЮТ та ПР пропонували свою Конституцію, яка зокрема змінювала порядок проведення парламентських виборів: 2 тури на пропорційній основі. Чи будете продовжувати домагатись конституційних змін і коли?

– Якщо Конституцію міняти, то її потрібно міняти комплексно. А комплексна зміна Конституції – це, фактично, новий спосіб суспільного життя. Він можливий під час надзвичайних подій. Наприклад, як було минулого разу під час революції. Або під час серйозної політичної кризи. Часто виникають ініціативи по зміні такого способу, коли настає політична криза, коли не працює Президент, не працюють гілки влади, не працює парламент. Я вважаю, що сьогодні немає такого. Є труднощі, але парламент працює, уряд працює, Президент, фактично, допрацьовує.

– Хіба парламент працює? Напередодні депутат із Партії регіонів заявив про необхідність розпустити Верховну Раду, тому що вона не працює. Може, є потреба, як вони кажуть, проводити президентські й парламентські вибори?

– Це, до речі, неможливо технічно. Всі експерти сходяться на думці, що спочатку пройдуть вибори Президента, а потім стане зрозумілою подальша доля парламенту.

Парламент не працює через проблеми, не пов’язані з Конституцією. Парламент погано працює через те, що законом, всупереч діючій Конституції, була ухвалена нова система виборів до парламенту. Сьогодні, коли Верховну Раду обирають за партійними списками, вона перетворюється на дві-три корпорації.

А в діючій Конституції прямо записано, що прямими виборами безпосередньо люди обирають систему влади, в тому числі парламент. Так що всупереч діючій Конституції сьогодні сформований парламент. Не винна тут Конституція.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG