Доступність посилання

ТОП новини

Мін'юст обіцяє поліпшити дисципліну виконання судових рішень


Київ – В Україні почули критику ради Європи про незадовільний стан справ із виконанням рішень судів. Міністр юстиції Микола Оніщук сьогодні розповів про наміри свого відомства виправити ситуацію.

Міністр ініціює зміни до законодавства і закликає Верховний Суд узагальнити практику порушення справ за невиконання судових рішень.

Європейський суд з прав людини щороку отримує в середньому 4,5 тисячі справ українських громадян. З них близько сотні рішень виноситься на користь позивачів. «За період з 2001 по 2009 роки Європейський суд з прав людини розглянув і постановив 550 рішень, – повідомив міністр. – Це рішення, де відповідачем є Україна».

Більшість заяв, за словами міністра, стосуються двох питань, а саме: тривале невиконання рішень українських судів та затягування слідства або судового розгляду. В обох випадках йдеться переважно про невиплату заборгованої зарплати в бюджетних установах, а також інших гарантованих законом соціальних виплат.

Міністр навчить поважати суд

Міністр Оніщук стверджує, що через недосконалість законодавства підприємства деяких галузей, зокрема паливно-енергетичного комплексу, можуть дозволити собі зволікати із виконанням відповідних судових рішень. Тому Мін'юст ініціював відповідні законодавчі зміни, які дозволять змінити ситуацію.

«Поданий новий проект закону «Про виконавче впровадження», який передбачає додаткові заходи, які можна застосувати до керівників підприємств і всіх тих, в компетенції кого є виплата заробітної плати, у вигляді адміністративного арешту», – каже Микола Оніщук.

Також міністр закликав Верховний Суд узагальнити судову практику щодо порушення кримінальних справ за невиконання судових рішень. Крім того, міністр доручив Департаменту виконавчої служби активніше застосовувати заборону виїзду за кордон посадовим особам і керівникам підприємств, які не виплачують заробітну плату всупереч рішенням судів. Це дасть змогу істотно поліпшити статистику щодо виконання рішень українських судів.

Більше прав судовим виконавцям

Заява міністра юстиції – це реакція на заяву комісара Ради Європи з прав людини Томаса Гаммарберґа щодо зневаги до судових рішень в Україні. На думку єврокомісара, це явище треба розцінювати як відмову від принципів правової держави і як серйозну правозахисну проблему.

Київський адвокат Сендер Лємберґ стверджує, що проблема невиконання судових рішень стосується значно ширшого кола питань, ніж виплата заборгованостей. На його думку, запропоновані міністром заходи мають покращити ситуацію з виконанням судових рішень. Та насамперед треба розширити права судових виконавців. «Зараз виконавці фактично позбавлені можливості ефективно вплинути на боржника і змусити виконати вчасно рішення суду», – каже адвокат Лємберґ.

Микола Оніщук переконаний, що запропоновані заходи мають позитивно вплинути на стан справ із виконанням судових рішень. Проте докорінно змінити ситуацію в Україні може лише повномасштабна реформа судочинства.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG