Доступність посилання

ТОП новини

Служба безпеки України розшукує сепаратиста, який ховається від кримського суду


Валерій Подьячий (архівне фото)
Валерій Подьячий (архівне фото)

Сімферополь – Служба безпеки оголосила в розшук координатора Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія» Валерія Подьячого. Зараз у Сімферополі проходить судовий процес, де його обвинувачують у зазіханні на територіальну цілісність України. Проросійські сепаратисти Криму заявляють про посилення тиску з боку офіційного Києва.

За повідомленням голови Служби безпеки України Валентина Наливайченка, Валерія Подьячого оголосили в розшук для того, щоб його «затримати і доставити до суду». Минулого тижня він двічі не з’явився на судовому засіданні і суддя замінив підписку про невиїзд на арешт.

За даними правоохоронців, координатор Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія» закликав до передачі Криму Росії і в січні нинішнього року СБУ порушила за цим фактом кримінальну справу за статтею 110 Кримінального кодексу України за підозрою у закликах до порушення територіальної цілісності України. Пізніше Валерію Подьячому висунули звинувачення за цією ж статтею.

Очікувалося, що суд може винести вирок проросійському активісту, якому загрожувало до 3 років ув’язнення, уже на початку вересня, але той раптово зник.

Минулої п’ятниці голова СБУ Валентин Наливайченко сказав, що до кінця дня розшукуваного затримають і доставлять до суду, проте сьогодні інформації про його арешт не було ні в прес-групі Головного Управління Служби безпеки України в Криму, ні у прес-секретаря голови СБУ Марини Остапенко. Остання повідомила Радіо Свобода, що розшук Валерія Подьячого ще триває.

Посилення в Криму «репресій» чи боротьба із «сепаратистами»?

Фактично, кримінальна справа проти Валерія Подьячого – єдине розслідування проти сепаратистів, яке дійшла до суду, і він єдиний, кого можуть заарештувати за зазіхання на територіальну цілісність України. В СБУ заявляють, що діють у межах правового поля і своєї компетенції.

Проте, проросійські активісти періодично виступають із заявами про політичні переслідування «борців за права росіян у Криму» і стверджують, що в Україні створюється «поліцейська держава».

Остання така заява прозвучала сьогодні, після того, як в суботньому інтерв’ю тижневику «Дзеркало тижня» начальник кримської міліції Генадій Москаль заявив, що в Крим – це «вибухонебезпечна точка», і Президент повинен збільшити тут кількість співробітників Служби безпеки, а завдання перед ними «мають бути поставлені більш жорстко».

Святослав Компанієц, 2008 р.
Автор чергової заяви про переслідування росіян – голова громадської організації «Вєра» Святослав Компанієц. Він сказав Радіо Свобода, що Валерій Подьячий уже перебуває в Росії. За його словами, він із розумінням ставиться до цього кроку координатора Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія», бо «ніхто не хоче потрапити за грати».

Тим часом у кримських мас-медіа від проросійських і від проукраїнських активістів лунають заклики до Валерія Подьячого постати перед судом.

Одні кажуть, що він має стати «трибуном» і в суді відстоювати свою позицію та «піднімати кримчан» проти України, інші – що він має мужньо нести відповідальність за скоєне, а не ховатися в Росії. Втім, за даними джерел в СБУ, розшукуваний, усе ж, не перетинав кордон України.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG