Доступність посилання

ТОП новини

Луценко радить Ющенку сушити сухарі, наразі для підлеглих


Президент України Віктор Ющенко (праворуч) і новопризначений міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко. (Зйомка 24 грудня 2007 року)
Президент України Віктор Ющенко (праворуч) і новопризначений міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко. (Зйомка 24 грудня 2007 року)

Київ – Міліція взялася за Нацбанк і Секретаріат Президента. Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко погрожує арештом працівникам президентської канцелярії та керівним працівникам Нацбанку, яких він звинувачує у причетності до фінансових махінацій. За словами міністра, це в свою чергу призвело до падіння курсу гривні та фінансової дестабілізації в країні. У Національному банку заяву Юрія Луценка назвали безпідставною. Між тим, фінансові експерти кажуть, що ситуація зі слабкою гривнею вигідна більшості політичних сил, які готуються до президентських виборів.

Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко заявляє про наявність фактів для порушення кримінальної справи проти вищих посадовців Національного банку України. При цьому, стверджує міністр, все відбувається зі згоди самого глави держави.

«Користуючись повною підтримкою Президента України, фактично користуючись статусом недоторканності, керівництво НБУ покриває організацію масштабних фінансових зловживань з боку комерційних банків. Шановний пане Президенте, або наведіть порядок в Нацбанку, стабілізуйте реальний курс валюти, або сушіть сухарі для своїх підлеглих, які мусять відповісти за те, що твориться з валютним курсом», – заявив Юрій Луценко.

Нацбанк каже про безпідставність та дестабілізацію

Міністр не конкретизував звинувачення, сказавши, що зараз у провадженні МВС є кримінальні справи за фактами розкрадання коштів комерційними банками за сприяння посадовців НБУ, а також – за ознаками фінансового шахрайства під час валютних аукціонів.

«Безпідставні звинувачення вкотре пролунали від керівництва Міністерства внутрішніх справ на адресу Національного банку, як це вже було в середині серпня, – заявив директор департаменту зовнішньоекономічних зв’язків НБУ Сергій Круглик. – Якщо є якісь підстави серйозні, то треба їх спитати особисто в керівництва. Подібні заяви «професіоналів» банківської справи просто дестабілізують і так дуже напружену ситуацію на банківському ринку України».

Раніше із заявою про те, що Президент хоче використати Нацбанк у своїй передвиборній кампанії в ефірі «5 каналу» виступив лідер фракції НУНС Микола Мартиненко.

«Я бачу два сценарії, як використовується Нацбанк, – зазначив він. – Перший – це відбуваються вибори, і тоді йде фінансування виборчої кампанії за рахунок коштів, які заробляються на грі курсу гривні. Або другий сценарій – валиться національна валюта, валиться економіка, дефолт, зрив міжнародних зобов'язань. Потім Віктор Андрійович залишається єдиним, хто може врятувати ситуацію, причому регіонали блокують парламент».

На Банковій Луценка назвали шоуменом

Прес-служба Президента у відповідь поширила заяву, де йдеться про те, що інформаційна атака на НБУ та Президента має на меті відволікти увагу від різкого погіршення рівня життя громадян.

«До відома щоумена Луценка, недоторканних в цих інституціях немає. Відтак, якщо міліція володіє конкретними фактами зловживань, такі факти повинні бути пред'явлені в установленому законом порядку. На жаль, керівник силового відомства витрачає свій час не на розкриття резонансних справ та розшук справжніх злодіїв, а на рознесення пліток та бруду», – йдеться у заяві.

Готовність міністра до компромісів дивує політолога

Політолог Андрій Єрмолаєв вважає, що таким чином союзники Юлії Тимошенко намагаються підіграти їй у веденні передвиборної боротьби, переклавши провину за ситуацією з гривнею на Президента. На його думку, заява міністра внутрішніх справ має суто політичний характер.

«Мене дивує зауваження пана Луценка: або Президент стабілізує гривню, або мають відповідати в Нацбанку і Секретаріаті. Якщо є склад злочину, то які можуть бути компроміси?! Але, якщо факту злочину немає, то це наклеп», – каже політолог Єрмолаєв.

Лідер опозиційної Партії регіонів Віктор Янукович сьогодні заявив, що в падінні курсу гривні винні і Президент, і Прем’єр-міністр, і голова Нацбанку.

Обвал гривні допоможе кандидатам?


Між тим, фінансові аналітики кажуть, що ситуація зі слабкою гривнею вигідна тим політичним силам, які, готуючись до передвиборної кампанії, залучають валютні резерви.

«Я думаю, що це пов’язане з концентрацією фінансового ресурсу для передвиборної кампанії, – каже фінансовий експерт Олексій Капустинський. – Багато коштів надходить в іноземній валюті. Тому та ситуація, що склалася з курсом гривні стосовно основних валют, може бути пов’язана з тим, що дуже мало хто з політичних сил зацікавлений у якнайшвидшому врегулюванні цього питання».

Нацбанк як поле передвиборної битви


Останнім часом із критикою на адресу Нацбанку виступив і Президент Віктор Ющенко. Він висловив невдоволення, що Національний банк на догоду урядові пішов на емісію гривні і пригрозив голові НБУ Володимиру Стельмахові відставкою. А сьогодні з критикою на адресу політики Нацбанку виступив перший заступник голови президентського Секретаріату Олександр Шлапак. Натомість Прем’єр Юлія Тимошенко, яка раніше гостро критикувала політику Нацбанку і особисто Володимира Стельмаха, останнім часом уникає різких заяв з цього приводу.

Схоже, що Національний банк став зручним об’єктом для критики, відповідальність за дії якого політики намагаються перекласти одне на одного.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG