Доступність посилання

ТОП новини

Українсько-туркменська енергетична співпраця вигідна третім сторонам? – Соколовський


Богдан Соколовський - уповноважений Президента з мвіжнародних питань енергетичної безпеки України
Богдан Соколовський - уповноважений Президента з мвіжнародних питань енергетичної безпеки України

Київ – Сьогодні Президент Віктор Ющенко відбуває до Туркменистану. У ході дводенного візиту він зустрінеться з тамтешнім главою держави Гурбангули Бердимухамедовим. Головною метою поїздки має стати оновлення політичного діалогу та обговорення нових спільних проектів. Зокрема, йтиметься про ймовірність поновлення прямих поставок туркменського газу до України. А також, співробітництво у торгово-економічній та військово-технічній сферах. Про енергетичні перспективи туркменського візиту Віктора Ющенка Радіо Свобода розпитало в уповноваженого Президента з питань міжнародної енергетичної безпеки Богдана Соколовського.

– Пане Соколовський, якою саме може бути співпраця між Україною і Туркменистаном у енергетичній сфері?

– Сьогодні Туркменистан – це країна, яка дуже інтенсивно розвиває свій газовий, нафтовий, навіть вугільний комплекси. А досвід «Нафтогазу» сьогодні успішно впроваджується у Єгипті. Однозначно, «Нафтогаз» має прекрасні ідеїґ і вже конкретні пропозиції для подібної роботи у Туркменистані. Наприклад, геологічна розвідка корисних копалин, нафти та газу – на суші. Так само наші виробники трубної продукції сьогодні мають прекрасні, конкурентноздатні пропозиції для поставок своєї продукції на туркменський ринок.

– На сайті українського Президента йдеться про те, що під час цього візиту до Туркменистану обговорюватиметься питання щодо поновлення прямих газових поставок...

– Обговорюватиметься. Я скажу так, сподіваюся, що буде обговорюватися.

– Наскільки сьогодні ця перспектива виглядає реальною?

– Все, що залежить від волі двох сторін і не шкодить інтересам третіх сторін, завжди є цілком реальним. Ми маємо шанс, я в цьому переконаний, знайти такий формат взаємодії між обома країнами, у якому навіть були б зацікавлені треті сторони.

– Щодо третіх сторін. Весь вільний туркменський газ законтрактований Москвою. У квітні, після аварії на газогоні «Середня Азія – Центр», ці поставки були припинені. Але, як повідомив Гурбангули Бердимухамедов, наразі Туркменистан та Росія врегулювали всі технічні питання, пов’язані із відновленням постачання туркменського газу до Росії. Як це вплине на хід переговорів між Ющенком та Бердимухамедовим?

– Ми зацікавлені, щоб усі наші партнери, зокрема і Росія, і Туркменистан, мали прогнозовані стосунки.

– Але ж зрозуміло, що питання українсько-туркменської співпраці у енергетичній сфері не може бути вирішене на двосторонньому рівні, це можна зробити лише на рівні тристоронньому...

– Думаю, що й тристороннього рівня тут замало. Але справа у тому, що перш ніж вийти на формат багатостороннього співробітництва, спочатку треба опрацювати питання у двосторонньому форматі. Як це буде? Візит покаже. Але я бачу прекрасні можливості поглибити, розвинути співробітництво у газовій сфері між Україною та Туркменистаном, і при цьому виграють і треті сторони.

( Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG