Доступність посилання

ТОП новини

Дев’ята річниця загибелі Георгія Гонгадзе


Журналіста Георгія Гонгадзе викрали 16 вересня 2000 року.
Журналіста Георгія Гонгадзе викрали 16 вересня 2000 року.

Київ – Минає дев’ять років відтоді, як загинув журналіст Георгій Гонгадзе. На Майдані незалежності у Києві журналіста згадають хвилиною мовчання. Розслідування у справі Гонгадзе триває.

У Києві відбудеться вже традиційна акція пам’яті загиблих журналістів. Від 2005 року захід організовують небайдужі до розслідування справи Гонгадзе. На акції заборонено будь-яку партійну символіку чи гасла на підтримку певної політичної сили.

Журналісти вимагають покарати винних

Журналіста Георгія Гонгадзе викрали 16 вересня 2000 року. Згодом на Київщині знайшли його обезголовлене тіло. Вісім років потому винними у вбивстві Гонгадзе визнали трьох колишніх співробітників Міністерства внутрішніх справ. Головного підозрюваного – генерала Олексія Пукача, який протягом тривалого часу перебував у розшуку, оперативники затримали у липні цього року. Замовників убивства досі не встановлено.

У справі Гонгадзе досі більше запитань, аніж відповідей. За перебігом розслідування нині стежать журналісти в усьому світі. У 9 річницю вбивства Георгія Гонгадзе міжнародні журналістські організації закликають українську владу поновити пошуки замовників вбивства і порушити кримінальні справи проти високопосадовців, які протягом тривалого часу перешкоджали слідству.

Виконавчий директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар вважає, що успішне розслідування справи Гонгадзе не лише доведе, що в Україні існує справедливий суд, а й поверне довіру до політичної влади.

«Це великий тест для України, чи складеться вона як держава. Якщо замовники таки будуть покарані, це визначить суттєві зміни в країні, суспільстві і політикумі: що більше жоден політик не посміє робити настільки серйозні злочини», – каже Вікторія Сюмар.

Пукача поки не можна віддавати до суду

Затримання генерала Олексія Пукача поки не дало очікуваних результатів. За час допиту у Генеральній прокуратурі затриманий вказав на місце, де закопали голову журналіста, і нібито назвав слідчим замовників убивства.

Адвокат вдови журналіста Мирослави Гонгадзе Валентина Теличенко переконана: справу Пукача поки не можна передавати до суду, інакше тоді замовників убивства ніколи не покарають.

«Як тільки будуть експертні висновки, відразу Генпрокуратура планує віддати справу Пукача до суду – це єдиний шлях «убезпечити» замовників від відповідальності. Генерала Пукача тривалий час називали тією ланкою, яка зв’язує замовників і виконавців. Як тільки ця ланка уже буде в суді повторювати свідчення без імен, то додаткової інформації від цієї ланки ми вже ніколи не одержимо», – додає Валентина Теличенко.

Акція пам’яті загиблих журналістів проходитиме у Києві біля Головпоштамту. Як і в попередні роки, учасники згадуватимуть прізвища усіх загиблих українських журналістів. Опісля відбудуться дев’ять хвилин мовчання – за кількістю років, які минули від дня зникнення Георгія Гонгадзе.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG