Доступність посилання

ТОП новини

Україна отримала 400 мільйонів доларів від Світового банку


Київ – Світовий Банк надав Україні першу позику на реабілітацію фінансового сектора в сумі 400 мільйонів доларів США. Урядовці називають це успіхом. Угода підписана на справді вигідних умовах, зазначили в розмові з Радіо Свобода економісти. Але куди підуть ці кошти?

Гроші Світового банку мають піти на рекапіталізацію українських банків, вдосконалення законодавства і роботи Фонду гарантування вкладів. Ця позика є першою із двох позик, спрямованих на реабілітацію фінансового сектора України.

Насправді, робота над серією системних позик на політику розвитку ще повністю не закінчена, зазначив Мартін Райзер, директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови. «Ще є значна кількість реформ, яких потрібно досягнути щоб закріпити цей успіх, – каже він. – Ми будемо продовжувати працювати над регуляторними змінами та змінами в законодавстві, щоб Україна була готова протистояти майбутнім кризам. Загальна сума підтримки буде становити приблизно 750 мільйонів доларів. Але суму наступної позики ми ще будемо обговорювати».

Як зазначив міністр економіки України Богдан Данилишин, даний проект є надзвичайно вигідним і розроблений на пільгових умовах. «Наприклад, термін погашення позики – до 30 років. Пільговий період складає 5 років. Відсоткова ставка, яка дорівнює шестимісячній ставці LIBOR для валюти позики плюс 0,17 вілсотка для позик Міжнародного банку реконструкції і розвитку за гнучкою схемою погашення рівними частинами», – зазначив міністр економіки.

Угода підписана на справді вигідних умовах, заявив Радіо Свобода економіст міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. Але вона розв`яже лише частину українських фінансових проблем. «Зазвичай, такі позики є цільові на конкретної питання. Враховуючи суму, яка значно менше за необхідні навіть до кінця року по зовнішніх боргах, це скоріш за все йде на різноманітні інфраструктурні проекти. Зокрема, розробку нових регуляційних актів і т.д. Подібні речі – доволі позитивні для країни», – наголошує експерт.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG