Доступність посилання

ТОП новини

Кожному школяреві по безкоштовному яблуку


Німеччина – Уже незабаром дітям у школах у Німеччині на перервах безкоштовно роздаватимуть яблука, персики, банани, моркву. Дорослі в цій країні серйозно ставляться до здоров’я підростаючого покоління. Відповідне рішення днями підтримали й усі федеральні землі Німеччини.

Ця програма коштує недешево. Щоб кожний учень у німецькій школі отримав безплатне яблуко, потрібно витратити загалом близько 38 мільйонів євро. Половину цієї суми надає Європейський Союз, інша половина має надійти із національного бюджету.

Оскільки в Німеччині за освіту відповідають федеральні землі, то саме їм і довелося взяти на себе цей тягар. Днями представництво федеральних земель – Бундесрат – підтримало такий проект.

Інвестиція в здоров’я країни

Федеральний міністр сільського господарства Німеччини Ільзе Айґнер привітала таке рішення. «Програма з безкоштовної роздачі овочів і фруктів у школах допоможе привчити дітей до здорового харчування і змінить їхні звички стосовно харчування», – переконана Айґнер.

Наголошується, що такі витрати є інвестицією в покращення рівня здоров’я всього населення країни, оскільки правильно харчуватися привчаються ще в дитинстві. Висловлюються сподівання, що внаслідок правильного харчування буде менше хворих, а значить, і менше навантаження на систему медичного страхування.

Німецькі експерти радять щодня з’їдати 400 грамів овочів та фруктів. Але тут виникає проблема із соціально слабкими родинами. Дослідження продемонстрували, що діти з таких родин з’їдають лише десяту частину від кількості овочів та фруктів, яку радять експерти. Крім того, в країні забагато дітей з надмірною вагою, що викликане неправильним харчуванням, оскільки батькам, наприклад, бракує часу помити дитині в школу яблуко. Змінити таку ситуацію, якраз і покликаний проект із безплатної роздачі яблук у німецьких школах.

Агенти правильного харчування

Подібні пілотні проекти в деяких німецьких містах засвідчили, що правильне харчування підвищує й успішність у школі. У Дортмунді, наприклад, у деяких школах от уже два роки дітям безкоштовно роздають яблука. Професор Дортмундського університету Ґюнтер Айссінґ, який опікується цим проектом, звернув увагу також на соціальний аспект. Річ у тім, що діти самі миють фрукти, нарізають і розкладають їх по тарілках. Такий процес іде на користь так званим складним дітям: виконуючи роботу, з якої потім має користь весь клас, вони стають упевненішими в собі і до них краще починають ставитися інші діти.

Айссінґер переконаний, що, безкоштовно роздаючи овочі й фрукти в школі, цілком реально змінити ставлення дітей до їжі. Він вважає, що діти таким чином перетворюються на своєрідних агентів здорового харчування, які можуть розказати навіть своїм батькам, як правильно харчуватися.

(Німеччина – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG