Доступність посилання

ТОП новини

Єдине україномовне видання Харкова під загрозою закриття


Ось так виглядає газета «Слобідський край».
Ось так виглядає газета «Слобідський край».

Харків – Колектив єдиного україномовного видання Харкова оголосив акцію протесту. Учорашній номер газети «Слобідський край» вийшов із білими шпальтами і зверненням до читачів. Газета є офіційним виданням Харківської обласної ради і Харківської облдержадімінстрації, які заявляють, що не мають грошей на її подальше фінансування.

Терпець урвався після тривалого нехтування нашими законними правами», – йдеться у зверненні колективу редакції до читачів. Вже п'ять місяців журналісти «Слобідського краю» не отримують заробітну плату.

Фінансувати видання мають обласна рада і облдержадміністрація, офіційним вісником яких і є газета. Але там спочатку на третину скоротили дотації, а потім передбачили в бюджеті лише половину запланованої суми – 400 тисяч гривень, розповідає головний редактор газети Володимир Ревенко.

«Ті гроші, які нам дали, 400 тисяч, ми їх направили не на господарські потреби, а зарезервували на друк та купівлю паперу. Тому гроші на друк газети в нас є. В нас провалилася стаття щодо заробітної плати та решта платежів», – каже Ревенко.

Самі журналісти не виключають, що причина в майбутніх президентських виборах. Обласна рада, де більшістьпредставляє «Партія регіонів» і обласна адміністрація на чолі із нашоукраїнцем Арсеном Аваковим, мовляв, просто не можуть домовитись про ступені впливу на редакційну політику.

«Я починаю думати, що ми і досі живемо у якійсь політичній боротьбі. А зараз, напередодні виборів, це стає особливо актуальним. Мабуть, ми комусь не подобаємось, або потрібні якість інші офіційні видання», – розповіла відповідальний секретар видання Ліна Копецька.

Час змінювати газету

Журналісти газети готові до рішучих дій.
Вибори тут ні до чого, каже секретар постійної комісії з питань свободи слова та інформації, депутат облради з фракції БЮТ Ігор Піддубний. На його переконання, вплинути на думку електорату «Слобідський край» із тиражем у 32 тисячі примірників аж ніяк не може: на сторінках газети мають висловлюватись представники усіх фракцій. Що ж до фінансового питання, то, на переконання Піддубного, вирішити його буде вкрай важко.

«Жодних гарантій того, що газета отримає гроші, навіть якщо все продасться і наповниться обласний бюджет, на сьогоднішній день немає. Це повісити всі борги, перерозподіли гроші, дати надію і при цьому вести в нікуди. Треба просто розуміти, що робити з газетою, наскільки вона затребувана. Адже та аудиторія, на яку ця газета працювала 50 років тому, вибачте, померла. І треба щось інше друкувати, і по іншому до цього підходити», – розповів Піддубний.

В управлінні у справах преси та інформації облдержадміністрації тим часом створили спеціальну комісію, яка і має розібратися в конфлікті.

Наразі ж, коментувати ситуацію відмовились. Якщо ж влада не вирішить питання, журналісти готові виходити із протестом на майдан.

(Харків – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG