Доступність посилання

ТОП новини

Найвідомішій у Польщі українці загрожує до 8 років ув’язнення


Варшава – У Польщі заарештували відому журналістку, українку за походженням, Вероніку Марчук-Пазуру. Її звинувачують у корупції. Біографія затриманої – мрія чи не кожного іммігранта: у Польщі вона пройшла від буденних злиднів до звання першої леді бізнесу та провідної зірки кіно й телеекрану. Нині Вероніці Марчук-Пазурі світить до 8 років ув’язнення.

Вероніку Марчук-Пазуру правоохоронці впіймали на гарячому минулого тижня в одному із варшавських ресторанів. Вона брала хабара від інвестора, зацікавленого в приватизації державної будівлі. Сама журналістка виступала в ролі посередника.

Правоохоронці прослуховували телефон українки впродовж кількох місяців, тепер запевняють, що мають безсумнівні докази її вини. Варшавська прокуратура з подачі Центрального антикорупційного бюро пред’явила Марчук-Пазурi обвинувачення за фактом корупції. Крім того, за словами речника прокуратури Матеуша Мартинюка, обвинувачувана у своїх корупційних діях користувалась підтримкою впливових осіб в уряді.

«Ідеться про купівлю за пільгових умов видавництва. Взамін за це вона вимагала від інвестора грошей на суму близько 100 тисяч євро», – заявив Матеуш Мартинюк із варшавської прокуратури.

Корупція можлива за умов конкурсу?

Продаж цього Науково-технічного видавництва має відбутися на основі конкурсу, його приватизацію проводить Міністерство державного майна. Представники відомства не коментують інциденту, однак заперечують, що Вероніка Марчук-Пазура мала підстави посилатися на вплив урядовців. Видавництво купить той, хто запропонує за нього кращу ціну, наголошує речник Міністерства державного майна Польщі Мацєй Вевюр

Варшавський суд вирішив не утримувати Вероніку Марчук-Пазуру під вартою на час слідства. Вона пробула у слідчому ізоляторі 48 годин, після чого під заставу у сумі 150 тисяч євро вийшла на волю – принаймні до початку розгляду судової справи.

Вероніка Марчук-Пазур не визнає себе винною в корупції. За її словами, конверт із грішми їй підклали в сумку перед виходом із ресторану. Водночас адвокат польської зірки Міколай Пєтшак заявив, що якби «підставлений» правоохоронцями інвестор не пропонував грошей Вероніці Марчук-Пазурі, тоді не дійшло б до корупції.

«Вважаю, ми маємо те, що називається провокацією, – каже адвокат. –Тому що із матеріалів, якими володіє прокуратура, випливає, що за активного сприяння співробітників правоохоронних органів відбувається порушення законодавства. І внаслідок цього людині пред’являють обвинувачення».

Справа Вероніки Марчук-Пазури стала приводом для широких дискусій у Польщі, чи можуть правоохоронці, поборюючи порушення закону, самі його порушувати.

Українська зірка польського кіно

Вероніка Марчук-Пазура зіграла чимало головних ролей у польському кіно, останнім часом вона була членом журі y популярному серед поляків музичному ток-шоу. Нині, попри всі негаразди, друзі із телебачення привітно ставляться до телезірки.

«Вважаю, що Вероніка ніколи не була жадібна на гроші, – зазначає колега Вероніки на ім’я Анна. – Знаємо про те, що стосовно цього питання кінозірки поводяться по-різному, й часто за будь-що вимагають великих грошей. Вероніка не була такою».

До приїзду до Польщі у 1991 році Вероніка Марчук-Пазура була Оленою, закінчила з медаллю школу у Києві й встигла провчитись в педагогічному університеті Ніжина. Під час навчання підписала дворічну угоду з однією польською фірмою, що й стало для неї початком нового життя.

Її життя змінилося, відколи Вероніка стала дружиною відомого польського кіноактора та підприємця Цезарія Пазуру. Закінчила юридичний факультет Варшавського університету, заснувала продюсерську та юридичну фірму. Після розлучення з чоловіком не перестала бути зіркою кіноекрану, почала громадську діяльність. Крім усього, вона очолює польсько-українське культурне товариство, за допомогою якого, як зазначала сама Вероніка, створює міст культури між країнами.

(Варшава – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG