Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі хочуть заборонити всю тоталітарну символіку


Варшава – Нижня палата парламенту Польщі, Сейм, пропонує заборонити виготовляти, зберігати й розповсюджувати на території країни символіку нацизму й комунізму. Порушникам цього закону, якщо він пройде схвалення до кінця, світитиме 2 роки ув’язнення. Між тим у країні встановлені чимало пам’яток радянського режиму або ж могил німецьких та радянських солдатів.

Новий закон про заборону символіки тоталітаризму не приносить революційних змін, як це було, наприклад, у Литві, а лише доповнює наявне в Польщі законодавство – так пояснює Радіо Свобода ухвалення законопроекту польським Сеймом його віце-маршал (віце-спікер) Стефан Несьоловський.

Досі у Польщі заборонялася тільки тоталітарна ідеологія, нині ж парламентарі взялись і за її символіку. Стефан Несьоловський розповів Радіо Свобода, як він розуміє ті символи, що їх мали на увазі депутати, коли ухвалювали цей законопроект: «На мою думку, ідеться про нацистську свастику, а у випадку комунізму, перш за все, про серп і молот та червону зірку – це безсумнівно. Також забороняється нацистський жест привітання простягненою вгору правою рукою».

«Втім, раніше ухвалена стаття закону про створення Інституту національної пам’яті забороняє в цілому поширювати ідеологію нацизму та комунізму», – додає Стефан Несьоловський.

Віце-маршал сейму вбачає в ухвалених минулого тижня нижньою палатою польського парламенту змінах до Кримінального кодексу юридичні пастки. Тому, на його думку, Міністерство юстиції Польщі має пояснити, за яких обставин каратимуть та яка конкретно символіка заборонятиметься в Польщі.

Водночас Стефан Несьоловський застерігає, що не слід зводити закон до випадків, коли правоохоронці переслідуватимуть тих, хто цікавиться періодом Другої світової війни.

«У Польщі, на мою думку, не існує небезпеки виникнення тоталітарних ідеологій. У парламенті йшлося лише про виключення навіть теоретичної можливості поширювати таку ідеологію. Можливо, у нас існують якісь невеличкі групки прихильників тоталітаризму. Втім, вважаю, що нині вони не несуть за собою загрози для демократії у нашій країні та інших країнах», – підсумував віце-маршал сейму Стефан Несьоловський.

Ставлення до законопроекту неоднозначне

Тим часом представник опозиції, лідер партії «Союз демократичної лівиці» Єжи Шмайдзінський називає закон про заборону тоталітарної символіки марною тратою часу.

«У всіх країнах Європи на ринках продаються різноманітні талісмани та історична символіка – наприклад, із зображенням Леніна, Маркса чи Енгельса. Не думаю, що польські праві партії захочуть колись переслідувати на території усього Європейського континенту всіх тих, хто хоче мати таку символіку у себе вдома», – каже він. Єжи Шмайдзинський сподівається, що Мін'юст країни зважено пояснить, за які символи і в яких випадках було б можливе покарання.

А от ветеран Другої світової війни, член Світової асоціації вояків Армії Крайової Анджей Жупанський в інтерв’ю Радіо Свобода підтримав ухваленням польським Сеймом закону про заборону символіки нацизму й комунізму.

«Якби мене питав про це хтось із урядових кіл, тоді я сказав би, що такий закон ухвалювати треба. Нині не годиться розповсюджувати цю символіку. У період, коли комуністи були при владі, усі наші заходи, зокрема, патріотична символіка жорстоко каралися тодішнім законом», – наголошує ветеран визвольного руху Польщі Анджей Жупанський.

Зміни до Кримінального кодексу, які, серед багатьох інших змін, передбачають запровадити покарання за виготовлення, збереження чи розповсюдження фашистської, комуністичної та іншої тоталітарної символіки, польський Сейм схвалив минулої п’ятниці. Тепер законопроект пішов на розгляд верхньої палати, Сенату.

(Варшава – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG