Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Ющенко: «Через 10–15 років ви оціните…»


Президент Віктор Ющенко під час щомісячної прес-конференції для ЗМІ, Київ, 30 вересня 2009 року.
Президент Віктор Ющенко під час щомісячної прес-конференції для ЗМІ, Київ, 30 вересня 2009 року.

Київ – Запровадження конституційних змін та свобода слова є запоруками розвитку української держави – так можна підсумувати прес-конференцію Президента Віктора Ющенка, що відбулася 30 вересня в Києві. «Без вільного журналіста Україна не відбудеться», – заявив голова держави.

Лейтмотивом спілкування Президента з журналістами стало обґрунтування необхідності ухвалити конституційні зміни. Адже саме завдяки зміні Основного Закону можна подолати політичну нестабільність.

Президент зазначив, що запропоновані ним зміни можуть бути не ідеальними, але попри це необхідно до виборів визначитися щодо того, як буде змінюватися основний закон.

«Найкращий спосіб принести майбутнє цій державі і нації – не сподіватися на те, що хтось ці зміни принесе, а поставити їх у центрі суспільного обговорення», – заявив Віктор Ющенко.

Президент журналістам: станьмо партнерами

Іще однією важливою темою прес-конференції стала роль журналістів у становленні української держави. Президент запропонував журналістам бути партнерами у відстоюванні демократичного розвитку країни.

Серед іншого, Ющенко закликав активніше реагувати на такі речі, як судова заборона критичних відгуків на адресу Прем’єр-міністра. Зокрема, і своє звернення до Конституційного Суду з приводу нової редакції закону про вибори Президента він, серед іншого, пояснив тим, що там передбачена можливість для виборчих комісій заборонити журналістам бути присутніми при підрахунку голосів.

«Як ми можемо допустити, коли у виборчому процесі є інструмент, який виключає свободу слова? Це допустимо?» – обґрунтовував свою позицію Ющенко.

Урядові дісталося за приватизацію і армію

Критичні відгуки на адресу уряду цього разу було зосереджено головним чином на темі приватизації та проекті бюджету на наступний рік. Президент критикував спробу уряду приватизувати у час кризи й спаду виробництва Одеський припортовий завод. За його словами, уряд не зробив нічого, щоб підприємство стало привабливим в очах потенційних покупців.

«Можна зробити один висновок: нинішній уряд професійно, морально, етично не може забезпечити приватизацію таких національних активів», – підсумував голова держави.

Президент також зазначив, що не підпише поданий урядом проект бюджету-2010 – передусім через недостатні витрати на Збройні сили.

«Я вимагатиму від Прем’єр-міністра, від парламенту радикального перегляду підходу до фінансування Збройних сил України. 8,3 мільярда, що вчетверо менше, ніж на обслуговування боргів держави, між іншим, – це не та сума. Сьогодні пілоти українських Повітряних сил мають нальоту 4,7 годин на рік», – заявив Президент.

Рейтинг – не головне

Відповідаючи на запитання журналістів, Віктор Ющенко вкотре наголосив, що його не цікавлять питання рейтингу – він робить те, що вважає правильним.

Говорячи про вибори, Президент запевнив, що діятиме законно: «У мене є один спосіб – законний – прийти до вас і своїми аргументами переконати, що дорога, яку я пропоную для нації, – найкраща».

Говорячи про те, що не завжди його політика знаходить підтримку громадян, Віктор Ющенко наголосив, що її результати стануть більш очевидними через 5–10 років. Тоді їм дадуть належну оцінку. При цьому Віктор Ющенко зауважив, що «не завжди думка більшості є думкою правильною».

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG