Доступність посилання

ТОП новини

Проти злочинності в погонах – електроніка і громадський контроль


Київ – Щороку три з половиною мільйони українців потерпають від свавілля з боку представників міліції. Такі дані Харківського інституту соціальних досліджень були оприлюднені на громадських слуханнях «Дотримання прав людини в діяльності МВС». Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко вважає, що подолати проблему допоможуть новітні технології й докорінна зміна засад роботи відомства. На думку ж правозахисників, протиправним діям міліції можна протиставити передовсім громадський контроль і приведення процесуального законодавства

Мешканець містечка Бучі під Києвом Віктор Коваленко зимового вечора повертався додому з приятелем Ігорем та двома дівчатами. Коло під’їзду стояло четверо працівників міліції напідпитку, які кидали сніжками у припарковану біля будинку машину. Коли Віктор зробив їм зауваження, то вони почали бити його ногами й міліцейськими палицями, а коли його друг та одна з дівчат спробували зупинити бійку, то дісталося і їм.

«Почали бити Ігоря, він втратив свідомість, – розповіла бабуся Віктора Валентина Коваленко. – Тоді кинулися на Вітю – втрьох. Він почав тікати, вибіг з двору, але його потягли назад, б’ючи по дорозі, чим прийдеться. Результат: перелом тім’я, забій головного мозку, пошкодження шиї, численні гематоми».

Коли на бійку приїхали інші представники міліції, то Віктора відправили не до лікарні, а до райвідділу, де тримали чотири дні і врешті порушили проти нього кримінальну справу. Згодом її скасувала районна прокуратура. Юнак півроку лікував побої. Але притягти до відповідальності нападників досі не вдалося. Судовий розгляд справи свідомо затягують, оскільки до неї причетні люди в погонах, переконана Валентина Коваленко.

«Продуктивність» міліції – 3,5 мільйона правопорушень на рік – соціолог

Директор Харківського інституту соціальних досліджень Денис Кобзін оприлюднив результати останніх опитувань: половина українців визнають, що представники МВС систематично порушують права людини, причому за останній рік близько 3,5 мільйонів українських громадян відчули такі порушення на собі. Найчастіше правоохоронці відмовляли громадянам у наданні інформації та не реагували на інформацію про злочини, вдавалися до побиття й психологічного тиску на затриманих, відмовляли їм у праві на адвоката. Причому за останні 5 років зросла частка правопорушень, які кояться у межах райвідділків та місць позбавлення волі, оскільки їх важче довести, зазначає Денис Кобзін.

Таку тенденцію прокоментував голова Харківської правозахисної групи Євген Захаров. «Це основа всієї роботи органів дізнання і досудового слідства, – каже він. – Явку з повинною вони вважають обов’язковою, і щоб підозрюваний зізнався, застосовують насильство, фізичне та психічне».

Правозахисники допоможуть правоохоронцям стати кращими

Міністерство внутрішніх справ визнане одним із найбільших порушників прав та свобод в Україні, говорить правозахисник Аркадій Бущенко.

«Рішення Європейського суду з прав людини визнає найбільшим порушником цих прав МВС. Цих рішень небагато. Але вони є надводною частиною айсберга і демонструють загальні тенденції», – наголошує пан Бущенко.

Щороку служба внутрішньої безпеки міліції порушує 400 кримінальних справ проти злочинців у погонах, але для подолання проблеми будуть вжиті й інші заходи, заявив міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко.

«Створення в усіх підрозділах МВС систем відеоспостереження, які унеможливлять незаконні дії працівників МВС. Така система днями почне діяти в одній з областей, – зазначає Луценко. – Надання всім затриманим безоплатної юридичної допомоги – до цього можна залучити правозахисні організації. Навчання працівників міліції основам дотримання прав людини. І головне – створення дієвої системи очищення міліції від тих, хто порушує права людини і закон».

За словами міністра, основою цієї системи має стати створена в МВС служба внутрішньої безпеки, яка збирає інформацію про незаконні дії міліції й передає їх до прокуратури.

Юрій Луценко запевнив, що громадськість зможе брати участь у перевірці всіх випадків протиправних дій з боку міліції, а також отримає право стежити за дотриманням прав затриманих. При міністерстві створена робоча група, яка опрацює матеріали громадських слухань і підготує на їхній основі пропозиції змін у роботі міліції.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG