Доступність посилання

ТОП новини

«Читайте мої брошки, це ювелірна дипломатія» – Мадлен Олбрайт


Мадлен Олбрайт, 2002 рік.
Мадлен Олбрайт, 2002 рік.

Прага – Понад 200 брошок – улюблених прикрас Мадлен Олбрайт – експонує у своїх залах Музей мистецтв і дизайну в Нью-Йорку. Колишня державний секретар Сполучених Штатів Америки, одна з найвпливовіших осіб у світовій політиці, не приховує свого захоплення брошками. У пам’яті багатьох політиків залишились спогади про прикраси Мадлен Олбрайт, передусім про те, наскільки вони промовисті.

Американка, уродженка колишньої Чехословаччини, Мадлен Олбрайт належить до плеяди тих політиків, які надають перевагу прямим політичним переговорам і чітко сформульованим поглядам на події й людей.

У своїй праці вона знайшла ще один, незвичний, але виразний аргумент переконань – брошку, яка тонкою дипломатичною мовою підсилює виразність сказаного. Так типова жіноча прикраса в руках, чи точніше – на одязі, Мадлен Олбрайт у часи її активної дипломатичної діяльності перетворювалась на послання, виразну мову якого не можна було не почути.

Серед експонатів виставки, наприклад, прославлена брошка у вигляді золотої змії. Ïї мала на собі Олбрайт, коли ішла на зустріч із міністром закордонних справ Іраку після того, як колишній іракський диктатор Саддам Хусейн обізвав її гадюкою.

Посередництвом брошок Мадлен Олбрайт-дипломат прагнула висловити свій настрій, ставлення до переговорів і країни, до якої з високою дипломатичною місією приїхала. Якщо передбачалось, що переговори не будуть приємними, це підкреслювала брошка у вигляді бджоли з жалом, і навпаки, якщо сторони дійдуть компромісу, на комірі костюма красувалась брошка у вигляді квітки чи легкої кульки.

«На що ми відразу звернули увагу, так це були її брошки»

Під час візитів до Чехії, батьківщини батьків, Мадлен Олбрайт часто одягала особливу брошку. Колишній речник першого чеського президента Вацлава Гавела, який часто зустрічався з держсекретарем США, Ладіслав Шпачек згадує: «Вона була завжди елегантною, носила вишукані костюми, завжди виглядала, як справжня дама. На що ми відразу звернули увагу, так це були її брошки. Мушу зізнатись, що протягом наших багатьох зустрічей ми тільки захоплювались, із яким смаком вона підбирала брошки до костюмів, але не здогадувались, що брошки мають своє спеціальне послання. У неї була безмежна збірка брошок. Пам’ятаю, що у нас вона одягала брошку у вигляді пташки».

Брошку у вигляді голубки подарувала Мадлен Олбрайт дружина вбитого в 1995 році міністра закордонних справ Ізраїлю Іцхака Рабина – Лея Рабин. До голубки Лея Рабин потім подарувала Олбрайт ще намисто з голубкою, бо, як сказала пані Рабин, однієї голубки для мирного процесу може бути замало.

Брошки Олбрайт – всі ці метелики, ракети, квітки, прапорці, скарабеї й лисички завжди привертали увагу під час офіційних візитів, сама ж їхня власниця тільки дипломатично говорила: «Читайте мої брошки, це ювелірна дипломатія». Саме так називається книжка Мадлен Олбрайт, яку недавно видала автор, таку саму назву має й виставка у Нью-Йорку. Вона викликала великий інтерес глядачів, її покажуть і в інших музеях. Що ж робитиме так довго Олбрайт без своїх улюблених брошок? Із властивою дотепністю Мадлен Олбрайт відповіла: «Це слушний привід, щоб придбати нові».

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG