Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ дає премію за те, щоб у Криму не було міжетнічних конфліктів


Прага – Українська неурядова організація 14 жовтня вперше отримає премію Організації з безпеки і співробітництва в Європі за істотний внесок у поліпшення міжетнічного становища в Криму. Міжнародне журі на чолі з Верховним комісаром у справах національних меншин ОБСЄ Кнутом Воллебеком вирішило відзначити кримський інформаційно-дослідницький центр «Інтеграція та розвиток». Кримський оглядач Радіо Свобода вважає, що це рішення також має політичний підтекст, бо є сигналом і для Росії.

Про те, як бути толерантними, діти можуть дізнаватися, починаючи ще з дитячого садочка. Так вважають у кримському Центрі «Інтеграції та розвитку», де розробили посібники для дошкільнят і школярів та для тих, хто їх навчає. Голова правління центру Олег Смирнов розповів Радіо Свобода, що в рамках курсу «Культура добросусідства» створений, зокрема, Словник дружби для першого спілкування.

«Над створенням цього словника працювали майже 20 культурно-національних товариств Криму. Цей словничок є на 16 мовах. Тобто, якщо є дитина тієї чи іншої етнічної групи, то у вчителя є можливість його активізувати, а в учня є можливість бути почутим», – зазначає Олег Смирнов.

На уроках толерантності також вивчають історію й географію Криму, культурні традиції різних міжетнічних груп. Спершу проект був пілотним, а тепер після успішного випробування в ньому беруть участь близько 200 кримських шкіл, а понад 800 вчителів пройшли тренінги.

«Ця громадська організація стала символом співпраці й толерантності, що прекрасно відображає дух роботи Макса Ван дер Стула», – сказав комісар ОБСЄ з національних меншин Кнут Воллебек, пояснюючи рішення міжнародного журі присудити премію саме кримчанам.

Премія в 50 тисяч євро заснована Міністерством закордонних справ Нідерландів і присуджується кожні два роки.

Є надія, що молоде покоління кримчан матиме імунітет від ксенофобії

Кримський оглядач Радіо Свобода Володимир Притула вважає, що таке рішення ОБСЄ має і політичний підтекст. «Крім того, що ця організація звичайно дуже багато зробила для «впровадження» толерантності в Криму я вважаю, що це насамперед сигнал російській стороні, – каже він. – Це є дуже актуально після російсько-грузинської війни і зараз прикута увага до ситуації в Криму саме з боку міжнародного співтовариства».

Міжетнічна ситуація на півострові і далі дуже гостра, вважає керівник кримського центру «Інтеграція та розвиток» Олег Смирнов. Він стурбований тим, що чинник міжетнічних стосунків знову використовують у політичній боротьбі.

«Ми це відчуваємо вже зараз напередодні виборів, – говорить він. Можна тільки сподіватися, що молоде покоління буде ставитися вже по іншому, будуть вирішуватися системні питання і буде долатися ксенофобія на побутовому рівні».

Олег Смирнов каже, організація, яку він очолює, планує витратити премію ОБСЄ на підготовку нових посібників з толерантності, щоб мати цілісну програму: від дошкільнят до студентів вищих навчальних закладів. Крім цього, в планах збирати вчителів для обміну досвідом про уроки добросусідства.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG