Доступність посилання

ТОП новини

У Європі стає менше свободи слова


Прага – Європа більше не є суцільним зразком у галузі дотримання свободи слова, а в Україні становище в цій царині відносно стабільне. Такого висновку дійшла неурядова організація «Репортери без кордонів», яка відстежує, як працюють журналісти в різних куточках світу. Новий рейтинг, який стосується подій від вересня минулого року до початку цієї осені, оприлюднили сьогодні в Парижі. За даними звіту, Україна за рівнем свободи слова посідає 89 місце у світі, на дві сходинки нижче, ніж торік.

Ельза Відал, яка керує в «Репортерах без кордонів» відділом Європи і колишнього Радянського Союзу, в інтерв’ю Радіо Свобода привітала поступ у справі розслідування вбивства Георгія Гонгадзе, а саме – затримання генерала Олексія Пукача і повідомлення про те, що знайшли череп убитого журналіста. З іншого боку, в Україні є й тривожна тенденція. «Ми отримали інформацію про випадки цензури і напади на журналістів, – говорить Ельза Відал. – Це погіршило загальну картину. Якщо все врахувати, то становище відносно стабільне. Єдина інша пострадянська держава (за винятком країн Балтики – ред.), де ситуація ліпша, ніж в Україні, це Грузія».

Росія ж у цьогорічному рейтингу «Репортерів без кордонів» опустилася на 153 місце, гірше ніж у Білорусі, – а це вперше. Якщо Мінськ послабив тиск на пресу, намагаючись поліпшити відносини з Євросоюзом, то у Росії й далі вбивають журналістів і правозахисників. А ті, хто скоїв ці злочини, залишаються безкарними.

«Я думаю про Анастасію Бабурову, про В’ячеслава Ярошенка, про Наталю Естемірову, яка була правозахисницею, але також фактично була журналістом, бо ділилася інформацією із Чечні, де сьогодні майже немає журналістів, які можуть вільно працювати. Усі вони загинули. Також були численні напади на журналістів, дуже жорстокі», – говорить правозахисниця.

Політика Берлусконі і Саркозі як мінус, Обами – як плюс

Вперше, відтоді як «Репортери без кордонів» готують порівняльну таблицю, серед зразкових держав у царині дотримання свободи слова стало менше європейських. Серед 20 лідерів нині лише 15 держав старого континенту, порівняно з 18 країнами рік тому.

Як і раніше найкраще у світі становище зі свободою слова у Данії, Фінляндії, Ірландії, Норвегії й Швеції. Але погіршилося становище у Болгарії (68 місце) та Італії (59 місце), де «Репортери без кордонів» помітили напади на журналістів і спроби впливу організованої злочинності на їхню діяльність. Не набагато ліпше становище у Франції (43 місце), де на журналістів тиснули з самої гори і заарештовували.

«У Франції були дуже важливі й тривожні випадки обшуків в офісах мас-медіа, затримання журналістів. В Італії є структурна проблема – конфлікт інтересів між головою уряду, який водночас є медіа-бізнесменом. Цього року Сильвіо Берлусконі переслідував дуже важливу газету лише тому, що вона намагалися виконувати свою роботу як ЗМІ», – зазначає Ельза Відал.

А от рейтинг Сполучених Штатів у рейтингу «Репортерів без кордонів» стрімко покращився – за один рік із 40-го місця підскочив на 20-те. Оглядачі пов’язують це з приходом нового президента Барака Обами, який м’якше ставиться до преси. Але це стосується лише американців у себе вдома. «Репортери без кордонів» стурбовані тим, як Сполучені Штати ставляться до преси в Іраку й Афганістані, де мають військову присутність. Американські вояки поранили кількох журналістів і кількох затримали, одного з них досі тримають за ґратами в Іраку, мовиться у звіті неурядової організації.

Найгірше становище зі свободою слова, за оцінкою «Репортерів без кордонів», нині в Ерітреї (останнє 175 місце), Північній Кореї і Туркменистані.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG