Доступність посилання

ТОП новини

Кримські татари збирають свідчення жертв комуністичної депортації


Депортовані кримські татарки на лісозаготовках у висланні на Уралі, 1953 рік.
Депортовані кримські татарки на лісозаготовках у висланні на Уралі, 1953 рік.

Сімферополь – Слово «унутма» у перекладі з кримськотатарської мови означає «не забувай», «пам’ятай». Під цією назвою в Криму проходить громадська акція зі збору свідчень жертв комуністичної депортації. Тут хочуть зберегти пам’ять про один із найбільших злочинів комуністичного режиму 20-го століття – депортацію кримських татар із їхньої історичної батьківщини. Майже пів століття цілий народ перебував у висланні, загинули десятки тисяч осіб. І тепер ініціатори цієї кампанії кажуть, що наполягатимуть на тому, щоб Україна і світ визнали депортацію геноцидом кримськотатарського народу з боку комуністичного режиму колишнього Радянського Союзу.

Громадську кампанію «Унутма/Пам’ятай!» ініціювали делегати загальнонаціонального з’їзду Курултаю кримськотатарського народу ще торік, але розпочалася вона лише цієї осені. І за досить невеликий проміжок часу зібрані і задокументовані десятки свідчень людей, які пережили депортацію. Вони, а також їхні діти і внуки приносять старі фотографії, різні документи часів депортації, а також заповнюють спеціальні анкети із майже 70 запитань, що стосуються обставин насильницького виселення, перевезення депортованих до місць утримування, про перебування у цих місцях, про втрати, що їх зазнали родини депортованих.

Ельведін Чубаров зі свідченнями, зібраними в рамках кампанії «Унутма!»
Один із керівників громадської комісії, яка проводить цю кампанію, Ельведін Чубаров каже, що це саме свідчення, а не спогади. Бо мета цієї акції – не тільки збереження пам’яті про злочин проти цілого народу, але й збір документів і даних, котрі свідчать про те, що це був саме геноцид. Він розповів, що на доручення Президента Віктора Ющенка в кримському главку СБУ створена спеціальна слідча комісія. «Ми вже розпочали передачу їй копії перших таких свідчень про депортацію, – каже пан Чубаров, – щоб їх долучили як документи, щоб їх могли вивчити й опитати за необхідності цих свідків депортації. Як ми знаємо, ця слідча група вже розпочала доволі активно працювати в цьому напрямку».

Ельведін Чубаров зазначає, що громадська кампанія «Унутма/Пам’ятай!» триватиме, можливо, кілька років. Зараз важливо поспішати, бо все менше залишається живих свідків цього злочину.

В очікуванні суду над комуністичною системою


Нариман Джелял
Член Меджлісу та учасник громадської комісії Нариман Джелял розповів Радіо Свобода, що за будь-якого результату роботи слідчої групи СБУ, кримські татари на підставі зібраних свідчень домагатимуться визнання депортації актом геноциду комуністичного режиму СРСР проти кримськотатарського народу.

За його словами, підчас депортації та у перше десятилітня перебування у місцях спецпоселень загинуло близько 45 відсотків депортованих. «Сьогодні збираються дані, які дають можливість підтвердити таку ситуацію, тому що дуже багато людей заявляють про дуже важкі умови, в яких опинилися спец-переселенці в Середній Азії, на Уралі і в Сибіру. Свідчать про дуже велику кількість померлих – дітей, дорослих, старих людей. І про страшні хвороби й такі ситуації, коли велика частина населення просто не змогла вижити», – наголошує Нариман Джелял.

Він припустив, що зібрані під час кампанії «Унутма!» матеріали можуть також бути використані як докази для майбутнього процесу над комуністичним режимом, але в будь-якому випадку стануть основою музею депортації, що колись буде створений у Криму.

(Сімферополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG