Доступність посилання

ТОП новини

Правоохоронці викрили в Криму «ймовірних терористів»


Зброя вилучена під час спецоперації
Зброя вилучена під час спецоперації

Сімферополь – Міліція разом із Службою безпеки України затримала низку релігійних екстремістів і запобігла убивству лідерів Меджлісу кримськотатарського народу. Про це в понеділок у Сімферополі повідомив міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко. За його словами, внаслідок спецоперації правоохоронці затримали групу «ймовірних терористів».

Юрій Луценко розповів, що міліція отримала інформацію про винесення учасниками радикально-релігійного руху «Ат-Такфір валь-Хіджра» «вироку смерті» лідеру Меджлісу кримських татар Мустафі Джемілєву та його близьким соратникам. А також про те, що такфірити готувалися «із застосування вогнепальної зброї та вибухових речовин здійснити низку терористичних актів».

Спеціальна операція, в якій брали участь 7 оперативних груп міліції і спецпідрозділу СБУ «Альфа» пройшла 23 жовтня. У кількох регіонах Криму були проведені обшуки, затримані кілька осіб, двох із них заарештували.

За словами Юрія Луценка, серед підозрюваних – ідейний наставник «Ат-Такфір валь-Хіджра», який був «аміром джихаду по Україні», та активний член цього руху, який перебував у розшуку за «замах на вбивство» імама мечеті та його охоронця. Під час обшуків вилучені автомат з патронами, тротилові шашки з детонаторами, вибухівка, ножі, екстремістська література та інструкції з вивчення і застосування зброї і вибухівки.

Керівник МВС подякував військовій розвідці України і розкритикував СБУ за те, що її прес-служба в день проведення операції розповсюдила в мас-медіа інформацію про неї. Зокрема через розголошення відомостей, як зазначив Луценко, не вдалося затримати двох лідерів «Ат-Такфір валь-Хіджра», але їхній пошук триває. За даними правоохоронців, більшість такфіритів – вихідці з Узбекистану, але до третини з них – слов’яни.

Боротьба з ісламістами знову співпадає з виборами президента

Міністр Юрій Луценко та його заступник, начальник кримської міліції Геннадій Москаль окрім «Ат-Такфір валь-Хіджра» назвали загрозою для Криму та, загалом, для України ще один релігійний рух – «Хізб ут-Тахрір». Вони повідомили, що підготували зміни до деяких законодавчих актів щодо протидії екстремізму, що мають на меті заборону і кримінальне переслідування екстремістських чи терористичних організацій, котрі можуть реєструватися як релігійні чи громадські об’єднання.

Представник руху «Хізб ут-Тахрір» в Криму Абдуселям Селяметов в інтерв’ю Радіо Свобода назвав слова міністра «брехнею і вигадками». За його словами, «Хізб ут-Тахрір» до такфіритів не має «жодного відношення» і свою діяльність веде «виключно мирними методами».

Водночас, голова Меджлісу Мустафа Джемілєв сказав, що має інформацію про причетність до можливого замаху на його життя Головного розвідуправління Генштабу Росії. «Повідомлялося про плани ліквідації лідерів Меджлісу для того, щоб тут викликати міжетнічні зіткнення з метою запровадження надзвичайного стану на випадок, якщо вибори підуть не так, як потрібно Росії», – заявив Джемілєв.

Не виключає зв'язок із виборами і відомий експерт-ісламознавець, президент Центру близькосхідних досліджень Олександр Богомолов. Він сказав Радіо Свобода, що у нього «виникають певні сумніви стосовно деяких акцентів чи оцінок», які лунають з боку МВС. «Треба зважати на ті обставини, в яких ця інформація зараз лунає. А обставини ці в значній мірі визначаються перебігом передвиборчих події. Така ситуація в Україні, що кожне відомство, окрім того, що воно виконує якусь суспільно значиму функцію, воно ще й є політично заангажованим», – зауважив Олександр Богомолов.

(Сімферополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG