Доступність посилання

ТОП новини

Кримські татари визначатимуться з підтримкою кандидата у Президенти на Курултаї


Голова Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв
Голова Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв

Сімферополь – Кримські татари визначатимуться з підтримкою кандидатів у Президенти на Курултаї – загальнонаціональному з’їзді кримськотатарського народу. Як повідомила прес-служба Меджлісу, черговий Курултай відбудеться 5-6 грудня нинішнього року. На всіх останніх виборах – і президентських, і парламентських, Курултай та його виборний орган Меджліс переважно підтримували «помаранчевих» націонал-демократів. На чий бік нині схиляться симпатії більшості кримських татар – і тепер залежить від їхнього представницького органу.

Меджліс насправді досить послідовний у своїх політичних симпатіях. Із середини 90 років минулого століття кримські татари підтримували Народний Рух України та його кандидатів, в тому числі потім – Віктора Ющенка і блок «Наша Україна», куди теж входив Рух. Однак діяльність нинішнього Президента розчарувала кримських татар.

Раніше голова Меджлісу Мустафа Джемілєв говорив, що все вирішить загальнонаціональний з’їзд – Курултай кримськотатарського народу, але, уточнював, що там, очевидно, розглядатимуть лише 3 прізвища – Віктора Ющенка, Юлії Тимошенко та Арсенія Яценюка. Але тепер лідер Меджлісу ще менш конкретний. Він повідомив, що від імені Меджлісу написав деяким кандидатам у президенти листи, в яких поставив чіткі запитання щодо кримськотатарських проблем та шляхів їхнього розв’язання, і тепер чекає відповіді.

Мустафа Джемілєв сказав що поки він із соратниками проводить різного роду зустрічі і консультації, ось зараз планується зустріч з Юлею Тимошенко. «Питання поки що залишається відкритим, Меджліс якогось конкретного орієнтування поки не дає. Напевно, все обговорюватиметься на сесії Курултаю і там прийдемо до якогось підсумку», – дипломатично припустив Мустафа Джемілєв.

Втім, поінформовані джерела в Меджлісі називають лише Юлію Тимошенко тим реальним претендентом на президентське крісло, якого підтримає Курултай, а значить і більшість кримських татар і в першому, і в другому турах голосування. І це попри те, що у Меджлісу в останні роки складалися непрості стосунки з місцевим штабом БЮТу.
Перший заступник голови Меджлісу Рефат Чубаров


Мустафа-бей піде, щоб залишитися

Хоча точного порядку денного загальнонаціонального з’їзду кримських татар ще немає, але очікується, що на Курултаї також знову постане питання про відставку зі своєї посади незмінного протягом 18 років лідера Меджлісу Мустафи Джемілєва. На останній сесії Курултаю 2 роки тому той заявляв, що має намір піти з цієї посади. Лише під тиском делегатів він погодився з переобранням, але лише за умови, що на наступній сесії вони повернуться до цього питання.

Найбільш вірогідним новим головою представницького органу кримських татар експерти називають Рефата Чубарова – першого заступника Мустафи Джемілєва. Він зараз очолює також Всесвітній конгрес кримських татар. Його ж Меджліс призначив головою оргкомітету з проведення чергового засідання Курултаю.

Експерти також сходяться на думці, що пішовши з посади голови Меджлісу 66-літній Мустафа Джемілєв насправді залишиться у великій політиці. Причому, не тільки як «прапор» кримськотатарського національного руху. Але й як найвпливовіший і найвідоміший у світі кримський татарин.

(Сімферополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG