Доступність посилання

ТОП новини

Вікно в європейські інвестиції прорубала Рівненщина


Підписаний у Рівному Меморандум дасть поштовх економічному розвитковы краю
Підписаний у Рівному Меморандум дасть поштовх економічному розвитковы краю

Рівне – Незабаром в Україні з’являться венчурні фонди – структури для підтримки інновацій Євросоюзом. Вони акумулюватимуть і направлятимуть без будь-якого посередництва кошти відомих європейських корпорацій на реалізацію цікавих технологічних проектів. Сьогодні в Рівному відбулася перша робоча зустріч представників проекту та керівників Державної агенції інвестицій та інновацій. Її мета – з’ясувати, чим українські регіони можуть привабити європейських інвесторів.

Рівненщину не випадково обрали першим місцем зустрічі учасників проекту сприяння інноваціям. Адже область має один із найвищих в Україні рівень безробіття, а також рекордно високу народжуваність. Окрім того, ліквідація підприємств, котрі раніше були частиною оборонного комплексу й складна ситуація в хімічній галузі породили безліч невідкладних проблем.

Водночас область багата унікальними родовищами базальту, бурштину та іншими корисними копалинами, котрі не розробляються в достатньому обсязі. Місцеві вчені з Національного університету водного господарства і природокористування мають багато цікавих енергозберігаючих розробок, однак для їхнього втілення немає коштів.

«Аграрна» область – інвестиційно найпривабливіша


Все це разом дозволило агенції «Інвест ін Рівне» подати регіон, як найперспективніший для інвестицій у конкурсі «Європейські міста та регіони майбутнього», котрий проводив британський економічний журнал «FDI magazine». Про це йшлося на робочій зустрічі під головуванням керівника Державної агенції інвестицій та інновацій Людмили Супрун.

«Рівненська область була вибрана з-поміж усіх регіонів для реалізації проекту. Це об’єктивні дані, визначені на основі параметрів, які дає нам Євросоюз. Це, в першу чергу, зростання інвестицій, сприятливий внутрішній клімат для інноваційної діяльності, – зазначила пані Супрун. – Ми нагородили кілька підприємств, які сьогодні вже почали працювати з точки зору запровадження інновацій в області…»

Енергоощадні лампи і котли, котрі продукують на підприємстві «Газотрон-люкс», біопаливо з підприємства «Технофос», нові текстильні технології на фабриці нетканих матеріалів, започаткування будівництва технологічних парків, котрі знаходяться на перетині основних залізничних та транспортних шляхів, також вказують на конкурентні переваги Рівненщини у боротьбі за іноземні інвестиції.

Переваги надаватиму екологічним проектам

Як наголосив керівник проекту розробки фінансових схем та інфраструктури з підтримки інновацій в Україні від ЄС Матіас Хальдер, проектом передбачене також формування інноваційної свідомості громадян через семінари і тренінги підприємців. Матіас Хальдер, презентуючи проект, зазначив – сума гранту для Рівненщини в середньому становитиме понад 12 мільйонів євро. Прерогатива надаватиметься природоохоронним та енергозберігаючим проектам.

У свою чергу, Людмила Супрун зазначила, що нині Агенція реалізує три масштабних проекти з відновлювальної енергетики. Україна – у тому числі Рівненщина, де розташована одна з найпотужніших в Україні атомних станцій, матиме можливість безперешкодно експортувати електроенергію до Європи лише тоді, коли вироблятиме 20 відсотків відновлювальної енергії – на основі вітрових, сонячних та інших екологічних технологій.

Робоча зустріч завершилася підписанням Меморандуму між Агенцією з інвестицій та інновацій і Рівненською облдержадміністрацією. Третьою стороною Меморандуму, після вивчення усіх інвестиційних перспектив Рівненщини, обіцяє стати Європейський проект підтримки інновацій в Україні.

(Рівне – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG