Доступність посилання

ТОП новини

Безпека України і велика політика


Валентин Наливайченко
Валентин Наливайченко

Гість: Голова СБУ Валентин Наливайченко

(Скорочена версія. Повну версію «Вашої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Ірина Халупа: Пане Наливайченко, зараз в Україні велика паніка щодо епідемії грипу, нібито, свинячого грипу також.

Кілька днів тому Президент України звернувся до західних країн, до західних інституцій за допомогою. І в його звернені теж прозвучало слово «безпека», що ця епідемія, ймовірно, ця істерія і паніка, яка слідують за нею, можуть загрозити якось українській безпеці.


- Як Ви на це все дивитеся?


Валентин Наливайченко:
Дивлюся так, як громадянин України. Є розуміння в європейській державі безпеки національної.

Національна безпека – це є безпека власних громадян. Тому якщо, а вона тепер вже є актуальною, загроза епідемії, загроза грипу, в тому числі і нетипової пневмонії, відтак мають захищатися громадяни України.
Валентин Наливайченко: Треба негайно припинити паніку і слухатись порад профільного МОЗ, санітарного лікаря, прикордонні служби, невідкладні заходи.

Що стосується суті питання, на мій погляд, з точки зору СБУ, що треба негайно робити, припинити паніку і слухатись порад профільного МОЗ, санітарного лікаря, прикордонні служби, невідкладні заходи. Все те, що робили і роблять європейські країни, наші сусіди, а не змагатися в тому, хто наведе більш жахливу статистику.

Друге питання – це там, де ми безумовно допомагаємо з першого ж дня, а це боротьба з корупцією, власне, в розподілі гуманітарної, в тому числі допомоги, ліків конкретних, які доставляються, в тому числі й завдяки дуже гарній роботі МЗС України, дуже гарній роботі й МОЗ там, де вони причетні до постачання ліків, необхідних для населення. І аптечні заклади – доступність ліків для кожного громадянина.

- Тепер до безпеки.

Яке місце і яка роль вашої організації, СБУ, сьогодні у відстоюванні національної безпеки України? Ви головні у цій роботі?


- У нас визначена законом чітка сфера відповідальності. Контррозвідка, протидія іноземним спецслужбам, протидія корупції не найвищих щаблях, але від третьої категорії і нижче, протидія якщо це загроза інформаційного характеру і протидія всім загрозам, пов’язаних з тероризмом або зі злочинами проти людства.

- Останнім часом було кілька арештів різних ісламських, нібито, груп. Одна група, яка має, нібито, коріння в єгипетській організації, власне, ті, які вбили Анвара Садата, а інша група, яка називається «Хізб ут-Тахрір», яку одні вважають терористичною групою, інші вважають не терористичною групою.

Наскільки ці групи справді глибоко були задіяні на українській території? Чи це були лише якісь, скажімо, ентузіасти, і ви все це випередили, чи справді є ті течії вже присутні в Україні?


- За законодавством України, СБУ – це єдиний орган, уповноважений на боротьбу, попередження будь-яких терористичних актів і тероризму, власне, за законом України про боротьбу з тероризмом.

А відтак відповідь професіоналів наступна: будь-яка назва екстремістської або закордонної організації, в тому числі й ті, які Ви згадували, для нас має значення насамперед з точки зору недопущення створення на нашій території осередку або ж появи зброї, те, що є найбільш небезпечне для простого громадянина, тобто для нас з Вами.

А відтак остання спецоперація в Криму у взаємодії з міліцією… Ми дякуємо міліції, яка з нами працювала і конкретно захопила конкретний арсенал зброї, літературу, були виставлені ті іноземці, які могли бути затримані відповідно до законодавства, оскільки правових підстав дуже мало у всякому разі в СБУ для того, щоб затримати громадян. У міліції більше повноважень в цих питаннях. Тобто, було не допущено створення озброєної екстремістської організації. Це дуже важливо.

Що стосується «Хізб ут-Тахрір», то 10 країн на даний час її заборонили і заборонили саме тому, що на своїй території вони побачили прояви вже екстремізму або терористичного характеру.
Валентин Наливайченко: На території України немає системного тероризму, по-перше, а по-друге, його не має бути.

Що стосується України, то недопущення під Ірпенем створення відповідного осередку, який намагався розповсюджувати літературу і цю течію ісламу, тому я говорив би зараз про те, що на території України немає системного тероризму, по-перше, а по-друге, його не має бути. І це можливо тільки завдяки безумовно роботі СБУ і безумовно на упередження, не лякаючи власних громадян, але у взаємодії з МВС і з прокуратурою.

- Пане Наливайченко, Крим такий своєрідний регіон і там діють далеко не прихильні до України сили. Ми багато знаємо про різні проросійські сили, там присутність Чорноморського флоту і таке інше.

З точки зору, власне, безпеки, чи володіє Україна Кримом?


- Україна і володіє, і буде володіти Кримом.

Якщо більш професійна відповідь, то що стосується флоту, Україна має двосторонню угоду і допустила на свою територію іноземну військову базу.

Україна разом з тим має чітко пишатися тим, що національне законодавство (і відстоювати ці позиції) дозволяє нам забезпечувати чітко безпеку громадян, які живуть в цьому регіоні, в тому числі навколо тимчасового базування іноземної військової бази. Це насамперед місто Севастополь. Там живуть наші громадяни. Тому простий приклад: пересування вночі…

- Живуть, але живуть у небезпеці, бо російський флот перевозить крилаті ракети.

- Правильно. І СБУ разом з МВС дуже гостро зараз реагує, вимагає погодження переміщення небезпечних вантажів або ж військових контингентів з місцевою владою і з МВС, щоб громадянин, лягаючи спати, був впевнений, що він не знайде на узбережжі торпеду, як це українська влада знайшла минулого року.

Або він буде впевнений в тому, що не буде пострілу в мирну громадянку, як це було вже влітку цього року. Або два чи три дні тому знову людина загинула, вже офіцер російського флоту…

Хай російські колеги коментують, від чого загинув цей конкретний офіцер. І це розуміння того, що ми як Україна зацікавлені, щоби і флот був у безпеці, і наші люди були у безпеці.

Тому національний режим забезпечення безпеки наших жителів, наших українців в Криму – це те, заради чого ми зараз діємо разом з МВС.

Що стосується, як Ви правильно називаєте, «так званих проросійських організацій», то тут реакція більш гостра. Зараз одна з них (ми дуже сподіваємося на рішення суду) буде знята з реєстрації і заборонена в Україні.

Щодо створення штучних фондів, в тому числі й так зване «Прізнаціє», яке готувалося під ці вибори, ми на упередження теж спрацювали. Зараз з Мінюстом докладемо всіх зусиль, щоби, по-перше, цей фонд не був зареєстрований, а по-друге, щоб від нього не пішли гроші від політизованих структур сусідньої країни для того, щоб впливати на суспільну думку або на виборчий процес перед 17 січням.

- Пане Наливайченко, у нас є слухач.

Слухач: Це Григорій, викладач фізичної культури.

У мене кілька запитань.

Перше. Я вважаю, що все-таки СБУ дуже молодці, що розпочали судовий процес проти бандюг Леніна і Сталіна, тобто процес «Нюрнбергг-2» повинен розпочатися, інакше Україна не вибереться з тієї ідеології, як її загнали комуністи. Людство повинне зрозуміти, що комунізм і фашизм – це поняття однакові.

І друге. Поясніть мені, будь ласка, все-таки (я кого не питаю, ніхто мені не може відповісти), як Кислинський став Вашим замісником, не маючи вищої освіти?

І третє запитання. Це здоров’я української нації. Поставте на національної безпеки це питання. Українська нація спивається – 12 літрів спирту в рік. Куди ми котимося?


- Пане Наливайченко, а хто формує кадрову політику СБУ, і хто несе відповідальність за появу в тих рядах таких колоритних персоналій, як цей пан Кислинський і навіть пан Дурдинець?

- Поважаючи пана Григорія, на всі питання, які він поставив, дам коротку і змістовну відповідь.

Щодо кадрової політики, то за неї несу відповідальність я. Тому і успіхи, і недоліки…

- Це пан Григорій Вас буде бити за Кислинського. Так?

- Так. Тому я буду у Львові, то у нього буде можливість найближчим часом це дійсно зробити.

Якщо більш серйозна і суттєва відповідь, то дійсно я пропонував перевестися людині Андрію Кислинському з Секретаріату Президента, коли він там працював. І він шляхом переведення був призначений в нас. Так само і я подавав проект указу президента, як тільки було підтверджено міністром освіти України Вакарчуком.

Пан Іван підтвердив це. Для мене це надзвичайно чесна і шанована людина. І після цього невідкладно була внесена пропозиція Президентові України про звільнення. Що президент, до речі, й зробив, не сумніваючись ні секунди. Тому ми виконуємо указ президента.

Як таке можливо? Це є ціна демілітаризації служби, якщо хочете відвертої від мене відповіді. Ми зараз залучаємо держслужбовців дуже широко. І члени колегії, керівництво на 50% зараз держслужбовці, від Наливайченка починаючи.

Що стосується нацизм-комунізм, то я якраз хотів би і подякувати львівській громаді за підтримку українського Інституту національної пам’яті та нас, СБУ, у створенні національного меморіалу «Тюрма на Лонського».

Я підтверджую: шановні українці ми з вами поступимо чесно - і будівля, і ділянка, де знаходилася в центрі міста катівня, де і нацисти, і комуністи знищували мирне населення, простіше кажучи, борців за визволення України, борців за незалежність від Степана Бандери, який там теж сидів, я хотів би всім нагадати, до дисидентів 1960-1970 років, тобто все це буде передано і національному меморіалу.
Валентин Наливайченко: Обидва злочини проти людства, тобто і нацизм, і комунізм мають бути засуджені через кримінальну справу, яку зараз закінчує розслідувати СБУ.

Музей там створений і обидва злочини проти людства, тобто і нацизм, і комунізм ми так само розглядаємо, як громада Львова, мають бути засуджені через кримінальну справу, яку зараз закінчує розслідувати СБУ про геноцид українського народу 1932-1933 років.

- Пане Наливайченко, на Ваш погляд, які найважливіші загрози безпеці України в теперішнім часі? Чи це загрози зовнішні, чи внутрішні?

- Ми – СБУ, тому працюємо тільки на території нашої країни. І, чесно кажучи, чуємо…
Валентин Наливайченко: Ми – СБУ працюємо тільки на території нашої країни.

- Тільки на території нашої країни?

- Так. Серйозне реформування відбулося. Ми не маємо жодного представника (і це добре, якщо говорити дійсно про контррозвідку) закордоном.

- А хто тоді займається тим питанням?

- В нас є шановні колеги – це Служба зовнішньої розвідки України, яка створена за законом.

Тому загрози, те, що дійсно загрожує громадянам, тобто корупція… Так. Пан Григорій згадував зловживання спиртними напоями, наркотиками. Я ще додав би і це. Для нас пріоритет з пріоритетів – боротьба з наркобізнесом, з незаконним розповсюдженням наркотиків. Третя загроза – це розповсюдження зброї масового знищення, радіоактивних матеріалів.

Це те, що наші громадяни ніколи від нас не почують, але така щоденна робота йде і будь-які прояви або ж переміщення, або ж намагання навіть це зробити, повірте, в щоденному режимі ми працюємо.

- Перепрошую, тоді запитання, власне, про ті ядерні матеріали.

Звідки вони беруться? В Україні немає ядерної зброї, є ядерні станції. Це відроблені вже матеріали чи це перехоплені матеріали…?


- Це спроба транзиту нашою територією радіоактивних матеріалів або ж радіоактивних речовин.

Ми всі ці випадки не просто зупиняємо, а зразу ж інформуємо наших іноземних партнерів з тим, щоб розслідування на їхній території, чому з конкретного виробництво, скажімо, в Томську, звідки взявся той контейнер, яким чином транзитом прямував нашою територією, як і багато інших операцій, пов’язаних з цією галуззю.

Я поставив би саме в такій послідовності загрози нашим громадянам, тобто національній безпеці. Без загальних слів. Корупція, здоров’я нації, наркотики, алкоголь і все, що з цим пов’язано, і режими нерозповсюдження.

- Як Ви оцінюєте сучасний стан інструментарію реалізації безпекової політики?

- Сучасний стан є таким, що він є збалансований. Реформування СБУ відбулося досить глибоко. І це в принципі правильно. Є європейським підходом, коли СБУ не має права заарештовувати людей, переслідувати їх і значно звужені наші слідчі повноваження.

Разом з тим ключове питання на сьогодні – це взаємодія СБУ, МВС і ГПУ. Тоді можна говорити про те, що інструментарій правоохоронний є ефективним.

До речі, я хотів би подякувати, що стосується прокуратури. Зараз і Генпрокурор, і його заступники (я можу відати належне) приділяють належну увагу, у всякому разі тим справам, які ми документуємо і передаємо на порушення в ГПУ.

Дуже просто. Вчорашній випадок. Затримуємо хабарника, заступника керівника екологічної інспекції цілої області, міста Києва. Він вимагав і отримав хабар на гарячому. Зразу ж порушена кримінальна справа.

Так само щодо найбільш небезпечної корупції люди зі зброєю, правоохоронці. Які там не були б керівники або їх заступники в харківській міліції, але наступного дня вони були затримані. Прокурори порушили кримінальну справу. Документувала СБУ.

Тому треба не вихвалятися, хто більший хабар затримав або більше злочинців, а переслідувати відповідно до Кримінального кодексу.

- Але чи це не є відповідальність і парафія, так би мовити, і міліції? Тобто, чому СБУ тим займається?

Валентин Наливайченко: Боротьба з корупцією серед правоохоронців – це тільки СБУ здатна і може зробити.

- Тому що боротьба з корупцією серед правоохоронців – це тільки СБУ здатна і може зробити, тому що наша «Альфа» - це ті бійці, які можуть і підуть, і захоплять злочинця, навіть якщо він обіймає високу посаду в правоохоронному органі.

- Як би Ви схарактеризували таке, наскільки вливає корупція на політичне протистояння в Україні як факти доконані і як це все на механізми організації системи національної безпеки?

- Впливає напряму, тому що політичний розподіл посад особливо на державні підприємства, особливо там, де йдуть державні закупівлі… Наприклад, енергетична галузь. От всі бояться про це говорити, тому що там, як правило, є чиїсь інтереси. Так от, у нас там інтересів немає.

І ми відверто говоримо і документуємо, що всі завищення цін на постачання обладнання на українські підприємства, пов’язані з НАК «Нафтогаз України», то це найближчим часом ми пропонуємо всім чиновникам або добровільно дати свідчення і допомогти нам з розслідуванням цих зловживання з тим, щоб порушити потім кримінальні справи щодо організаторів. Якщо там є політики, значить, щодо політиків, які стоять за цими схемами.

Або це буде зроблено в примусовий спосіб і передано в ГПУ.

До речі, робота вже закінчується, тому я думаю, що вже найближчим часом, в тому числі і вашому чесному радіо ми передамо ці матеріали.

- Чи діє зараз в Україні орган, який би координував політику національної безпеки? Раніше таким органом була РНБО.

- Так, є РНБО. Але в зв’язку з серйозною гостротою проблем зараз особисто Президент України на щоденній основі (у всякому разі те, за що я можу відповідально говорити) проводить наради. Генпрокурор, я на цих нарадах, керівники інших спеціальних служб. І зараз він ключовий координатор.

Хоча я думаю, що на допомогу президенту має бути створена додаткова координаційна не стільки рада, скільки орган, який дійсно бере на контроль і головне не загальний процес, а найбільш чутливі корупційні справи або ж антикорупційні розслідування.

Дуже просто. Якщо йде розслідування або складається протокол про корупцію нам от не так давно щодо заступника міністра в Міністерстві екології, то це означає, якщо ми хочемо бути чесними з власними громадянами, що це не один же корупціонер - заступник міністра, він не прилетів же з космосу, де міністр, де департаменти, де який бюджет розкрадали, які бізнесмени платили хабарі, тобто має бути усунена корупційна схема.

Якщо не здатний міністр з цим справитися або міністерство, то треба його або закрити, вибачте за радикалізм, або цю функцію назавжди відібрати в міністерства і спростити її, зробити безособовою, автоматичною.

Наприклад, отримав ліцензії. Сплатив податки, виконав вимоги санітарної інспекції, то навіщо тобі ходити до санітарного лікаря 35 разів і кланятися, випрошувати дозвіл?

- Так що це мав би бути такий собі правовий орган швидкого реагування?

- Саме так. На рівні органів виконавчої влади.

Зрозумійте нас правильно, якщо ми хочемо бути чесними з людьми, я хотів би саме таким бути, то зупинив хабарника, а схему корупційну я зупинив або мої колеги? Ні.

Затримали ми вчора на хабарі 200 тисяч доларів. Зараз замість нього призначать іншого заступника або начальника екологічної інспекції. Чим він буде займатися?

- Проти України фактично 5 років однією з сусідніх країн ведеться масова інформаційна пропагандистська війна. Чи є протидія?

- Ми маємо не стільки протидіяти на цьому етапі, скільки створити власний інформаційний простір, по-перше, а по-друге, власний інформаційний продукт.

Дуже просто. Є «Радіо Свобода». Дуже добре, що воно є українською мовою. Де СNN хоча б у перекладі українською? Немає. Де ВВС в перекладі будь-якому: російською, українською мовою? Немає.

- А де український канал, який протидіяв би цьому?


- Не треба протидіяти, треба мати власний продукт на власній території. Я почав би з цього. Тому що ті, хто закидає, що от давайте протидіяти... А проти кого протидіяти? Проти монстрів, які мають транснаціональні корпорації, прямою мовою - «Газпром»? Всі знають, які медіа-холдинги він підтримує.

І з точки зору російський інтересів, «газпромовських» інтересів це правильно вони, можливо, роблять. А де наші позиції? Хто їх відбудовував? Тому, по-перше, треба підтримувати на національному рівні, добре фінансувати…

Я не буду ставити Вам в ефірі питання незручні: хоч раз вас підтримувала державна хоч одна програма? Тому що я знаю відповідь на це питання, що вас точно ніхто не підтримував.

- Нас вони не можуть підтримувати.


- Правильно. А хто заважає підтримувати державними програмами власне український ефір, радіоефір, телевізійні канали і вся наша інфраструктура ретрансляційна?

- Наскільки захищеною є українська віртуальна інфраструктура? Я маю на увазі Інтернет.

Пам’ятаєте, кілька місяців тому, здається, на початку цього року, був заблокований президентський сайт. Ми знаємо, що хакери з сусідньої країни, як було доведено розслідуванням, якщо я не помиляюся, НАТО, просто заламали естонські всі урядові сайти.

Наскільки українська інформаційна сфера, інфраструктура, мережа захищена? Це ви такими питаннями займаєтеся?


- Так, ми займаємося. Але є, три роки тому створена, окрема державна служба зв’язку та захисту інформації України, тобто ця функція назавжди відібрана від колишнього КДБ, СБУ цим не займається.

Але що стосується суті питання, то за нами залишилося, ми відповідаємо за використання Інтернету в екстремістських, терористичних або в протиправних цілях.

Наприклад, наприкінці жовтня один з громадян України з Чернігівської області через Інтернет, через сайт «Приірпіння», наскільки я пам’ятаю, поширював панічну інформацію в Інтернеті, що, нібито, це чума десь з’явилася, йому про це відомо.

Ми встановили цього громадянина і, не переслідуючи веб-сайт або журналістів, конкретного розповсюджувача, конкретного громадянина. Зараз він буде притягнутий до адміністративної, на жаль, відповідальності, тому що за нашим законодавством саме така відповідальність.

Щодо більш серйозних хакерських атак, то безумовно це захід веб-ресурсів, які здійснюються, власне, власниками цих веб-ресурсів. Далі – це спеціальна служба захисту інформації, яка в Україні існує окремо від нас.
Валентин Наливайченко: Наш сегмент, те, що стосується погроз або екстремізму, або тероризму. Такі сайти закриває СБУ.

Наш сегмент, я коротко назвав, це те, що стосується погроз або екстремізму, або тероризму. Такі сайти закриває СБУ.

- Багато ви таких закрили вже?

- За останні два місяці 6. І там, де Ви іноді бачите, сторінка така з’являється голубенька, написано «Закрито СБУ», то це саме з таких правових підстав. Інших правових підстав у нас немає.

- У зовнішніх спостерігачів та в багатьох громадян України складається враження, що Україна абсолютно відкрита і беззахисна перед експериментами спецслужб інших держав.

Наскільки таке враження має підстави? Чи воно, може, хибним є?


- Ми не є відкритими, а тим більше абсолютно відкритими. Те, що навколо нас серйозні держави, які мають серйозні спецслужби і на нашій території мають серйозні представництва в тому числі і бізнес, і напівбізнес, і громадські, і напівгромадські організації – це теж реалії, але не сьогодення. Ця ситуація складалася багато-багато років.

- Чи не збільшується кількість тих активістів іноземних?


- Зменшується, в тому числі і тих розвідників, які працюють під прикриттям дипломатів, в тому числі і тих організацій, які профінансовані були спецслужбами, в тому числі і багато-багато інших питань, про які ми сьогодні вже згадували.

- Так?


- Так.

- Я тоді буду спокійно спати.


Як розцінює СБУ перспективи розвитку України після президентських виборів наступного року?

Тобто, чи можливий фундаментальний розворот зовнішньополітичного курсу держави і принципів безпекової політики?


- СБУ має право і оцінювати власне себе, і свою сферу. Для зовнішньої політики ми дійсно зараз не маємо жодного інструментарію впливу.

Що стосується безпосередньо СБУ, то реформування служби, та частина, яка пройдена, зробила незворотнім декілька процесів. Перше - це демілітаризація служби, про що президент казав. І це вже є незворотним.

Друге. У ВР новий проект закону про СБУ, який уточнює, мінімізує функції СБУ і робить більш прозорою її діяльність назавжди, оскільки якщо законом визначено, то це вже зрозуміло, що це вже правова підстава.
Ірина Халупа: Чи готові Ви залишитися на своїй посаді після президентських виборів?

Валентин Наливайченко: Безумовно ні. Буде ротація. Це треба визнавати і бути до цього готовим.

- Чи готові Ви залишитися на своїй посаді після президентських виборів?

- Безумовно ні. Буде ротація. Це треба визнавати і бути до цього готовим.

(Скорочена версія. Повну версію «Вашої Свободи» слухайте в аудіозапису)
  • Зображення 16x9

    Ірина Халупа

    На Радіо Свобода від 1990 року. Редактор і ведуча передач «Україна і світ», «52:30 у різних вимірах», «Вечірня Свобода», «Українське коло», «30 хвилин у різних вимірах». У 2001–2007 роках заступник директора Української редакції. 2007–2011 роки – директор редакції. Жила в п’яти країнах. Люблю мови, подорожувати, українську літературу 1920-30-х років, мистецтво та старі фільми. Не терплю фальш і брехню. Щоб не збожеволіти від української політики – вишиваю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG