Доступність посилання

ТОП новини

Довідка: Пандемічний грип (H1N1) 2009


Що таке новий грип, пандемічний грип, грип A(H1N1)?

Усі ці вирази, а також іще деякі, вживають на позначення цілком нового різновиду вірусу грипу людини, що не пов’язаний із іншими нинішніми й минулими різновидами.

Як цей грип уражає людей?

Так само, як і звичайний сезонний: поширюється від людини до людини, головно через інфіковані краплинки рідини, що їх хвора людина виділяє, коли кашляє чи чхає, а здорова може вдихнути чи підхопити їх із зараженої поверхні руками й потім передати їх на свої слизові оболонки.

Людина, яка «підхопила» вірус грипу (і сезонного, і нового), заразна для інших приблизно 1 день до того, як вона відчує хворобу, і ще приблизно 5–7 днів, а іноді й довше.

Які симптоми нового пандемічного грипу?

Такі ж, як і грипу звичайного: гарячка (висока температура), кашель, біль у горлі, голові, м’язах і суглобах, кашель, нежить, а іноді й блювота і пронос.

Розрізнити лише за симптомами звичайний і новий грип нефахівцеві практично неможливо. Єдиний надійний спосіб встановити це – лабораторний аналіз, який триває кілька днів.

Яка ж різниця між новим грипом і грипом сезонним?

Звичайний сезонний грип спричиняють більш-менш ті самі різновиди вірусів, які вражають людей щороку, і в багатьох уже є до них більший чи менший імунітет.

Пандемічний грип викликаний цілком новим різновидом вірусу, до якого імунітету в людей практично не існує, тому він і поширюється з такою швидкістю.

Серед особливостей саме цього різновиду – наприклад, те, що він особливо легко вражає людей віком до 45 років; натомість, на відміну від сезонного грипу, новий грип відносно рідко вражає осіб, старших від 65 років.

А ще цей грип особливо вражає легені.

Хто належить до груп ризику щодо захворювання на новий грип?

Серед тих, для кого новий грип особливо небезпечний, – люди, старші від 65 років (хоча цей грип уражає їх відносно рідко, та вже коли вразить, то наслідки в такому віці можуть бути серйозні), діти віком до 5 років, вагітні жінки, а також особи будь-якого віку, що мають інші хвороби, серед яких діабет, астма, хвороби серця і нирок.

Яка ймовірність захворіти на новий грип?

На початок листопада, вважають фахівці, новий пандемічний різновид вірусу грипу спричиняє вже більшу частку випадків захворювань на грип.

Але боятися не треба. У більшості випадків нового грипу він проходить у легшій формі, і людина видужує навіть без спеціального лікування.

Серйозніші ж випадки стаються переважно з людьми, що належать до щойно згаданих груп ризику. Саме ці люди найчастіше потрапляють із новим грипом до лікарень.

Як уберегтися від пандемічного грипу?

Поради ті самі, що й кожної «грипозної» пори року, тільки за нинішньої пандемії їх варто дотримуватися послідовніше.

Варто за можливості уникати людних місць, але не обмежувати себе в прогулянках на свіжому повітрі. Так само й помешкання треба провітрювати.

Особливо важливо якнайчастіше дбайливо мити руки з милом чи іншими мийними засобами, а поки руки не миті, не торкатися ними обличчя, рота, носа, очей.

І, коли немає потреби доглядати за хворими, триматися від них далі – хоча б за пару метрів.

Чи потрібно носити маску?

Неправильно використана маска скоріше завдасть шкоди, ніж принесе користь.

Необхідні маски тільки для хворих, щоб втримувати виділені ними з кашлем чи чханням крапельки рідини з вірусами, а також для тих, хто безпосередньо доглядає за хворими.

В інших випадках, у тому числі й у людних місцях, здоровим людям немає особливого сенсу вдягати маски.

Якщо все-таки вживати маску, як це робити правильно?

У будь-якому разі, використовуючи маску, важливо дотримуватися кількох моментів.

Вдягати маску треба так, щоб вона закривала і рота, і носа і щільно прилягала до обличчя, щоб якомога менше пропускати повітря крізь проміжки між маскою і шкірою.

Як тільки маска відвологла від дихання чи інакше, її треба замінити. Як тільки маска стала непотрібна (наприклад, догляд за хворим закінчено), її треба зняти.

Користуватися однією й тією ж маскою довше, як приблизно годину-півтори, – це тільки збільшити ризик захворювання на грип чи іншу вірусну респіраторну інфекцію.

Одноразові маски не можна використовувати повторно. Багаторазові необхідно добре випрати й висушити.

Щоразу, доторкнувшись до маски, чи для її заміни, чи й випадково, треба негайно добре вимити руки – адже маска якраз і збирає ті краплинки рідини, що містять віруси.

Що робити, якщо хвороба все ж настала?

Якщо з’явилися описані вище симптоми грипу, треба не йти на люди, а залишатися вдома протягом усього часу, доки ці симптоми тривають, і ще принаймні добу; лягти відпочити й пити багато рідини. Родину і друзів та знайомих краще попередити про свою хворобу.

При кашлі і чханні треба прикривати рота й носа паперовими носовичками; після цього їх негайно викидати, а руки добре мити. Варто вдягнути маску, щоб уберегти від зараження інших, але не забувати про те, як треба маскою користуватися (дивись вище).

І не займатися самолікуванням – якщо почуваєтеся погано, викликайте лікаря. Усі можливі ліки варто вживати тільки за приписом лікаря.

Хіба що при дуже високій температурі чи за сильного болю можна випити щось на кшталт парацетамолу чи ібупрофену, але не аспірин чи його похідні.

Чи треба вживати антивірусні препарати?

Тільки за приписом лікаря.

Самостійне превентивне використання такого препарату, як оселтамівір (його найвідоміша комерційна версія має назву «таміфлю»), якщо врахувати деякі його побічні ефекти, не дасть користі.

Крім того, надмірне вживання цих ліків людьми, яким їх не приписав лікар, збільшує ймовірність появи такого різновиду нового вірусу, який буде стійкий до цього препарату.

На жовтень лише кілька лічених зразків цього вірусу були стійкі до оселтамівіру («таміфлю»). До іншого препарату схожої дії, занамівіру («релензи»), не існувало жодного стійкого зразка нового вірусу. Але ця ситуація може змінитися. Інших дієвих препаратів проти нового вірусу немає.

Чи захистить від нового пандемічного грипу вакцина проти звичайного сезонного грипу?

Як свідчить практика, цьогорічні вакцини проти сезонного грипу не надають захисту від нинішнього пандемічного грипу.

А чи захистить вакцина проти нового грипу від грипу звичайного?

Вакцини проти нового грипу і не повинні захищати від інших вірусів грипу типів A і B, відмінних від пандемічного (H1N1) 2009.

Віруси грипу зазнають постійних генетичних змін, і для того, щоб вакцини були дієвими, їх теж доводиться щороку видозмінювати відповідно до поширених кожного конкретного року штамів вірусів.

Чи можна застосовувати вакцини і проти сезонного грипу, і проти пандемічного?

Вакцини і проти звичайного, і проти нового грипу не тільки можна, а й варто застосовувати разом. Не обов’язково йдеться про одночасне щеплення – важливо бути прищепленим від обох різновидів грипу.

Чи безпечні вакцини проти нового грипу?

Дані досліджень на кінець жовтня дають підстави вважати, що всі вакцини проти пандемічного грипу приблизно 25 виробників, які існують на цей час, безпечні так само, як і вакцини проти звичайного грипу. Однаково схожі і їхні побічні ефекти. Принаймні, про це свідчать дані на початок листопада – до цього часу щеплення проти нового грипу здійснили мільйонам людей.

Чи варто за нинішньої пандемії робити щеплення і проти звичайного грипу?

Так. Пандемія пандемією, але й сезонний грип нікуди не подівся. І нині, як і щороку, багато людей хворіє на звичайний грип – і помирає від нього та його ускладнень.

Коли можна робити щеплення?

Щеплення проти грипу (і сезонного, і пандемічного) робиться заздалегідь, щоб імунітет устиг розвинутися.

Протягом приблизно першого тижня після вживання вакцини імунітет, навпаки, послаблюється.

Тому, коли епідемія в якійсь місцевості вже почалася, щеплення робити не варто.

Так само не можна робити щеплення людям, у яких уже є якесь захворювання з запалювальним процесом – застуда, запалення дихальних шляхів тощо; вони мали б спершу видужати.

І, очевидно, щеплення протипоказане тим, у кого раніше була на нього негативна реакція.

Чи гарантує застосування вакцини, що прищеплена людина не захворіє на грип?

Жодна вакцина не дає стовідсоткової гарантії, що захистить від хвороби. Але щеплення гарантовано значно знижують ризик захворіти.

Крім того, вакцини проти грипу стають дієвими тільки приблизно через 14 днів після щеплення. Ті, хто заразився грипом за кілька днів до щеплення чи протягом кількох днів відразу після нього, все одно можуть захворіти.

А ще захворіти можна внаслідок дії іншого вірусу, проти якого не була призначена вжита вакцина.

У таких випадках вакцина «не винна», що не захистила від хвороби.

Чи можна захворіти від самого застосування вакцини?

Не можна.

Вакцини проти грипу бувають двох головних різновидів: вакцини з деактивованими, тобто зруйнованими, вірусами не містять життєздатних вірусів, які взагалі могли б спричинити захворювання; вакцини з живими вірусами містять їх у такому послабленому вигляді, що вони теж не здатні викликати хворобу.

Але обидва різновиди вакцин можуть призвести до побічних наслідків, що нагадують грип: біль у м’язах, гарячка тощо. Ці симптоми зазвичай менш чіткі і тривають коротший час, ніж коли їх викликає дійсно грип.

Чи безпечно подорожувати в часи пандемії?

Здоровим людям – так. Всесвітня організація охорони здоров’я не рекомендує ніяких обмежень на пересування через пандемію нового грипу. Так само ВООЗ не рекомендує запроваджувати перевірок на кордонах.

Вірус пандемічного грипу на цей час настільки поширений у світі, що такі обмеження ніяк не перешкодять його подальшому поширенню.

А от ті, хто почувається хворим, мали б відмовитися від подорожей. Якщо ж хтось захворів уже «на виїзді», варто звернутися до лікаря за місцем перебування, а не намагатися будь-що самотужки дістатися додому.

Новий грип іще називають «свинячим». Чи можна заразитися ним від свиней чи свинини?

Ні. Всупереч цій первісній назві, від якої вже відмовилися в офіційних документах, але ще й далі вживають неофіційно, новий пандемічний грип є грипом людини, а не свиней.

Свині на нього не хворіють і ним не заражаються, тому й підхопити його від цих тварин чи їхнього м’яса, як виглядає, неможливо (принаймні, такі випадки наразі не відомі).

Крім того, звичайні способи готування м’яса, що передбачають його прогрівання принаймні до 70 градусів, знищують будь-які віруси, які могли в ньому бути.

Новий, пандемічний, «свинячий», «каліфорнійський», A/H1N1… Чому стільки назв?

«Свинячим» цей новий грип згарячу назвали відразу після його появи, коли здавалося, що це різновид грипу свиней, що вразив людину. Пізніше з’ясували, що насправді це новий вірус грипу людини, тому офіційно цю назву перестали вживати; неофіційно ж вона й далі залишається популярною.

Коли стало відомо, що цей грип не «свинячий», постало питання про нову назву, і його назвали просто новим грипом. Цією назвою досі офіційно користуються, наприклад, органи Європейського Союзу.

Але все нове колись стає старим. І після оголошення пандемії цього грипу Всесвітня організація охорони здоров’я стала називати його пандемічним.

A(H1N1) чи A/H1N1 – іще одна назва, що позначає вірус за його типом (A) і так званим серотипом – ширшою класифікацією різновидів вірусу. Саме по собі таке позначення теж не є вичерпним: до цього ж різновиду A(H1N1) належать і найпоширеніші штами звичайного сезонного грипу.

Тому, щоб назвати новий грип точніше, ВООЗ додає ще й рік його появи: пандемічний грип (H1N1) 2009.

Але деякі країни придумали собі власні назви. У кількох цей грип називають «мексиканським» – за країною, де його виявили вперше.

А в Росії пішли своїм шляхом: цей грип, що нагнав стільки страху, вирішили пов’язати зі США і офіційно назвали його «грипом Каліфорнія». Цю ж назву, та ще її спотворення «каліфорнійський грип», змавпували й деякі інші країни «післярадянського простору», серед них і Україна.

Ніде більше в світі такою назвою для нього не користуються. А повідомлення про «каліфорнійський грип» із України чи Росії, перекладені буквально, викликають на Заході непорозуміння.

Джерела: Всесвітня організація охорони здоров’я; Центри контролю і попередження хвороб Міністерства охорони здоров’я і гуманітарних питань США; Міністерство охорони здоров’я України; інтерв’ю фахівців і медиків для Радіо Свобода.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG