Доступність посилання

ТОП новини

Скарби національної культури Польщі будуть доступні в інтернеті з допомогою ЄС


Варшава – Міністерство культури та національної спадщини Польщі одним зі своїх пріоритетів вважає подолати відсталість польської культури від західноєвропейської.

Головним моментом нещодавно затвердженої урядової програми розвитку національної культури вважається дигіталізація шедеврів національної культури. Ідеться про «переписування» до цифрового формату й перенесення в інтернет ключових за значенням фондів музеїв та бібліотек, архівних аудіо- та відеозаписів.

У Міністерстві культури та національної спадщини Польщі наголошують, що цього року кількість грошей, наданих на збереження культурної спадщини, зросла вдесятеро. Суб’єктами урядової програми є Центр досліджень архітектурних пам’яток, Національна бібліотека та Інститут із питань аудіо- та відеофондів.

Країні варто поспішити зі збереженням для майбутніх поколінь зразків польського кінематографа та записів голосів, що мають велике значення для історії Польщі, вважає заступник директора Інституту Ярослав Чуба.

«Завдяки дослідженням, нещодавно проведеним ЮНЕСКО, стало відомо, що упродовж найближчих 10 років до 80 відсотків світових аудіо- та відеозаписів самознищаться, оскільки технологія надто застаріла, магнітні записи нетривкі, відео- та аудіофонди самознищуються внаслідок хімічних процесів», – наголосив Ярослав Чуба.

Звідки походить відсталість у збереженні польської культури в порівнянні з країнами Західної Європи? Відповідь на це питання нескладна: ідеться перш за все про гроші, зауважують в Інституті з питань аудіо- та відеофондів.

Кошти ЄС допоможуть обернути відставання на вигоду

«Ми перебуваємо позаду країн Західної Європи, зокрема, Франції, Великобританії та Нідерландів. Втім, вважаю, що ми можемо повернути цю відсталість собі на користь, тобто «перестрибнути» через певний період у розвитку інформаційних технологій. Це означає, що з рівня простого інформаційного «переписування» зразків культури ми переходимо до вищої комп’ютерної обробки даних», – сказав Ярослав Чуба.

Негайного порятунку потребують також книжки, старі географічні карти, історичні фотографії тощо.

Хоча Польща нині ще не може рівнятися з можливостями західноєвропейських країн, та все ж завдяки субсидіям ЄС, що становлять 1,5 мільйона євро, Варшаву разом із 19 містами з країн Західної Європи буде внесено в мережу європейської інтернет-бібліотеки.

(Варшава – Прага – Київ)

Для охочих адреса, за якою можна відвідати веб-сайт польської національної інтернет-бібліотеки та читати дигіталізовані книжки: http://www.polona.pl/dlibra

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG