Доступність посилання

ТОП новини

Більшість померлих від грипу і пневмонії шпиталізували надто пізно


Львів – Поліклініки Львова повернулись до звичного графіку роботи. За оцінкою міського управління охорони здоров’я, пік епідемії грипу минув. Однак санітарна служба області не скорочує карантин. Адже на сьогодні ще залишається хворих на грип значно більше, аніж було торік. Загалом в Україні, за даними МОЗ, зареєстровані 166 випадків захворювання на грип А/H1N1, із них 15 смертельних. Міністерство охорони здоров’я зазначає, що пік епідемії грипу і ГРВІ минув.

Те, що епідемія грипу йде на спад, відчувається серед мешканців – вони майже не говорять про вірус. Помітно більше дітлахів на вулицях і відвідувачів у кав’ярнях, крамницях, базарах, перукарнях. Підприємці підраховують збитки від карантину. Для прикладу, власники закладів харчування втратили 70-80 відсотків прибутків.

Туристів у місті немає, зокрема з Польщі, тоді як ще місяць тому львівські вулиці рясніли автобусами з польськими номерами.

Лікарі також констатують, що ситуація із захворюваністю стабілізувалась і підтвердженням цього є статистика.

За останню добу на Львівщині не було летальних випадків від грипу

Щодоби на Львівщині на грип та ГРВІ в середньому хворіють понад дві тисячі осіб. Якщо два дні тому шпиталізували понад 300 осіб, то 16 листопада наполовину менше. 13 хворих із реанімаційних відділень перевели у звичайні.

За останню добу жодна людина не померла. Лікарі зазначають, що у важкому стані ті, хто зараз підключений до апарату штучної вентиляції легень. Але двоє важкохворих уже одужують. Ще 6 пацієнтів залишаються на штучному диханні.

Головний пульмонолог Львівської області Надія Рудницька повідомила, що із 89 осіб, які померли під час епідемії, у десятьох підтверджені випадки вірусу грипу A/H1N1. Інші результати аналізів наразі не відомі. Лікар каже, що мешканці хворіють на вірусно-бактеріальну пневмонію.

Людей похилого віку грип зачепив найменше


Радіо Свобода отримало висновки патологоанатомів, після розтину ними тіл 89 людей, які померли під грипу.

54 особи – мешканці міст. Найбільше летальних випадків у Львові. Вірус не вражав людей похилого віку, від нього померли ті, кому було від 18 до 55 років. При тім понад 52 відсотки становлять особи віком від 18 до 40 років. У більшості смертельних випадків перебіг захворювання був блискавичним, а в переважної більшості покійних при розтині виявлено уражені легеневі тканини, що призводило до критичної дихальної недостатності. За висновками львівських патологоанатомів, ураження легень у всіх випадках є двобічним та тотальним, спостерігався токсичний геморагічний набряк легенів. При цьому не допомагала сучасна апаратура.

Високий рівень смертності пояснюють кількома причинами


Те, що в області високий рівень смертності медики пояснюють кількома причинами. Передусім, згідно з аналізом летальних випадків, пацієнти недооцінили свій стан, пізно звернулись до лікарів. У першу добу шпиталізували трішки більше ніж 5 відсотків від кількості померлих. Майже 58 відсотків від усієї кількості покійних були госпіталізовані на шостий день від початку хвороби. Більше половини померлих страждали на супутні хронічні захворювання, такі як цукровий діабет – 6 осіб, патологію щитовидної залози – 3, серцево-судинної системи – 7, спадкову патологію –3. А найбільша кількість померлих, 16 людей, мали надлишкову вагу тіла – ожиріння.

Іншою причиною високої смертності є те, що лікарі встановлювали не одразу діагноз і в перші дні призначали неефективне лікування. До того ж шпиталям бракує якісного медичного обладнання. Лише під час епідемії, коли померли десятки людей, область отримала вірусологічну лабораторію, а ще, за словами епідеміологів, потрібна бактеріологічна лабораторія для визначення збудників.

Вчасне звертання до лікаря врятувало життя багатьом

За увесь час епідемії померли двоє дітей до 14 років, в одному з випадків батьки пізно звернулись по допомогу, а в іншому була патологія.

Лікар Ірина Микичак пояснила, що батьки при перших проявах хвороби у дитини одразу звертаються до лікаря, а ще дитячі шпиталі забезпечені сучасним обладнанням, тут слід додати і високу фаховість педіатрів. Усе це дало змогу рятувати життя хворим дітям.

Лікарі констатують, що 250 хворих із діагнозом «пневмонія», які вчасно звернулись у Регіональний фтизіопульмонологічний центр, отримали правильне лікування, і вже на 2-3 день спостерігалось поліпшення стану здоров’я. Можливо, ця епідемія і паніка, яка здійнялась, бодай навчить людей належно ставитись до власного здоров’я. Принаймні, на це сподіваються медики.

(Львів – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG