Доступність посилання

ТОП новини

Екстрена вакцина. Щеплення від грипу в Україні


В Україні вакцинацію від вірусу пандемічного грипу можуть почати в грудні – про це повідомив міністр охорони здоров'я Василь Князевич. Раніше ВООЗ пообіцяла надати Україні 5 мільйонів доз вакцин для профілактики пандемічного грипу. Наскільки безпечним може бути таке щеплення в Україні?


Ризики і переваги


Першу партію вакцин від вірусу так званого «свинячого» грипу – 100 тисяч доз – Всесвітня організація охорони здоров'я може надати Україні в грудні, заявив у середу міністр охорони здоров'я Василь Князевич. Водночас міністр сказав про важливість ухвалення урядом рішення щодо одержання вакцини: «Це компетенція уряду приймати певні зобов’язанні, уряд бере на себе відповідальність».

Василь Князевич не став запевнювати у стовідсотковій безпеці вакцини, яку планують отримати від ВООЗ. Він визнав, що і внаслідок щеплень є ймовірність смертей, і у кожної людини є вибір, робити його чи ні.

Про ризик ускладнень внаслідок щеплення говорив і головний санітарний лікар Олександр Біловол: «Враховуючи нашу спільну відповідальність в цій ситуації, ми маємо зрозуміти, що вакцинація – це процес дуже відповідальний, після неї можуть бути різні ускладнення. А для того, щоб цього уникнути, нам треба чітко відпрацювати такий алгоритм: якість вакцини, реєстрація, застосування, обізнаність нашого населення, клінічний перебіг».

ВООЗ готова надати безкоштовну вакцину, але має умови

ВООЗ готова надати безкоштовну вакцину, якщо уряд України відмовиться від її тестування та письмово затвердить, що не матиме претензій до виробника. Бо якщо проводити всі тестування, то це може зайняти півроку. А на Україну може насунутися друга хвиля грипу A/H1N1.

Однак Олександр Біловол зауважив, що Мінохорони здоров'я не готове піти на умови ВООЗ стосовно відмови від претензій до виробників у разі негативного впливу вакцини.

Головний санітарний лікар уточнив, що передусім щеплення можуть пройти понад 12 мільйонів українців. Тож, якщо буде підписана відповідна угода, Україна матиме від ВООЗ 5 мільйонів доз вакцини як гуманітарну допомогу.

Альтернативи вакцинації у профілактиці «свинячого» грипу не бачить і стверджує заступниця регіонального директора Європейського представництва ВООЗ Ната Менабде. «Виходячи з даних що вже наявні з країн, що вже використовують вакцини, ми бачимо, що профіль безпеки нової пандемічної вакцини навіть кращий за профіль безпеки добре відомої нам вакцини проти сезонного грипу. З іншого боку, ніколи не існує 100-відсоткової гарантії того, що при застосуванні вакцини не буде небажаних явищ. Певний відсоток небажаних ускладнень існує завжди. Але відсутність вакцинації наражає країну на набагато вищий ризик в кількості смертей і важких випадків, ніж ретельна, обережна вакцинація згідно з установленими правилами», – запевнила Ната Менабде.

Щеплення: шкода чи користь?

Більшість лікарів у світі вважає вакцинацію проти «свинячого» грипу правильним кроком. Щоправда, майже всі прихильники щеплення не наважуються повністю виключати ускладнення.

З іншого боку, є медики, які не лише сумніваються у необхідності вакцинації, а й називають її шкідливою. До них належить лікар-педіатр Наталія Коломієць: «Це взагалі безглуздо, тому що відбувається швидка мутація вірусу, з ним же неможливо домовитися, щоби віруси з інших сезонів кудись пішли з нашої території. Наприклад, академік Возіанова, інфекціоніст, сказала, що до їхнього відділення потрапляли люди в тяжкому стані, яким при направленні ставили діагноз «грип». При вірусологічній перевірці було встановлено, що такий діагноз підтвердився лабораторно лише у 5% пацієнтів».

Вакцинація є єдиною можливістю припинити поширення вірусу пандемічного грипу – на цьому наполягає академік Національної академії наук України Сергій Комісаренко. «Звичайно, що є інші методи чи засоби, тобто, наприклад, карантин, але вони роблять просування грипу тільки більш повільним. Від грипу, на жаль, врятуватися практично неможливо», – зауважує академік.

Залежно від того, який штам вірусу викликає захворювання, інфікуються в країні, як правило, 40–50%, із яких уже 50%, тобто 20–25% від усіх людей, починають хворіти, продовжує Комісаренко. «У цих людей, які захворіють, як правило, вірус сезонний чи пандемічний, який зараз в нас…» – говорить він.

В Україні не розвинуті біотехнології для власного виробництва вакцини проти «свинячого» грипу, тому й доводиться шукати її за кордоном, констатує екс-міністр охорони здоров'я України Микола Поліщук. Гарантіям ВООЗ стосовно якості вакцини для України довіряти можна, каже він. Однак, долає він, не варто забувати, що для виробників медпрепаратів головне насамперед не якість, а передусім зиск: «Скільки буде вірусів грипу, скільки будуть мінятися штами, стільки ж компанії будуть зацікавлені виготовляти різні вакцини і їх лобіювати, і пресу залучати, щоб не збавлялися темпи, бо це все їхні прибутки».

Наразі в світі використали 65 мільйонів доз вакцини для профілактики «свинячого» грипу. Тим часом у Канаді відкликали партію вакцини проти пандемічного грипу, вироблену компанією GlaxoSmithKline, повідомляє «Українська правда». Заборонили її використовувати після того, як деякі пацієнти відчули серйозні побічні ефекти – проблеми з диханням, прискорене серцебиття і висип на тілі, пише видання.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG