Доступність посилання

ТОП новини

Чеська розвідка знала про плани Саддама Хусейна обстріляти будинок Радіо Свобода в Празі


Будівля у центрі Праги в якій знаходилось Радіо Свобода у 2000-му році
Будівля у центрі Праги в якій знаходилось Радіо Свобода у 2000-му році

Прага – Представники чеської розвідки повідомили цього тижня, що у 2000 році вони розкрили наміри іракських бойовиків атакувати штаб-квартиру Радіо Свобода в центральній частині Праги.

Офіцери чеських спецслужб сьогодні повідомляють, що колишній іракський лідер Саддам Хусейн наказав своїм бойовикам напасти на празький штаб Радіо Свобода, і чеська розвідка довідалася про це зі своїх джерел в іракському посольстві в Празі восени 2000 року.

Речник чеської розвідки Ян Шуберт відзначив у розмові з журналістами, що Хусейн «дав інструкції своїй секретній службі, щоб та зруйнувала іракську редакцію Радіо Свобода в Празі, і дав на це значні фінансові ресурси». Іракська служба Радіо Свобода почала виходити в ефір із жовтня 1998 року.

Нинішній посол Іраку в Празі Зія ад-Даббас, який був у ті роки в опозиції до режиму Хусейна, відзначив Радіо Свобода, що владу іракського диктатора дуже лютили програми іракської редакції в Празі.

«Ми підтвердили інформацію про те, що режим Хусейна готував атаку на іракську службу Радіо Свобода через своїх агентів в іракському посольстві в Празі, яке було важливим осередком іракських спецслужб в Європі. Сам Саддам був дуже занепокоєний передачами цього радіо на Ірак», – каже дипломат.

Радіо мали обстріляти з гранатомета з сусіднього будинку

Згідно з інформаціями чеської розвідки, агенти іракських спецслужб привезли до Праги для нападу на Радіо Свобода гранатомет і боєприпаси до нього, автомати, гранати та іншу зброю.

Вони планували орендувати для нападу на приміщення Радіо квартиру на вулиці Джорджа Вашингтона навпроти будівлі Радіо Свобода, поблизу площі Святого Вацлава в центрі Праги.

Нинішній Президент корпорації Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода Джефф Ґедмін відзначив, що нова інформація про наміри атаки на Радіо є свідченням того, що авторитарні режими вороже наставлені проти незалежних засобів інформації.

«Я вважаю, що ця історія ще раз яскраво підтверджує: є сили, які готові на смертельні атаки, щоб лише відключити все те, що ми гарантуємо нашим слухачам, – тобто вільний і надійний потік точної інформації», – каже керівник Радіо.

Американські офіційні чинники відмовилися коментувати ці повідомлення чеської розвідки.

Самі ж чеські представники повідомили також, що вони вислали з Чехії упродовж 2000–2003 років іракського дипломата, який фотографував Радіо Свобода, і ще п’ятьох працівників іракського посольства у Празі.

Після падіння режиму Хусейна у квітні 2003 року нові іракські дипломати передали чеській владі запаси зброї, які були сховані у підвалі посольства для нападу на будову Радіо Свобода у центрі Праги.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG