Доступність посилання

ТОП новини

«Дружба народів» потерпіла від російського морського піхотинця: кримінальні тенденції «дестабілізувального чинника»


Російський морський піхотинець під час святкування дня Чорноморського флоту Росії, 2008 р.
Російський морський піхотинець під час святкування дня Чорноморського флоту Росії, 2008 р.

Сімферополь – Президент України вважає, що розміщення Чорноморського флоту Росії в Криму є «дестабілізувальним чинником». Про це Віктор Ющенко сказав, виступаючи на урочистостях із нагоди 18-ї річниці Всеукраїнського референдуму у вівторок у Києві. Він наголосив, що дотримання угоди про виведення Чорноморського флоту Росії з української території у2017 році – «це не політика проти Росії, це політика за стабілізацію України». Разом із тим останнім часом надходить усе більше повідомлень про кримінальні прояви з боку російських військовиків.

Як повідомили джерела в севастопольських правоохоронних органах, за останній рік більш як удвічі зросла кількість правопорушень із боку військовослужбовців Чорноморського флоту Росії. Там не наводять конкретні цифри, але стверджують, що серед затриманих зловмисників у погонах – переважно контрактники, злочини здебільшого проти особи.

Останній випадок – затримання військовослужбовця 810-ї окремої бригади морської піхоти Чорноморського флоту Росії Кирила А., 1988 року народження, якого затримали в Сімферополі під час спроби пограбування м’ясної крамниці «Дружба народів».

Помічник начальника сімферопольської міліції Леся Ануфрієва підтвердила, що це було наприкінці минулого тижня. Втім, зараз сімферопольські правоохоронці цим не займаються, бо затриманий виявився військовим, тож усі матеріали слідства передали до військової прокуратури у Севастополі, і там уже на цій підставі порушувалася кримінальна справа, сказала Радіо Свобода речниця сімферопольської міліції.

У військовій прокуратурі підтвердили надходження цих документів, але через відсутність працівника, який ними займається, не змогли повідомити, чи порушена-таки справа. Як правило, такі інциденти завершувалися переведенням запідозрених російських військовиків на територію Росії.

Серед нещодавніх таких випадків – справа 5 моряків із малого ракетного катера «Муромец», яких 16 вересня нинішнього року правоохоронці затримали за пограбування українського громадянина у Севастополі. Усі п’ятеро вже служать у Новоросійську, хоча кримінальна справа ще не закрита.

«Новий образ» усе частіше б’є севастопольців по обличчю


Радіо Свобода не вдалося отримати коментаря з цього приводу в офіційних представників Чорноморського флоту Росії. Неофіційно ж російські військовики у такій криміналізації чорноморців винуватять реформування, що його під назвою «Новий образ Збройних Сил Росії» уже понад рік проводить керівництво російського оборонного відомства. Саме ця реформа, як вважають експерти, призвела до значних скорочень серед офіцерів, які безпосередньо працюють і контролюють призовників і контрактників, молодші чини.

Військовий експерт Дмитро Тимчук
На це ж звертає увагу і головний редактор проекту «Флот-2017» Дмитро Тимчук, який переконаний, що непродумане реформування російської армії та флоту б’є і по Україні та її громадянам. За його словами, криміногенна ситуація в регіоні має тенденцію до погіршення і через те, що більшість скорочених військових і цивільних службовців Чорноморського флоту Росії залишаються мешкати у Севастополі, але не можуть знайти гідну роботу.

Раніше з тривогою про це говорив і глава Севастопольської міської державної адміністрації Сергій Куницин, який півроку тому заявляв: якщо скорочення Чорноморського флоту Росії триватиме такими темпами, то Севастополь «із міста-середняка перетвориться на місто хуліганів і п’яничок». Тим часом рівень правопорушень серед українських моряків, на відміну від російських, не виходить за межі загальноміських тенденцій.

(Севастополь – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG