Доступність посилання

ТОП новини

Мустафа Джемілєв залишається головою Меджлісу


Мустафа Джемілєв
Мустафа Джемілєв

Сімферополь – У Сімферополі вчора завершив дводенну роботу черговий Курултай (загальнонаціональний з’їзд) кримськотатарського народу. Його делегати визначилися з підтримкою кандидатів на Президента України, а також не погодилися з багатолітнім головою Меджлісу Мустафою Джемілєвим і відмовили йому у проханні про відставку.

Учасники з’їзду кілька годин переконували Мустафу Джемілєва залишитися на посаді, яку він обіймає понад 18 років, але так і не переконали. Тож делегати Курултаю просто відхилили заяву Мустафи Джемілєва, хоч той дуже наполягав на відставці. Проти відхилення прохання голови Меджлісу голосував лише сам Мустафа Джемілєв та його брат. Він змушений був підкоритися такому рішенню, хоча сказав, що на наступному Курултаї знову подасть у відставку.

Аргументів делегати Курултаю наводили безліч, але більшість зводилася до одного: кримськотатарський народ не готовий змінити лідера, та й гідної зміни йому немає. На думку делегата Курултаю Айдера Халілова, відомі впливові кримськотатарські політики: президент Всесвітнього конгресу кримських татар Рефат Чубаров, член президії Верховної Ради Криму Ремзі Ільясов та глава Бахчисарайської районної державної адміністрації Ільмі Умеров – ще не можуть об’єднати всіх кримських татар, як це робить Мустафа Джемілєв.

Сам Рефат Чубаров, якого називали наступником нинішнього голови Меджлісу, схоже, зітхнув із полегшенням. Він назвав Радіо Свобода дві головні причини, чому Мустафа Джемілєв залишається: треба закінчити реформування системи Курултаю-Меджлісу і пережити цілу серію складних виборів – президентських, місцевих і, можливо, парламентських.

Курултай підтримує демократів-євроатлантистів

Тема наступних президентських виборів була однією з головних на з’їзді. Цього разу делегати Курултаю вирішили не називати ніяких прізвищ, але підтримати демократів-євроатлантистів. Рефат Чубаров зазначив, що Курултай закликав співвітчизників під час першого туру виборів віддати свої голоси кандидатам з націонал-демократичного табору, які сприймають євроатлантичний вибір України. Раніше Мустафа Джемілєв в інтерв’ю Радіо Свобода називав прізвища Віктора Ющенка, Юлії Тимошенко, Арсенія Яценюка, Юрія Костенка та Анатолія Гриценка.

Водночас, щоб визначитися з підтримкою у другому турі, Курултай доручив Меджлісу зробити це на своєму спеціальному засіданні. Місцеві спостерігачі найімовірнішою називають підтримку Юлії Тимошенко, якщо вона вийде до другого туру. Та якщо вона не дасть чітких гарантій виконання певних умов Меджлісу, насамперед політичних, то такої підтримки ніхто з кандидатів не отримає. Якщо тільки до другого туру не вийде Віктор Ющенко. У ньому кримські татари дуже розчарувалися, але значна частина з них готова проголосувати за чинного Президента та його ідеологічну лінію, вважають місцеві оглядачі.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG