Доступність посилання

ТОП новини

Етно-клуб: українське для втаємничених чи для всіх?


 Козак Мамай. Народна картина. Олія. 18 ст.
Козак Мамай. Народна картина. Олія. 18 ст.

Київ – Чи хотіли б ви побувати на українській етно-дискотеці? Схоже, скоро це стане можливим. У Києві заснували Український етно-клуб. Мета клубу якраз і полягає в тому, щоб популяризувати й розвивати українську народну культуру. Ніна Матвієнко, Олег Скрипка, Петро Гончар та інші відомі діячі української культури, які заснували етно-клуб, хочуть зробити його майданчиком для проведення майстер-класів народних мистецтв, українських традиційних свят, фестивалів та творчих зустрічей. Натомість в Академії мистецтв України вважають за доречніше розвивати за клубним принципом українську аристократичну, а не народну культуру.

Вже починаючи з цього року в Києві можна буде відвідувати курси з приготування українських страв, із виконання колядок, навчатися народних ремесел та брати участь в українських етно-дискотеках. Причому – цілком безкоштовно. Базою для подібних проектів має стати новостворений Український етно-клуб, який почав діяти в Музеї Івана Гончара у Києві.

Співавтор ідеї, лідер гурту «ВВ» Олег Скрипка розповів: «Де-факто, етно-клуб вже є. Ми провели парад вишиванок, купальську ходу, Співоче поле. Етно-клуб – це місце, куди можна прийти і зробити будь-яку подію. До клубу вже зараз готові увійти цілі творчі колективи, музичні гурти. Люди лікуються в соляних печерах – ми ж пропонуємо лікування в українській хаті. Говоримо про суспільні хвороби, про те, що Конституція в нас не така. Треба йти до рідної хати й лікувати душу, тоді й Конституція буде «автоматом» така як треба!».

Творячи Україну – сотворити себе

Перші масові заходи «Етно-клубу» – тематичні виставки, народні забави на свято Калити та етно-дискотека – тут відбудуться вже 12 грудня. Однак мета клубу набагато більша, аніж просто культурно-просвітницька, переконаний директор Українського етно-клубу Андрій Гончар.

«Вже зараз до клубу причетні всі президенти України. Він має стати осереддям усього святого, точкою, де б еліти об’єднувалися, забуваючи про політичні баталії, – каже він. – Ми втрачаємо час на розбрат, а культура потерпає. Запрошуємо до співпраці всіх охочих, у тому числі й еліту, але передовсім молодь. Основна ідея: творячи Україну, сотворити себе».

Андрій Гончар запевняє, що будь-який студент може прийти до клубу зі своєю ідеєю і отримати організаційну й матеріальну допомогу для її втілення.

Етно-клуби – загроза маргіналізації чи культурний прорив?

Етнічна культура є стрижнем державотворення кожної нації, наголошує голова Нацради з питань культури і духовності академік Микола Жулинський. Для прикладу він згадує подібні українські клуби, які напівлегально діяли в Києві до проголошення Незалежності. Один із них теж розташовувався в музеї Івана Гончара. Втім, організатори сучасного етно-клубу не вважають, що з його появою українська культура повертається до тих часів, коли вона розвивалася у ворожому середовищі, для вузького кола втаємничених: за їхніми словами, клуб є відкритим всенародним проектом.

Перспективною вважає цю ініціативу і мистецтвознавець, член-кореспондент Академії мистецтв України Неллі Корнієнко. Проте в концепції клубу вона вбачає певні загрози.

«Клуби, спеціалізовані на українській народній культурі, – це добра ідея. Проте вони тяжіють до маргіналізації, стаючи такими собі центрами екзотики до туристів. Варто було б створювати клуби з окремих напрямків культури, конкретних народних ремесел, – зазначає Неллі Корнієнко. – Що ж до національної культури загалом, варто починати зі створення клубів української аристократичної культури, і вже від неї рухатися до народної. Бо саме в цьому маємо найбільші білі плями».

За словами Неллі Корнієнко, створення клубів характерне для тих чи інших субкультур, тоді як українське в Україні – це культура, яку не можна позиціонувати як субкультуру.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG