Доступність посилання

ТОП новини

День боротьби з корупцією відзначили «антикорупційними шоу»


Віктор Ющенко під час наради з питань протидії корупції, Київ, 9 грудня 2009 року
Віктор Ющенко під час наради з питань протидії корупції, Київ, 9 грудня 2009 року

Київ – Міжнародний день боротьби з корупцією представники української влади відзначили заходами присвяченими подоланню цієї проблеми. І Президент, і уряд відзвітували про заходи та своє бачення боротьби з корупцією. Не обійшлося без скандалів: зокрема, Президент Віктор Ющенко і міністр внутрішніх справ Юрій Луценко обмінялися взаємними звинуваченнями у потуранні корупціонерам. Натомість експерти кажуть, що показові антикорупційні заходи української влади неефективні. А реальної боротьби з цією проблемою в Україні не ведеться.

На нараді з питань протидії корупції, контрабанді, нелегальній міграції Президент Віктор Ющенко звинуватив керівників правоохоронних органів у бездарності та непрофесіоналізмі. А також у тому, що правоохоронці є співучасниками корупційного процесу. Такою роботою правоохоронці ганьблять націю, заявив глава держави.

Після цих слів міністр внутрішніх справ Юрій Луценко демонстративно залишив нараду, зазначивши, що вважає звинувачення несправедливими. А Віктор Ющенко повідомив, що за міжнародними антикорупційними рейтингами показник України погіршився. Крім того, за останні роки спостерігається зниження викриття корупційних злочинів.

Не обійшлося і без звинувачень на адресу уряду. «Сьогодні корупція в Україні починається із найвищих державних чиновників. Ось чому я говорю про міністра, одного, другого, третього, чому я говорю про уряд – тому що в кожній нації боротьба з корупцією ведеться урядом. Як вона може в Україні вестися – ця боротьба?!», – заявив Віктор Ющенко

Урядові тактика і стратегія


Невдовзі міністр внутрішніх справ скликав прес-конференцію, де назвав звинувачення Президента на адресу міліції безпідставними і висунув зустрічні звинувачення на адресу глави держави.

«Не я захищав свого тестя, якого зловили на гарячому – при отриманні хабара в 20 тисяч баксів. Це робив Віктор Ющенко, … який опустився до того, що публічно розповідав, що його зятя підставили жуліки, а він чесна і порядна людина», – заявив Юрій Луценко.

Тим часом, на прес-конференції в Кабміні перший віце-прем’єр Олександр Турчинов прозвітував про те, яких заходів для подолання корупції вживає уряд.

«За історію незалежної України мабуть уперше Кабінет Міністрів присвятив окреме засідання комплексному вирішенню цієї небезпечної проблеми. Зокрема, йдеться не просто про гасла чи поради посилити боротьбу із корупцією, йдеться стратегію боротьби», – наголосив урядовець.

Антикорупційний цирк

Після того, як наприкінці 2000 року були оприлюднені записи зроблені майором Миколою Мельниченком у кабінеті Президента Леоніда Кучми, українська корупція стала феноменом, що привернув до себе увагу не лише українських, але й зарубіжних фахівців. У 2004 році Віктор Ющенко, балотуючись на Президента, обіцяв подолати це явище. Проте, на думку експертів, за останні п’ять років українській владі не вдалося досягти помітного поступу на шляху боротьби із корупцією.

«Досі, за скільки років незалежності, лише одна людина була покарана за корупцію – Павло Лазаренко, – каже колишній керівник Української редакції Радіо Свобода, а нині американський експерт із питань пострадянського простору Роман Купчинський. ¬– І то – його покарали не українці. А всі заяви, що буде боротьба з корупцією і так далі – ну, це цирк просто, це несерйозно».

На думку американського експерта, немає підстав вважати, що після президентських виборів ситуація на антикорупційному фронті може зазнати суттєвих змін.

Втілювати закон, а не обіцяти боротися

Колишній заступник голови СБУ Юрій Вандін, один із засновників главку «К», завданням якого є протидія корупції, дивиться на антикорупційні наради та звіти можновладців дещо скептично.

«Це – не завдання Президента, – зазначив ветеран спецслужб. – Хіба Президент повинен застосовувати норму кримінального права, чи – Прем’єр-міністр, чи – Голова Верховної Ради? Є певні норми закону, які вони повсякденно повинні втілювати у життя, а не на зустрічах проголошувати гасла про подолання корупції. Вони повинні створювати умови для роботи правоохоронних органів. Адже у нас сьогодні хабарництво не засуджується! Це стало нормою життя!», – зазначає Юрій Вандін.

На думку як закордонних, так і українських експертів, звинувачення в корупції та показові антикорупційні заходи стали лише елементом політичної боротьби в Україні. Натомість послідовної боротьби із цим явищем не ведеться.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG