Доступність посилання

ТОП новини

Чому європейці побоюються інвестувати в Україну?


Харків – Понад 500 учасників з 19-ти країн світу зібрав Міжнародний інвестиційний форум, що впродовж двох днів проходив у Харкові. Представники великих компаній і промислових груп Європи та Азії зібралися разом аби ознайомитись з можливостями регіону і конкретними проектами для інвестування. Харківські чиновники закликали іноземців вкладати гроші в розбудову транспортної інфраструктури, житлово-комунальне господарство, будівництво готелів та доріг. Інвестори спочатку уважно слухали, а потім зізналися, що насправді побоюються мати справу з Україною. Мовляв, політика держави і її законодавство – речі непрозорі і не прогнозовані.

Стримуючим фактором для міжнародних інвесторів є нестабільна політична ситуація в Україні, заявив на форумі заступник директора Європейського банку розвитку та реконструкції в Україні Грем Хатчисон. Нову хвилю нестабільності, за його словами, принесуть майбутні президентські вибори. Тим не менш ЄБРР планує і надалі підтримувати Україну, зокрема наступного року організація має намір збільшити інвестиції в країну майже на 400 млн євро. Це означає, що у 2010- му сума вливань перевищить 1 млрд євро. Гроші підуть, зокрема, на програми в галузі енергетики.

«Ми не благодійна організація, а комерційний банк. Тому ми повинні впевнитися, що позичальник фінансово здоровий та життєздатний, а також що він достатньо прозоро обирає своїх контрагентів», – каже Грем Хатчисон.

Україна сама собі шкодить?

Прозорість, стабільність, передбачуваність і верховенство права – чотири кити, на яких має базуватись політика України, – зауважує радник правління Європейської Бізнес Асоціації Хорхе Інтріаго. Інвестори, мовляв, і досі пам'ятають податкові пільги, які раптом скасували, а також намагання українського уряду зобов'язати фармацевтичні фірми продавати ліки за цінами попереднього року.

«Це не ті плани, що були в інвесторів, вони не входили до їхнього бізнес плану. І ми не могли це прийняти. Такі речі завдають шкоди іміджу держави», – заявив Хорхе Інтріаго.

Натомість позитиву і заспокійливих слів від уряду потенційні інвестори не почули. Державні мужі на форум не приїхали. Золоті гори за них іноземцям обіцяли харківські посадовці, адже хто як не місцева влада більше зацікавлена в реалізації багатомільйонних проектів у місті. Забезпечити інвесторам всі умови для роботи, зокрема, пообіцяв заступник міського голови Михайло Фатєєв. Мовляв, ризиків ніяких, а гроші вкладати є у що.

«У нашому місті мешкає дуже багато молоді. Тому він особливо привабливий для тих інвесторів, які готові вкладати кошти в розвиток сфери індустрії розваг та послуг, легку промисловість», – заявив Фатєєв.

Попри кризу, цього року компанії з 56-ти держав, за словами Фатєєва, інвестували у Харків понад 400 млн доларів. Після форуму чиновники сподіваються підписати нові угоди, зокрема на будівництво доріг та готелів, реконструкцію водопровідних мереж та розбудову транспортної інфраструктури.

(Харків – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG