Доступність посилання

ТОП новини

Мед ложкою – чи готові українці до 10 вихідних на Новий рік?


(архівне фото: Новий 2006 рік святкує тодішній мер Харкова Володимир Шумілкін, ліворуч)
(архівне фото: Новий 2006 рік святкує тодішній мер Харкова Володимир Шумілкін, ліворуч)

Київ – Україна почне 2010 рік із 10 вихідних. Кабінет Міністрів переніс робочий тиждень (із 4 по 8 січня) на інші дні впродовж наступного року. Українські експерти не бачать проблеми, але задовге святкування подобається не всім в Україні. На Заході ж люди менше святкують, а більше працюють.

Упродовж10-денних канікулів у звичайному режимі працюватимуть в Україні тільки Пенсійний фонд, Укрпошта, Держказначейство та банки. Вже традиційно сфера обслуговування у січні матиме подвійні прибутки, а промисловість знизить темпи виробництва.

Більшість українських експертів називає довготривалі канікули традицією і негативу в цьому не вбачає. Наприклад, політолог Олександр Жолудь каже: «Це не можна називати збитками, бо частково ми маємо певне відтермінування. Ці 10 днів частково потім відпрацьовуються впродовж року. Також деякі галузі – і готелі, і ресторани, і кафе, і театри, і кінотеатри – будуть отримувати понаднормальний прибуток саме в ці дні».

Політолог-економіст Олександр Пасхавер не береться навіть рахувати збитки від традиційних вихідних, мовляв, це не
коректно. «Якби ми працювали всі 10 днів, це була б одна сорок п’ята з усіх доходів у році, – каже Олександр Пасхавер. – Але чи можна сказати, що це збиток, коли ми спимо, чи це збиток, що ми працюємо 8 годин, а не 12? Порахуйте у всіх країнах, і ви побачите, що це не так уже й дивно».

За підрахунки взявся й колега політолога Пасхавера Олексій Плотніков. Депутат від Партії регіонів закликає брати приклад із країн Заходу: «Статистика доводить, що кожного року у нас спад ВВП саме за рахунок цих вихідних. Можливо, треба робити як у європейських країнах, де Різдво – це дійсно два дні, один день – Новий рік. І все».

Новорічні вихідні на Заході значно менші, а 10 днів не до вподоби і всім українцям

У країнах Заходу новорічні свята відзначають скромніше, ніж в Україні. Мешканці більшості європейських країн – Бельгії, Італії, Німеччини, Чехії – Різдво відзначають два дні, ще два вихідні мають на Новий рік. Сполучені Штати ще скромніші – тут на святкування Різдва та Нового року офіційно виділено по одному дню свят.

Співдиректор Гарвардського університету, професор Маршал Ґолдман розповів Радіо Свобода, що січневі канікули, навіть якщо їх переносять, призводять до фінансових втрат і все одно не забезпечують потреб усіх людей. «Це рішення неодмінно призведе до економічних збитків у країні. Але питання в тому, чи вистачить людям цього часу? Адже якщо підприємство оголошує 10 днів канікул, деякі люди все одно попросять одинадцятий вихідний. І це виходить із-під контролю», – каже американський фахівець.

Чи вистачає ж цього часу людям? Радіо Свобода звернулось до пересічних українців у центрі Києва й почуло такі відповіді:

– По два дні працювати – це неправильно, краще десять вихідних.
– Правильно, всі свята побути вдома, а потім по суботах попрацювати, чому б і ні? Так часто було.
– У нас в університеті взагалі канікули починаються з 25 грудня, тому для нас це не прийнятно. Краще відпрацювати зараз, ніж потім у нас забиратимуть час.
– Хай би було три вихідних, а не 10. Ми виробники, і останні роки в січні маємо менші прибутки.
– Ці 10 днів свят нікому не потрібні. Всі не задоволені. Бо зараз все дуже дороге, хто зараз ходить по гостях? Дуже багато грошей треба на гості.

Поки українці збирають кошти на новорічні святкування, політики й урядовці готуються до десятиденного відпочинку. Правда, при нинішній передвиборній компанії навряд чи це їм вдасться.
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG