Доступність посилання

ТОП новини

Україна і Росія домовилися про умови транзиту нафти


Нафтогін «Дружба» в Угорщині
Нафтогін «Дружба» в Угорщині
Оператори нафтотранспортних систем України «Укртранснафта» і Росії «Транснєфть» домовилися, зокрема, про підвищення ставок на транзит російської нафти українською територією до країн Європи на 30 відсотків, повідомив речник «Нафтогазу України» Валентин Землянський.

А в Міністерстві палива і енергетики повідомили, що сторони також домовилися і про обсяги транзиту нафти й підписали додаткову угоду на 2010 рік до чинного довгострокового контракту.

Документ затверджує мінімальний транзит нафти нафтопроводом «Дружба» 2010 року обсягом 15 мільйонів тонн.

У Москві інформацію про досягнення домовленості підтвердила речниця Міністерства енергетики Ірина Єсипова.

Цю домовленість відтак привітав Європейський Союз.

Раніше сьогодні віце-прем’єр-міністр Росії Ігор Сєчин казав, що Україна запропонувала збільшити тарифи на транзит нафти і змінити ще низку положень чинних контрактів, зокрема, скоротити термін виходу з домовленостей при зменшенні обсягів транзиту до 30 днів, тоді як Росія наполягає на 60 днях.

За його словами, на переговорах про ці нові умови Україна стала «гнучкіше сприймати» пропозиції Росії.

Росія попереджала, що може перекрити нафту

Учора Росія попереджала Європейський Союз, що через неузгодженість із Україною питань транзиту нафти може припинити її постачання до Словаччини, Угорщини й Чехії, які отримують російську нафту південною гілкою нафтогону «Дружба» через Україну. Але вже під вечір і Київ, і Москва запевняли, що домовленості досягнуть найближчим часом і що навіть без такої домовленості Україна не припинить транспортувати нафту з Росії до Європи.

Окремо вчора президент російської нафтотранспортної монополії «Транснєфть» Микола Токарев заявлявв агентству Reuters, що українські політики встановлюють нові «неприйнятні» умови транзиту нафти через порт Південний під Одесою і, якщо найближчим часом не буде домовленості, цей транзит взагалі припиниться.

Іще в п’ятницю нафтотрейдери повідомили агентство, що «Транснєфть» попередила їх про скасування програми поставок нафти через порт Південний на січень в обсязі 500 тисяч тонн, які переспрямують через інші напрямки.

У січні 2007 року Росія вже перекривала транзит своєї нафти на Захід через територію Білорусі через неузгодженість із цією країною.

Так само Москва через суперечки про ціни й тарифи зупиняла постачання свого газу до Європи через Україну на початку 2006 і 2009 років.

Минулого тижня уповноважений Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський повідомляв, що Україна веде переговори про підвищення для Росії ставки транзиту нафти українськими нафтопроводами і розраховує домовитися про таке підвищення до 1 січня наступного року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG