Доступність посилання

ТОП новини

Єдність на трьох – про «російську карту» на виборах у Криму


Володимир Притула
Володимир Притула

Сімферополь – Усю осінь та початок зими кримський політикум інтригувала загадка: чи вдасться проросійським політичним силам півострова об’єднатися напередодні чергового виборчого циклу. Кілька осінніх місяців тривали переговори, консультації і торги. Під зиму кримському російськокультурному електорату, що затамувавши подих чекав вісток із об’єднавчого фронту, оголосили: «Єдність таки є!».

На початку грудня стало відомо про створення «Координаційної ради російських і проросійських організацій «За російську єдність в Криму!», до якої чи не щодня приєднувалися все нові й нові організації, які декларували свою проросійськість. Лідери нового політичного гіганта заявили, що зуміли об’єднати майже усі проросійські сили. Втім, уже за кілька тижнів стало зрозумілим: дива на кримському електоральному полі не сталося.

Схоже, проросійські сили Криму на вибори найближчої перспективи підуть щонайменше трьома колонами. Вслід за «Російською єдністю» (РЄ) кримчани тепер матимуть на вибір рух «За російсько-українську співдружність» і Російський фронт «У Союзі – з Росією!», що постали цими днями. Водночас, широко розрекламована «Російська єдність» зазнала значних втрат.

«Російська громада» – посипалася?

Михайло Бахарєв
Із лав одного з її засновників – «Російської громади Криму» (РОК) – вийшла або зупинила своє членство низка місцевих політичних важковаговиків: віце-спікер кримського парламенту і фактичний власник найтиражнішої в регіоні газети «Кримская правда» Михайло Бахарєв, його син, теж депутат і головний редактор «КП» Костянтин Бахарєв, міністр культури АРК Олександр Єрмачков, віце-прем’єр уряду автономії Тетяна Умрихіна і міністр транспорту та енергетики Криму Микола Черевков.

Оскільки двоє останніх очолювали Керченську організацію РОК, то втрати РЄ, схоже, цими політиками не обмежаться. Подібні проблеми виникли ще у кількох районних відділень «Російської громади», де їхні керівники теж заявили про масовий вихід людей через незгоду з керівництвом організації. Виглядає, що не дорахується РОК та РЄ і частини «кримського казачества». Про свою зупинку членства в РОК заявив верховний отаман «Кримського казачого союзу», депутат Верховної Ради АРК Володимир Черкашин.

«Співдружність» до влади прийде без мітингів

Усі вище названі політики та управлінці днями презентували нове громадське об’єднання «За російсько-українську співдружність» (ЗаРУС). Як заявила голова «Співдружності» Тетяна Умрихіна, нове об’єднання має намір «відродити втрачений зв'язок між Україною і Росією, між Кримом і Росією».

Крім того, активісти ЗаРУС збираються відстоювати права російськомовних кримчан, домагаючись від офіційного Києва дозволу на проведення тестування випускників шкіл російською мовою і дозволу на трансляцію в Криму російських каналів. Для цього організація планує звертатися до керівництва держави з петиціями і листами. Водночас публічні протестні акції Тетяна Умрихіна назвала «неефективними» та «анахронізмом».

Віце-прем’єр кримського уряду заявила, що нова організація створювалася не «під вибори». Однак в її керівництві переважно «регіонали», які кілька місяців тому розійшлися зі своїми колишніми союзниками з РОК. Враховуючи, що в руках засновників ЗаРУС вся гуманітарна сфера Криму, можна припустити, що досить швидко нові проросійські активісти продемонструють колишнім соратникам свою ефективність «справжніх захисників російськокультурних кримчан».

Є «національний лідер»!

Сергій Шувайников
На цей же сегмент кримського електорату претендує ще одне громадсько-політичне об’єднання, очолюване давнім борцем за права російського народу в Криму Сергієм Шувайниковим, до якого приєдналося кілька десятків дрібних проросійських, панслов’янських та православних організацій – Російський фронт «У Союзі – з Росією!». Днями прес-служба Фронту повідомила, що у вихідні відбувся Національний з’їзд Російського фронту «У Союзі – з Росією», на якому Сергій Шувайников був обраний «Національним лідером Російського народу Криму».

Лідер поставив перед соратниками завдання зробити 2010 рік «роком російської перемоги в Криму». За його словами, активісти Російського фронту мають увійти в усі органи влади автономної республіки, де мали б стати «авангардом політичної боротьби за утвердження правового статусу Російського народу Криму, за його права й інтереси, за єдність російських людей і консолідацію народів автономії довкола російського співтовариства».

Хто «прикупив» «Російську громаду»?


Схожі тези про досягнення єдності і завоювання влади звучать і в програмі «Підйом Криму», оприлюдненій громадсько-політичним рухом «Російська єдність», який постав із «Координаційної ради російських і проросійських організацій «За російську єдність в Криму!». Втім, із трьох десятків організацій, котрі вона об’єднала, лише дві – «Російська громада Криму» і «Громадянський актив Криму» – виглядають дієздатними.

Разом з тим РОК переживає непрості часи власного розводу з «регіоналами» та зниження впливу у Кремлі її «куратора» Костянтина Затуліна. Той свого часу необачно покритикував вибір президента Росії Дмитра Медведєва кандидатури Михайла Зурабова на посаду російського посла в Україні, а також допустив скандальну сварку «Російської громади Криму» і «Російського блоку» з Партією регіонів, що призвело до брутального викидання з усіх щаблів кримської влади у Криму представників цього прокремлівського тандему.

Переживаючи через це фінансову скруту, «професійні росіяни» кинулися на пошук нових політичних союзників, але отримали відкоша і від комуністів, і від Сергія Тігіпка, і навіть від Наталії Вітренко, яка сама переживає не найкращі часи. Зрештою, новий партнер знайшовся в особі сімферопольського підприємця, одного з керівників «Громадянського активу Криму» (ГАК) Сергія Аксьонова. Ця організація виникла лише два роки тому з прицілом на сімферопольську владу. Досі ціллю її критичних виступів був лише мер Сімферополя, «регіонал» Геннадій Бабенко.

«Сейлем», «рейдери» і вибори


Місцева преса, близька до керівництва кримського парламенту і сімферопольської мерії, активно натякає на кримінальне минуле нового політика, вперто обзиваючи його «Гобліном». Разом з тим, російська інформагенція «Новий регіон», чиє кримське представництво нині активно піарить створену ГАКом і РОКом «Російську єдність», ще кілька місяців тому відверто писала, що за Сергієм Аксьоновим стоїть один із колишніх лідерів угруповання «Сейлем» Воронок.

Мовляв, останній образився на колишніх соратників Ігоря Лукашова та Олександра Мельника, які «унаслідували контроль над більшою частиною активів «Сейлему», і мають вплив на місцевих «регіоналів», тож розпочав проти них боротьбу руками ГАКу. Водночас, згаданий «Новий регіон» так писав про Сергія Аксьонова: «В міліцейських оперативних базах у середині 90-х він проходив як один із учасників ОПГ «Сейлем» і соратник Воронкова за прізвиськом «Гоблін».

Сергій Аксьонов
Сам Сергій Аксьонов все це спростовує, як і його нові соратники з РЄ. За дуже короткий період він став не тільки співголовою «Російської єдності», але й першим заступником голови «Російської громади Криму» Сергія Цекова. Саме це і стало приводом для колишніх членів цієї організації – батька і сина Бахарєвих, Умріхіної, Єрмачкова та інших – говорити про «рейдерське захоплення» і про «криміналізацію» РОК.
Сергій Цеков


Зрештою, цей рік закінчується тим же, що й розпочався – гострою боротьбою конкуруючих політичних проектів на російському електоральному полі Криму. І цю боротьбу загострює не стільки президентська виборча кампанія (тут, як виглядає, на «російській карті» поставили хрест), скільки вибори до кримського парламенту та місцевих органів влади, що можуть відбутися 30 травня 2010 року. Цілком можливо, що у випадку, якщо вибори будуть офіційно призначені на цю чи близьку їй дату, то в Криму з’явиться ще кілька проросійських «мега-об’єднань». І «проросійську єдність» доведеться ділити вже не на трьох.


Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

XS
SM
MD
LG