Доступність посилання

ТОП новини

Україна на продаж, або чому Кремль зловтішно чекає на січень (світова преса)


Прага – Із наближенням президентських виборів в Україні у світі із наростаючим занепокоєнням слухають заяви головних кандидатів на президентське крісло в Києві. Оглядачів найбільше непокоїть безмежний популізм головних політиків України і їхні заяви щодо перспектив (вважай – безперспективності) демократичних реформ у державі. Низку європейських видань непокоїть не лише те, хто прийде до влади в Україні після січневих виборів, але й як Київ буде долати жахливу економічну та фінансову кризу, щоб врятувати державу від банкрутства, забезпечити її подальше просування по шляху демократії.

Впливова американська «Вашингтон Пост» оприлюднила інтерв’ю нинішнього найрейтинговішого кандидата на Президента України Віктора Януковича агентству «Ассошіейтед прес», супроводжуючи його занепокоєними коментарями. Газета вважає, що Янукович піддає сумніву саму доцільність демократичних реформ у державі, пропагує незрозумілу «владу закону» і супроводжує це проросійськими обіцянками виборцям на кшталт скасування «насильницької українізації» та відновлення статусу російської мови. «Вашингтон Пост» наголошує, що на одному з нещодавніх мітингів у Криму Віктор Янукович «висміяв українську мову і тих політиків, котрі настирливо розмовляють нею, додавши до цього: «...я стомився слухати цю тарабарщину». Американську газету також турбує те, що лідер Партії регіонів так і не визнає фальсифікації виборів 2004 року, називає рішення Верховного Суду України про переголосування, або третій тур, незаконним і взагалі відкидає необхідність демократичних реформ у західному розумінні.«Вашингтон Пост» висловлює глибоке занепокоєння тим, що можна очікувати Україні в разі реалізації виголошених Януковичем у інтерв’ю «Ассошіейтед прес» підходів до демократії та відкрито прокремлівських підходів. Газета також констатує, що колишні помаранчеві лідери, Президент Віктор Ющенко та Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, взаємно послабили одне одного «ворожнечею» і «це стало причиною політичного глухого кута, посиленого економічним спадом та антивладними настроями виборців».

Лондонська «Файненшел Таймз» інформує, що російський прем’єр-міністр Володимир Путін «критикує вимоги України з приводу нафтових транзитних тарифів» і звинувачує Київ у «зловживаннях своїм транзитним становищем», реагуючи на нещодавні переговори та згоду російської «Транснафти» підвищити на вимогу Києва на 22 відсотки транзитний тариф нафти з Росії через нафтогін «Дружба» територією Україною до Європи. Газета також вказує на різку зміну тональності керівництва російського газового монополіста «Газпрому» з приводу можливостей українського уряду заплатити за російський газ до 11 січня. Якщо 2-3 дні тому голова правління «Газпрому» Олексій Міллер заявляв, що Україна має «серйозні проблеми у зв’язку з майбутньою оплатою», то вже сьогодні він висловив упевненість, що «Україна заплатить за все сповна». Лондонська газета також висловлює думку, що навряд чи несплата урядом Тимошенко рахунку «Газпрому» станеться, якщо вона й можлива напередодні першого туру президентських виборів, бо будь-яка «газова криза може піти на користь Віктору Ющенку», що зовсім не влаштовує Кремль. «Файненшел Таймз» також наголошує тут, що «Москва налагодила зв’язки з пані Тимошенко та іншим лідером президентських перегонів – колишнім Прем’єр-міністром Віктором Януковичем, і в російській столиці не роблять таємниці зі свого бажання стати свідками поразки Ющенка».

Чеський часопис «Респект» у статті «Україна на продаж» намагається відповісти на запитання, яке сам і поставив: чому Росія зловтішно чекає на січень. Насамперед, чеське видання наголошує, що «Європа, можливо, й може відпочити у січні, але на Україну чекають три гарячих тижні перед 17 січня, виборами Президента». «Респект» зазначає, що цього разу для для посилення впливу Росії на Україну «настає найкращий за останні п’ять років час», бо в Києві немає жодних ознак можливої нової Помаранчевої революції чи бурхливих проєвропейських демонстрацій. Видання зауважує, що нині для українців вибір не простий, бо напередодні першого туру лідирує з понад 30 відсотками «проросійський кандидат» Віктор Янукович, а його «головна конкурентка й провідна акторка згадуваної вже Помаранчевої революції Юлія Тимошенко має лише приблизно 18 відсотків голосів». Чеський часопис наголошує, що перед цими виборами Україна переживає дуже складну економічну й фінансову ситуацію, яка межує з банкрутством. Це видання наводить також викладки відомих міжнародних експертів про те, що серед 63-х досліджуваних економістами країн світу на сьогодні у найнебезпечнішому становищі перебуває саме Україна, яка має 54 відсотки «шансів» для перспективи банкрутства, тоді як, за цими ж даними, можливість банкрутства Чехії сягає лише 7 відсотків. «Респект» також констатує, що Україна економічно виживає, лише дякуючи становищу енергетично транзитної з Росії до Європи країни. І до тих пір, допоки з Брюсселя не запропонують Києву іншу перспективу, чуда не станеться, а «російський ведмідь буде посилювати тут, по сусідству зі Словаччиною, свій вплив семимильними кроками».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG