Доступність посилання

ТОП новини

Україна може стати відстійником для нелегалів


Пункт тимчасового утримання нелегалів «Павшино», вже закритий (архівне фото)
Пункт тимчасового утримання нелегалів «Павшино», вже закритий (архівне фото)

Львів – З 1 січня починає діяти Угода про реадмісію, яку підписали Україна та Євросоюз два роки тому. Чимало експертів називають цей документ непродуманим з боку України. Адже держава зобов’язалась приймати усіх нелегальних мігрантів, які перетнули український кордон на шляху до Євросоюзу, не лише українців, але й громадян третіх країн, які використали Україну як транзитну зону. Натомість за підписання Угоди Євросоюз пообіцяв запровадити спрощений візовий режим для українських громадян.

Те, яким є спрощений візовий режим для громадян України наглядно демонструє засновник Української Гельсінкської Групи, багатолітній в’язень брежнєвських концтаборів Мирослав Маринович, який на знак протесту щодо візової політики зрікся поїздок у країни шенгенської зони терміном на один рік. За словами Мирослава Мариновича, шенгенська бюрократія піддає приниженню українських гуманітаріїв і нині зводиться нова стіна у Європі.

У місяць один нелегал обходитиметься Україні у 100 доларів

Натомість Україна, згідно Угоди про реадмісію бере на себе відповідальність за нелегалів. Як саме можна вирішувати питання незаконних мігрантів?

Держава може депортувати незаконного мігранта на батьківщину, а це в середньому коштуватиме 1000 американських доларів. При цьому владні структури зобов’язані видати виїзні документи й візу. Очікуючи на вирішення цих питань, нелегал мешкатиме в міграційному таборі, де його годуватимуть, одягатимуть, охоронятимуть, надаватимуть медичну допомогу. За підрахунками експертів, утримання незаконного мігранта у місяць обходитиметься державному бюджету від 700 до 800 гривень.

Окрім того Україна може відправити нелегала у ту країну, звідки він приїхав. За даними прикордонників, 80% таких людей незаконно прибувають через українсько-російський кордон, який є відкритий.

Ще одне вирішення питання – надати нелегалові статус біженця або політичний притулок. Згідно даних ООН, в Україні сьогодні перебуває майже 7 мільйонів нелегальних мігрантів. Їх можна зустріти на базарах Києва, Харкова, Хмельницького і вони себе там превільно почувають. Зрозуміло, що Україна має зобов’язання перед ООН щодо дотримання прав біженців і тому змушена розглядати справи про надання статусу біженця нелегалам.

Євген Жеребецький, політолог, в минулому - експерт РНБО з проблем міжнародної безпеки в коментарі Радіо Свобода зазначив: «Угоди про реадмісію з Росією в нас немає. Кордон з Росією відкритий. Російські турфірми братимуть гроші від Бангдадешу, Афганістану, Пакистану, Індії, Китаю. Привозитимуть на свою територію, звідти нелегально через відкритий кордон вони потраплятимуть до нас, якимись шляхами від нас в Європу і європейці з вдячністю вернуть їх нам. Така підписана Угода – це кабала для України. Це одна із помилок нашої дипломатії».

Львівщина і Тернопільщина протестує проти нелегалів

Для утримання нелегальних мігрантів в Україні Євросоюз зобов’язався виділяти певні гроші. Так ЄС фінансуватиме будівництво пунктів утримання нелегалів і на ці витрати виділить 30 мільйонів євро. Наразі діють уже два таких пункти у Волинській і Чернігівській областях. А ще планують збудувати або ж облаштувати близько 7, переважно у гуртожитках колишніх військових містечок.

На Львівщині і Тернопільщині почались протести місцевого населення проти облаштування приміщень для нелегалів у містах і селах. Так мешканці Буська домоглись, що пункт тимчасового утримання нелегальних мігрантів не розміщуватиметься у центрі їхнього міста в старовинному палаці Бадені. Натомість, за словами головного правоохоронця Львівщини Василя Пісного, такий міграційний пункт вони збудують або за селом Раковець, біля лісу, або ж на околиці Львова. Селяни Раковця налаштовані протестувати.Оскільки переконані, що нелегали принесуть хворобу, наркотики, безробіття.

За словами заступника міністра внутрішніх справ Василя Мармазова, з набуттям чинності Угоди про реадмісію з 1 січня, кількість нелегалів в Україні збільшиться не більше як на 200 осіб, але до цього слід доплюсувати тих 7 мільйонів, які уже є на території держави.

Чимало експертів схиляються до думки, щоби не зростала кількість нелегальних мігрантів, Україні просто потрібно посилити, тобто облаштувати належний кордон з Росією, щоб через нього не можна було незаконно перейти нелегалам.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG