Доступність посилання

ТОП новини

«Всі чотири колеса». Наскільки українцям комфортно і безпечно їздити у маршрутках?


В однієї з київських маршруток прямо на ходу відпало колесо. У мікроавтобусі «Богдан» були десятки пасажирів, чимало з яких їхали стоячи. І лише дивом обійшлося без жертв. За попередніми даними, ДТП сталося через технічну несправність машини. Загалом чиновники із управлінь транспорту в українських містах переконують, що маршрутки регулярно проходять техогляд, і тому за їхній технічний стан можна бути спокійним. Але на вулицях практично кожного населеного пункту можна побачити «не першої свіжості»маршрутки різних виробників, забиті людьми. Як контролюють безпеку перевезень?

Ризик щодня

Маршрутні перевезення в Дніпропетровську давно стали екстримом, розповідає місцева кореспондентка Радіо Свобода Юлія Рацибарська. Співробітники ДАІ подеколи влаштовують показові рейди для ЗМІ, перед телекамерами ловлять водіїв-порушників і фіксують маршрутки, технічний стан яких – гірше нікуди. Але особливого ефекту від цього немає: тільки безліч порушень та прикладів того, що дніпропетровці, користуючись послугами маршрутників, щодня ризикують.

За законом, єдине місце, де маршрутні таксі мають право ночувати, це автопарк. У Дніпропетровську для маршрутників закон не писаний. Свої автобуси вони кидають, де завгодно. Перед початком зміни водії часто сплять прямо у салоні маршрутки, у бардачку іноді виявляють горілку й закуску.

Як в АТП готуються до перевірки автомобільного транспорту перед випуском на рейси, теж дивує. Правоохоронці якось продемонстрували журналістам відео з рейду, де техогляд маршруток на АТП проводять «механіки-телепати». Вони помічають несправності на відстані десятка метрів, крізь вікна диспетчерської пропускають авто. Медобстеження на АТП проводять теж часто абияк: водіїв просять дихнути в звичайну склянку, а артеріальний тиск міряють «на око».

Десятки технічних порушень, виявлених упродовж одного рейду ДАІ, це реальність. Але в обласній автотранспортній інспекції кажуть, лише 3 відсотки аварій за участю дніпропетровських маршруток трапляється через технічний стан мікроавтобуса. 97 відсотків на совісті водіїв. Мова йде про їхню недостатню кваліфікацію. Адже перевізники, щоб менше платити, наймають на роботу малокваліфікованих водіїв.

Громадський транспорт Праги

У Празі з її населенням мільйон людей і тисячами туристів щодня маршруток, таких як в Україні, немає. У громадському транспорті колеса не відвалюються, констатує кореспондентка Радіо Свобода Оксана Пеленська. Міський транспорт у столиці Чехії чистий, зручний, ввечері приємно освітлений, з електронними табло, які показують точний час і назви зупинок. У години пік весь транспорт їздить із інтервалом 2-3 хвилини. Наземний транспорт має також нічні маршрути. До того ж, транспортний парк постійно оновлюється.

Контроль в Києві

Водії маршруток – такі ж люди за кермом, як і інші. І в разі порушень, поганого технічного стану машини, штрафів у сотні гривень їм не уникнути. У цьому запевняє Олександр Ковалевський, старший інспектор відділу зв’язків з громадськістю ДАІ Києва. «Держінспектори приходять до АТП. В АТП розповідають про статистику, скільки є автомобілів, які перевозять людей, скільки було дорожньо-транспортних пригод за участі перевізників. У нас є навчальні відеофільми, де зафільмовані ДТП за участю перевізників, і пояснюються основні причини таких ДТП».

Технічний стан маршруток у Києві перебуває під контролем, і рухомий склад побоювань не викликає, переконує начальник відділу безпеки та організації дорожнього руху Управління транспорту Київської міськадміністрації Світлана Грозна. Зрештою, самі власники маршруток не зацікавлені випускати в рейси розбиті машини. «Кожен місяць перевіряються ті чи інші підприємства. Один місяць перевіряють одних, інший – інших. Якщо є порушення, то виносять попередження, якщо порушення повторюється, то доходить навіть до розірвання договору. Вони самі не зацікавлені, щоб у них були порушення. Бо після третього порушення, без попередження йде розірвання договору на обслуговування того чи іншого маршруту».

В одному лише Києві працюють близько двох тисяч маршруток різних форм власності. Вони належать шести десяткам фірм-перевізників. Киянин Сергій має багаторічний досвід роботи водія маршрутки. На його думку, навіть якщо автопарк фірми складатиметься із найсучасніших іномарок, їм уже за кілька місяців не обійтися без ремонту. Бо так зараз експлуатують маршрутки. «Те, що можна, те ремонтують своїми силами, а складніші речі – на техстанціях. Коли так знущатися з машин, то жодна маршрутка довго не витримає. У будь-якої машини є певне обмеження, скільки можна максимально її завантажувати. У «Богдана», наприклад, 20 може сидіти, 20 – стояти. А туди зараз по 100 чоловік намагаються вмістити. Поки нова машина, то з нею нічого не роблять. А півроку проходить – і машина розбивається»,– розповідає водій.

Безпека пасажирів маршруток напряму залежить від контролю за роботою громадського транспорту, а його нині немає, вважає голова Всеукраїнської асоціації автоперевізників Віталій Рева. За його словами, третина маршруток ночують просто неба, а не в автопарках, вони не проходять регулярний техогляд.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG