Доступність посилання

ТОП новини

Степан Бандера – Герой України


Степан Бандера (1909-1959)
Степан Бандера (1909-1959)

Президент Віктор Ющенко присвоїв звання Героя України провідникові ОУН Степанові Бандері.

Виступаючи у п’ятницю з промовою з нагоди Дня Соборності у Національній опері України, Віктор Ющенко повідомив, що підписав указ про це.

Нагороду з рук Президента отримав онук Степана Бандери – Степан Бандера.

Як мовиться в оприлюдненому того ж дня на сайті Президента указі, датованому 20 січня, провідник Організації українських націоналістів Степан Бандера удостоєний звання Героя України та ордена Держави посмертно «за незламність духу у відстоюванні національної ідеї, виявлені героїзм і самопожертву у боротьбі за незалежну Українську державу».

Раніше на адресу Віктора Ющенка не раз висловлювали нарікання, що він дотепер не удостоював Степана Бандеру звання Героя України.

Натомість у проросійських колах Президента застерігали від такого кроку.

Степан Бандера (1909–1959) був одним із керівників Організації українських націоналістів (ОУН), а згодом очолив Організацію українських націоналістів (бандерівців), або ж Організацію українських націоналістів (революційну) – ОУН(б) чи ОУН(р).

На початку Другої світової війни Бандера нетривалий час ішов на співпрацю з нацистами, сподіваючись використати їх для створення незалежної української держави.

Та після проголошення Акту відновлення Української держави на окупованій українській території він був арештований нацистами і кілька років відбув у концтаборі Заксенгаузен.

Створена ОУН(б) Українська повстанська армія (УПА) відтак воювала і проти нацистських, і проти радянських окупантів.

1959 року Степана Бандеру вбив у Мюнхені агент радянського Комітету державної безпеки.

Діяльність Бандери стала важливою частиною українського національно-визвольного руху 20-го століття, а його ім’я стало одним із символів цього руху.

********
В інтерв’ю Радіо Свобода онук лідера ОУН, Степан Бандера, назвав час нагородження «найбільш оптимальним варіантом», бо Президент України вирішив це зробити поза рамками політичної виборчої кампанії.

«Хоча для мене це була несподіванка, але Президент, я думаю мудро вчинив у цьому плані, бо міг це зробити раніше, але це би сприйнялося як спроба завоювати виборця, а це він зробив як Президент», – сказав онук.

Тим часом прес-служба Партії регіонів заявила, що визнання Степана Бандери Героєм України є ще одним кроком до розколу української держави. Онук Бандери відкидає такі висновки. За його словами, нещодавно він пропонував цій політичній силі провести просвітницьку кампанію про діяльність родини Бандери, але отримав відмову.

«Наскільки я розумію, то там немає зацікавлення, щоб сприяти порозумінню. На превеликий жаль, існує багато міфів, які далі озвучують певні політики, це міфи з радянських часів», – зауважив онук лідера ОУН.


Аудіозапис промови Степана Бандери, 1959 рік:



ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG