Доступність посилання

ТОП новини

Тігіпко чекає на пакет від новообраного Президента


Сергій Тігіпко
Сергій Тігіпко

Київ – Сергій Тігіпко знову не дав однозначної відповіді на пропозицію Юлії Тимошенко обійняти посаду Прем’єр-міністра в разі її перемоги на президентських виборах. У відповідь на тепер уже офіційну пропозицію він заявив, що не відмовлятиметься від посади прем'єра в разі такої пропозиції від «Президента Тимошенко або Президента Януковича», але за умови «пакету реформ». Тим часом, позиція не підтримувати жодного кандидата-фіналіста стала популярною серед тих претендентів на президентську посаду, які не потрапили до другого туру.

Юлія Тимошенко вдруге і тепер уже офіційно запропонувала Сергію Тігіпку посаду Прем’єр-міністра в разі її обрання Президентом і чекає від нього відповіді до другого туру.

«Його стратегічна програма реформування країни, підняття економіки, стабілізації в країні здебільшого співпадає з моєю програмою, – заявила Юлія Тимошенко. – Я точно знаю, що за Сергія Тігіпка віддали голоси ті люди, які хочуть змін у країні так само, як і я хочу таких змін. І тому моя пропозиція базується на розумінні того, що в країні має бути команда, в якій люди можуть бути впевнені».

Тігіпко: важливий не Президент, а пакет реформ

У відповідь Сергій Тігіпко заявив, що готовий посісти посаду Прем’єр-міністра. Причому, він повідомив, що готовий стати головою уряду і при Президентові Тимошенко, і при Президентові Януковичу. Проте основною умовою свого перебування на чолі Кабміну він назвав публічні переговори щодо пакету реформ, які потрібно здійснити в країні.

«Я готовий проводити і непопулярні реформи і пояснювати людям, до яких позитивних наслідків з часом вони призведуть, – зазначив Сергій Тігіпко. – Але просто працевлаштування мене не цікавить».

Політолог Андрій Єрмолаєв вважає, що обіцянки зробити Сергія Тігіпка прем’єром спрямовані перш за все на завоювання його електорату, ніж на втілення його передвиборної програми.

«Юлія Тимошенко з перших днів почала пропонувати прем’єрське крісло Сергію Тігіпку. Хоча ще два тижні тому вона заявляла, що за її президентства українці забудуть прізвище прем’єра, – зауважує політолог. – Дуже дивна метаморфоза, яку я можу пояснити суто технологічними планами. Спроба поторгуватися з тими кандидатами, які мали відносний успіх у першому турі, – це скоріше загравання з виборцями».

«Рух неприєднання» розкритикував Медведчук

Останніми днями ще декілька кандидатів на Президента заявили про те, що вони не підтримуватимуть у другому турі ані Віктора Януковича, ані Юлію Тимошенко. Про це повідомили Арсеній Яценюк, Віктор Ющенко та Анатолій Гриценко.

Тим часом, колишній голова президентської адміністрації Віктор Медведчук закликав кандидатів, котрі не потрапили до другого туру висловитися на користь одного з фіналістів перегонів. Він зазначив, що за такими заявами ховається бажання будувати власну політичну кар’єру, а не турбота про долю країни.

У свою чергу, політологи схильні вважати, що роблячи подібні заяви, Віктор Медведчук радше хоче нагадати про себе напередодні складного політичного моменту, ніж підіграти на користь котрогось із кандидатів-фіналістів. В усякому разі, політичні експерти впевнені, що ця його заява не матиме серйозних політичних наслідків.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG