Доступність посилання

ТОП новини

Давос-2010: банківська реформа чи надмірна регуляторність


Прага – Політичні та бізнесові лідери світу зібралися в швейцарському курорті Давосі на щорічний економічний форум. Ця п’ятиденна зустріч у мальовничому альпійському містечку відома не лише своїми екстравагантними прийомами, а й завзятими дискусіями про найболючіші світові проблеми. Цьогорічна зустріч обіцяє бути своєрідним боєм між оптимістично настроєними банкірами та песимістичними економістами.

30 президентів і прем’єр-міністрів та дві з половиною тисячі науковців, банкірів, економістів, бізнесових лідерів та фінансистів зібралися на 40-й Давоський бізнес-форум, щоб розігнати ті чорні хмари, які знову збираються над світовою економікою.

Хоча Міжнародний валютний фонд прогнозує сильне економічне зростання в цьому році, водночас спостерігається невпинне зростання кількості безробітних, а реформування фінансового сектора залишається чи не найважливішою, але й найспірнішою темою, яка виринає внаслідок світової фінансової та економічної кризи.

Банки створили кризу?

Президент США Барак Обама наполягає на потребі гострішої регуляторної політики щодо банків, адже це вони великою мірою створили цю кризову ситуацію, з якої світ намагається видряпатися і яка коштувала платникам податків мільярди доларів. Банкіри пручаються, для них регуляторна політика – це анафема.

Виступаючи в Давосі, керівники «Дойче Банку», «Британського Лойдс» та інші світові фінансові гіганти неоднозначно виступили щодо поширення регуляторних обмежень на банківський сектор. Вони стверджують, що такі обмеження загальмують економічне зростання, яке намітилося останнім часом.

Одним із тих, хто підтримує зусилля американського президента щодо відділення комерційних банків від інвестиційних, є економіст і науковець Нурієль Рубіні. Власне, він ще кілька років тому прогнозував великий фінансовий крах, якщо не будуть проведені реформи на фінансових ринках.

Обід пана Пінчука за участю Тимошенко і Януковича

Рубіні вважає, що пропозиції адміністрації Обами щодо банківських обмежень є правильними, але цього мало. «Якщо фінансові інституції є такими великими, що їхній крах не можна допустити, тоді треба їх просто поділити, – каже він. – Ми повинні відділити комерційні банки від інвестиційних». Рубіні стверджує, що реформи йдуть у правильному напрямку, але щоб справді бути успішними та ефективними, вони повинні більше сприяти створенню стійкої та стабільної фінансової системи.

Французький президент Ніколя Саркозі також пропагує посилений банківський нагляд та регулювання. Шеф Європейського центрального банку Жан Клод Тріше теж підтримує план Обами щодо банківського регулювання, але вважає, що банківську реформу необхідно координувати на глобальному рівні. У глобальній економіці потрібні глобальні підходи до вирішення проблем.

Тим часом у п'ятницю, 29 січня, в рамках ділового обіду Quo Vadis, Ukraine? («Куди йдеш, Україно?»), який вже вшосте проводить Фонд Віктора Пінчука та його консалтингова компанія East One, відбудеться телеміст із кандидатами на Президента Віктором Януковичем і Юлією Тимошенко.
  • Зображення 16x9

    Ірина Халупа

    На Радіо Свобода від 1990 року. Редактор і ведуча передач «Україна і світ», «52:30 у різних вимірах», «Вечірня Свобода», «Українське коло», «30 хвилин у різних вимірах». У 2001–2007 роках заступник директора Української редакції. 2007–2011 роки – директор редакції. Жила в п’яти країнах. Люблю мови, подорожувати, українську літературу 1920-30-х років, мистецтво та старі фільми. Не терплю фальш і брехню. Щоб не збожеволіти від української політики – вишиваю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG