Доступність посилання

ТОП новини

«Євроатлантика» вже на хвилях інтернету


Київ – В українській сітці з’явилося ще одне джерело про НАТО. «Євроатлантика» – так називається новий веб-сайт, який учора презентували в Києві. Його мета – популяризація ідеї Північноатлантичного альянсу, але не через офіційну інформацію, а через неформальні розповіді про спосіб життя громадян із країн-членів НАТО.


Громадяни України у більшості не підтримують НАТО, бо мало знають про цю організацію, так вважає головний редактор сайту «Євроатлантика» Володимир Горбач. За останні 10 років суспільство змінилося, а методи інформування залишилися старими, тому він пропонує альтернативу.

Щоправда, друкований журнал «Євроатлантика» виходитиме і надалі, але на додачу з’явився сайт, на якому користувачі інтернету будуть обмінюватися думками і зможуть бути одночасно і читачами, і дописувачами.

Нові технології та підхід

Інтерактив – один із принципів нового сайту. «Потрібно переходити в площину людських контактів, – говорить Володимир Горбач, – слід інформувати людей про НАТО чи регіон Євроатлантики не лише щодо військового чи безпекового аспекту, а й про життя суспільств, які живуть у цьому регіоні». Саме таку нішу має зайняти веб-ресурс.

Крім аналітики та новин, сайт «Євроатлантика» пропонує читачеві інформацію про можливості стажування та навчання, а також фотогалереї у рубриці «Мандри». У майбутньому Володимир Горбач бачить цей інформаційний ресурс як портал міжнародної політики. Щоправда, мережі журналістів за кордоном у редакції наразі немає, тому поки що користуватимуться матеріалами світових ЗМІ, а також «Євроатлантика» хоче скористатися можливостями громадянської журналістики – активних українських громадян, які живуть за кордоном і які могли б описувати своє життя в країнах-членах НАТО.

Pro et contra

Голова Інституту євроатлантичного співробітництва Борис Тарасюк буде вести на цьому веб-сайті свій блог. Він вважає, що каналів поширення інформації про НАТО ніколи не забагато. А за допомогою нового сайту він хоче продовжити розпочату його інститутом інформаційну кампанію. «Очевидно, що соціологічні опитування, – каже переконаний євроатлантист, – свідчать про те, що суспільству бракує інформації про стосунки України з НАТО, з Європейським Союзом».

Крім сайту та журналу, громадська організація Інститут євроатлантичного співробітництва проводить круглі столи, а також ініціює створення євроатлантичних клубів, яких, за словами Бориса Тарасюка, в Україні вже нараховується 63.

Але далеко не всі громадяни України підтримують ідею вступу до Північноатлантичного альянсу. «Чим більше українці знають про НАТО, тим більше зростає їхня впевненість, що туди вступати не слід», – каже директор українського філіалу Інституту країн СНД Володимир Корнілов. «Якби це був перший такий проект, – зауважує він, – то можна було б говорити про якісь інновації. А насправді на піку агітації за НАТО рік-два тому було створено дуже багато веб-сайтів та різних структур по Україні, особливо на півдні та сході. Ставилося завдання докорінно змінити громадську думку. Але, як ми бачимо, все це призвело до зворотного результату».

Євроатлантичні оптимісти все ж сподіваються на успіх нового проекту «Євроатлантика», мета якого – донести інформацію про НАТО та ЄС. Зрештою, веб-сайт буде платформою, де вони зможуть вести дискусію з євроскептиками.
  • Зображення 16x9

    Ірина Туз

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2008 року. Вже рік готую  відеоматеріали для веб-сайту, тому часто доводиться переконувати людей, що Радіо Свобода - це більше, ніж радіо. Коли ж працюю в «класичному» радійному режимі, то особливо цікавлять теми євроінтеграції. Закінчила Лінгвістичний університет та Могилянську школу журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG