Доступність посилання

ТОП новини

На Буковині рятують лебедів від морозу


Чернівці – Цілий тиждень на озері у Чорториї від замерзання рятують лебедів. Озеро, яке через підземні джерела ніколи не замерзало взимку, зараз у сильні морози вкрилося кригою, а його мешканці, лебеді, опинилися в небезпеці. Екологи кажуть, що на морозі без води ці птахи можуть загинути.

Два дні поспіль воду з-під криги для пернатих звільняли місцеві природоохоронці та еменесівці. Щоб захистити й зберегти птахів у тридцятиградусні морози, еменесівці привезли спеціальну техніку. Зі слів начальника райвідділу МНС Віктора Колодрівського, їхня бригада взяла із собою мотопомпу, яка переганяє воду в озері, таким чином не даючи йому знову замерзнути.

Для порятунку всі методи підходять

Поряд із еменесівцями рятують птахів місцеві єгері, вони бензопилами розрізають лід, а потім лопатами скидають відрізані шматки глибше під воду.

Григорій Кміть уже третій день звільняє лебедів, приїхав з сусіднього села Брусниця. Він каже, що вода в озері замерзла на 10 – 15 см, і коли ще не приїхали рятівники, птахи ходили по кризі. Щоправда, їсти і тоді, і тепер птахам є що.

Годують лебедів місцеві чиновники, мешканці села та туристи – кидають у звільнений від криги басейн шматки хліба, а природоохоронці розсипають «крижаним берегом» корм.

Крига на озері – екологічна проблема

Та це ще не все, що потрібно для порятунку птахів. Підземні джерела, через які озеро раніше не замерзало взимку, замулилися, тож треба їх чистити, говорить начальник державної екологічної інспекції в Чернівецькій області Іван Рибак.


«Це озеро треба чистити, я думаю, що ми цього року будемо клопотати перед Міністерством охорони навколишнього природного середовища, показуючи їм реальну картину, яка є, щоб коштами чи іншими способами було сприяння», – зазначив начальник державної екологічної інспекції в Чернівецькій області.

На Буковині ще є озера, які не замерзають взимку, проте лебеді-шипуни вже майже двадцять років прилітають зимувати саме сюди – в низовину на озеро в Чорториї. Причини екологи поки не знають.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG