Доступність посилання

ТОП новини

У Харківській філармонії вперше відбувся концерт для вагітних


Харків – Хочете мати здорову і розумну дитину? Уже на третьому місяці вагітності вирушайте до філармонії. Адже здавна відомий вплив класичної музики на здоров’я й розумові здібності малюка. У Харківській філармонії навіть розробили спеціальну програму для вагітних. Грають лише ліричну й «світлу» музику, а сам концерт, щоб не перевантажувати жінок, триває усього сорок хвилин.

У Катерини незабаром буде хлопчик. Сьогодні він разом із мамою слухав класичну музику і навіть підтанцьовував у такт.

«Штовхався трошки, а так взагалі-то спокійно. Мені сподобалося дуже. Дітки дуже сподобалися, коли виступали», – розповідає жінка.

Науковці довели, що класична музика, створена за всіма правилами природної гармонії, позитивно впливає на майбутніх мам, перш за все заспокоює, а також сприяє розумовому розвитку дитини. Цей феномен названий «Ефектом Моцарта». Світ музики був довкола майбутнього великого композитора ще до його народження: батько був хоровим диригентом, мати щодня співала серенади. Тож і на світ з’явилася талановита дитина.

Бачить дитина лише після народження, а слухає ще в утробі матері

Перші звуки людина сприймає ще в утробі матері, розповідає директор Харківського міжрегіонального центру клінічної генетики Олена Гречаніна. Тому музика здатна вплинути на здоров’я, здібності і навіть поведінку малюка.

«У дитини зір уже готовий в утробі, але проявиться лише після народження, вона навчиться бачити. А там зір законсервований, усередині дитина бачить помаранчевий колір. А слух у неї дуже інтенсивно розвивається вже в перші три місяці. І в перші три місяці вже можна йти на концерт і слухати, тому що вона буде його вже сприймати. Буде сприймати енергію руху, енергію вібрацій. Тому музика так близька і так впливає – негативно чи позитивно», – каже Олена Гречаніна.

Враховуючи застереження науковців, для вагітних у філармонії грають лише ліричну, м’яку музику, каже директор і головний диригент філармонії Юрій Янко.

«Не буде поки оркестру, не буде хору, бо це потужні звуки. Не буде ударів барабанів, а буде лунати флейта, рояль, скрипка. Таке тихе, гарне звучання. Виконуватимуть також діти-вихованці наших музичних шкіл харківських», – розповідає Юрій Янко.

На першому концерті для вагітних про всяк випадок чергують лікарі. У залі ж аншлаг: жінки із чоловіками, дітьми, подругами й мамами. Музикантів нагороджують бурхливими оплесками.

Такі концерти в філармонії обіцяють зробити традиційними. Наступний призначили на 27 лютого. До того обіцяють ретельно вивчити анкети, що їх заповнювали жінки, і врахувати всі їхні побажання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG