Доступність посилання

ТОП новини

Україна все більше імпортує сала (Мінагропром)


Україна потроху втрачає свій «стратегічний продукт» - сало. Українські свинарі вирощують передусім м'ясні породи свиней, інформує агенція «УНІАН». Річ у тім, що сало на 30-40% дешевше м’яса при оптовій реалізації, тому і прибутки воно приносить скромніші. Його, як і раніше, залюбки використовують для ковбасних виробів, а для, власне, споживачів випуск скорочують. Як наслідок – зростає імпорт сала. Наскільки серйозна така тенденція? Чи є у держави важелі впливу, щоб збільшити виробництво сала в Україні, якщо в цьому буде сенс? Наскільки цей продукт взагалі корисний?

Що стимулює збільшення імпорту сала?

Торік Україна закупила майже на 40% більше сала, ніж у 2008 році. Оскільки українські виробники менш охоче беруться за розведення порід із високим вмістом сала, їх витісняють іноземні виробники зі своєю продукцією. Україна збільшує імпорт сала, бо це вигідно м’ясопереробним підприємствам, адже ринок є ринок, констатує перший заступник міністра аграрної політики України Іван Демчак.

«Це ж бізнес! Якщо йому треба сала, то він його й завозить. Поголів’я свиней дещо нарощується. Просто завозять сало м’ясопереробні підприємства, які уже 2 роки гроблять власну сировинну базу: їм легше купити дешевше і гірше за кордоном, ніж хорошу та якісну продукцію у людей. Сьогодні люди не мають, де здати свиней, м’ясопереробні підприємства їх не беруть», - пояснив Іван Демчак.

Протягом минулого року на чверть збільшилось поголів’я свиней у приватних селянських господарствах, підрахували в Асоціації фермерів, приватних землевласників. А саме «приватники» є основними постачальниками свіжого сала на ринок, зазначає екс-голова парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Іван Томич. Однак у великих господарствах склалася інша ситуація. «Є зміни у структурі крупних сільськогосподарських товаровиробників, компаній, агрохолдингів, які йдуть на побудову промислового виробництва свинини і породи, які вони підбирають – це дійсно породи, які не сального напрямку - вміст сала у вазі цих порід різко скорочується. Але ці компанії більше зорієнтовані на переробні підприємства і крупних покупців, супермаркети, які займаються реалізацією продукції».

Незважаючи на те, що протягом минулого року вартість м’яса постійно зростала, на сало ціни не змінилися, продовжує Іван Томич. «В минулому році, не дивлячись на те, що у нас були коливання в ціновій політиці на м’ясо, сало не подорожчало».

Найкращий шлях підтримки вітчизняного виробника

Найважливіший чинник підтримки виробництва свинини (сала в тому числі) є стабільна закупівельна ціна, зауважує екс-голова парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Іван Томич. Протягом минулого року закупівельні ціни сприяли збільшенню прибутків фермерських господарств в Україні, завдяки чому в минулому році збільшилося поголів’я свиней, як у дрібних, так і у крупних товаровиробників.

«Найкращим шляхом підтримки вітчизняного споживача та вітчизняного виробника є розвиток обслуговуючої сільськогосподарської кооперації на рівні сільських громад дасть можливість виробляти продукт дешевше, отримувати кращий прибуток і напряму виходити до споживача через поглиблення обслуговуючої сільськогосподарської кооперації», - сказав Іван Томич.

Сало – не лише смачний, а й корисний продукт

Актор Богдан Бенюк є цінувальником сала і для нього це не лише продукт із надзвичайним смаком, а й неабиякою енергетикою. Дефіциту сала Богдан Бенюк не помітив. «На базарі завжди є з чого вибирати і є дуже смачне сало. В ту хвилину, коли нам потрібно енергетично підзарядитися, ми обов’язково з’їдаємо шматочок сала, яке йде з гарним чорним українським хлібом. Коли ти маєш маринований або квашений огірочок, із цибулькою – це просто неймовірна закуска».

Сало регулює жировий обмін в організмі людини, зауважує дієтолог Ігнат Матасар. «Кількість вживання сала залежить від того, яку вагу має людина. Якщо, окрім сала, інших тваринних жирів не вживаєте, рекомендується - не більше 70 грамів на добу. Сало краще їсти свіже (не просолене), воно більш корисне і вміщує вітаміни».

Загалом у світі налічується близько мільярда свиней, констатують експерти. При цьому Україна, за кількістю цих тварин, посідає не чільні місця. В Україні – за неофіційними даними, близько 7 мільйонів свиней, а, у світового лідера – Китаю – 500 мільйонів. Лідер в Європі за цим показником – Німеччина – 27 мільйонів голів.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG