Доступність посилання

ТОП новини

Пішов із життя відомий харківський музикознавець Сергій Коротков


Харків – У Харкові на 64-му році життя помер відомий музичний критик, легенда харківської рок-музики Сергій Коротков. Після тривалої і тяжкої хвороби у нього зупинилося серце. Сергія Короткова вважають одним із кращих музикознавців на пострадянських теренах. У світі також відома його унікальна фонотека, серед якої – сотні платівок «Бітлз» і останні альбоми Пола Макартні.

На початку 90-х Сергій Коротков був ведучим першого харківського комерційного радіо. «Монстри рок-н-ролу» – називалась його програма на «Радіо 50». В ефірі пан Коротков розповідав про відомі і маловідомі факти з життя й творчості найзнаніших музикантів сучасності.

«Сьогодні ми поговоримо про «Бітлз» – найбільш відомий гурт за всю історію людства. Це сталося досить давно. Проіснували вони мало. Але залишили після себе такий слід в історії музики і взагалі людства, який важко переоцінити», – розповідав Сергій Коротков в одній зі своїх програм.

Колоритна фігура Сергія Короткова із сивою бородою та довгим волоссям знайома майже кожному харків’янину.

У 60-х він співав у гурті «Ідоли» і був президентом першого рок-клубу Харкова. В 70-х – організатор і ведучий перших дискотек. У 80-х – лектор курсів із підготовки ді-джеїв. У 2000-х викладав у Харківській академії культури курс «Стилі сучасної естрадної музики».

Його називали «музичною енциклопедією»

Студентами Сергія Короткова була більшість харківських музикантів. Але для них він, перш за все, приятель, а вже потім учитель. Він навіть знявся у кліпі гурту «М.А.Т.Е», лідер якого – Влад Святаш – також у нього навчався. На відео музикознавець сідає в трамвай разом із маленьким сином режисера.

Сергій Коротков знав усе про музику, згадує Ігор Піддубний, який колись працював разом із ним на «Радіо 50».

«У будь-який момент можна було прийти до нього, так би мовити, за коментарем, наспівуючи ту чи іншу пісню. І він казав, у якому році вона була вперше оприлюднена, хто її вперше заспівав, і таке інше. Це була ходяча енциклопедія в музиці», – зауважує Ігор Піддубний.

В останні кілька років Сергій Коротков важко хворів.

Грошима на лікування допомагали не лише харківські, а й британські та російські музиканти. Їхні благодійні концерти на підтримку Сергія Короткова збирали багато людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG