Доступність посилання

ТОП новини

Подорожчання життя – основне джерело невдоволення мешканців ЄС


Брюссель – Населення країн європейської співдружності все більше нарікає на загальне подорожчання життя. Саме це, згідно з останніми дослідженнями агенції «Євробарометр», залишається основним джерелом невдоволення пересічних європейців. Згідно зі статистикою, вже 17 відсотків мешканців країн-членів Євросоюзу живуть за межею бідності, а лави безробітних останнім часом поповнилися на 8 мільйонів осіб.

Протягом опитувань серед мешканців із різних куточків Євросоюзу виявилося, що найбільше скаржаться на життя болгари, латвійці, угорці та ще громадяни декількох країн так званої «старої Європи». Зокрема Греції, Ірландії та Португалії.

«Громадяни таких країн, як Болгарія, Угорщина чи Греція, назагал, висловлюють невдоволення своїм життям, – коментує Ральф Якоб, експерт із демографічних та соціальних досліджень Європейської Комісії. – Здебільшого, вони налаштовані песимістично, вважаючи, що все останнім часом погіршувалося та погіршуватиметься й у майбутньому».

Водночас, доволі позитивно оцінюють своє життя мешканці Нідерландів, Данії та Швеції.

Інша причина невдоволення європейців – ціни на енергію та інші послуги, що необхідні у побуті. Поряд із цим, дещо незвично реагують мешканці балтійських країн, Чехії та Іспанії, що загалом заявляють про задоволення своїми витратами на електроенергію, газ та інші види носіїв домашнього тепла та затишку.

Державні адміністрації все більше розчаровують громадян

Цікаво, що переважна більшість європейців невдоволена роботою державних адміністративних установ, каже Ральф Якоб.

«У більшості країн з цього приводу панує невдоволення, за винятком хіба що Естонії та Люксембургу, – зазначає представник Комісії ЄС. – Люди переконані, що справи у цій галузі з кожним днем погіршуються. Тут ми маємо справжній виклик для тих, котрі творять політику. Вони повинні з’ясувати, у чому саме полягає невдоволення та песимізм людей, коли йдеться про роботу державних адміністрацій».

Щодо житла, то виявляється, що 70 відсотків європейців мешкають у власних квартирах чи будинках. Тим часом, більшість громадян країн колишнього соціалістичного табору житло винаймають. Тільки 10 відсотків опитаних у цих державах сплачують кредит за придбану нерухомість. Поряд із цим, в орендованому житлі мешкають близько 30 відсотків німців, австрійців, голландців чи шведів.

Дослідження «Євробарометра» також свідчить, що європейці витрачають на утримання власних будинків чи квартир близько 20 відсотків від усіх своїх прибутків. Водночас ті, що винаймають помешкання, платять за це десь більше третини того, що заробляють.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG