Доступність посилання

ТОП новини

Меджліс проти розпалювання міжнаціональної ворожнечі під час виборчої кампанії


 Листівки проти Юлії Тимошенко, які розповсюджуються у Криму
Листівки проти Юлії Тимошенко, які розповсюджуються у Криму

Сімферополь – Меджліс кримськотатарського народу звинувачує Партію регіонів у розпалюванні міжнаціональної ворожнечі. Один із лідерів кримських татар Рефат Чубаров заявив у вівторок, що кримський штаб кандидата на Президенти України Віктора Януковича намагається протиставити кримських виборців один одному за етнічною ознакою.

Рефат Чубаров надав журналістам копії статей з кількох кримських районних газет, зокрема, з Нижньогірського, Красногвардійського і Кіровського районів автономії. Саме там найвищий відсоток кримськотатарського населення.

Один з лідерів Меджлісу Рефат Чубаров
Усі ці статті одного змісту, хоча мають різні заголовки і вказані різні автори. Але в усіх стверджується: «Грузини допомагали Юлі в Донецьку, а татари допоможуть у Криму». Начебто, члени виборчих комісій від БЮТ масово замінюються «виключно на громадян кримськотатарської національності». А вже ті мають спровокувати «скандали і маніпуляції», щоб «не дати людям проголосувати», а також «саботувати процес підрахунку голосів» і, зрештою, «зірвати вибори в Криму».

Перший заступник голови Меджлісу назвав такі твердження «спробами дискредитувати кримських татар» і «розпалити міжнаціональну ворожнечу». За його словами, Меджліс справді закликав співвітчизників голосувати за Юлію Тимошенко і запропонував своїх активістів до складу виборчих комісій, але це не означає, що кримські татари мають змінити етнічних росіян та українців для якихось протиправних дій.

За цими фактами лідери Меджлісу уже звернулися до Прокуратури Криму і та проводить дослідчу перевірку. Втім, Рефат Чубаров переконаний, що згадана стаття підготовлена у кримському штабі кандидата на Президента України Віктора Януковича, адже вперше вона з’явилася друком у партійному виданні «Регіон-Крим»

Штаб Януковича: і я не я, і хата не моя

Керівник кримського штабу В.Януковича Анатолій Могильов
Попри всі старання Радіо Свобода не вдалося зв’язатися із керівником кримського виборчого штабу Віктора Януковича Анатолієм Могильовим. Штабісти пояснили, що їхній начальник «у полі», тобто в регіонах півострова, організовує підготовку до голосування. Втім, там же відмежувалися від згаданих публікацій, назвавши і їх, і заяву Рефата Чубарова «провокацією».

Разом з тим журналісти одразу кількох районних газет на умовах анонімності розповіли Радіо Свобода, що отримали матеріали і жорстку вказівку їх друкувати саме з кримського виборчого штабу Віктора Януковича.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG